Doorgaan naar hoofdcontent

dorlotterie dorlottera

Hoera, alweer een geweldig weekend achter de rug! Zaterdag was ondanks de miezerige meteorologische omstandigheden een heel gezellige dag. Nichtje Marthe (5) en neefje Nisse (3) kwamen met hun ouders en grootouders helemaal met de trein naar Brussel voor een portie winterpret, en ze genoten van de mooie draaimolens van Les Manèges D'Andréa en het reuzenrad.


We aten bij STEAKfrit', en de meningen zijn verdeeld. Ik houd van de eenvoudige kaart met traditionele gerechten en omdat ik nogal een liefhebber ben van steak natuur met frietjes vind ik het niet zo erg dat je geen saus bij je steak kan kiezen. Maar een portie verse béarnaise had toch wel gesmaakt. Je kan er ook de cuisson van je steak niet kiezen, en hoewel ik het volstrekt belachelijk vind dat heel Vlaanderen sinds een paar jaar een mening blijkt te hebben over de cuisson van vanalles en nog wat, kunnen we er niet omheen dat ik mijn steak graag a point heb, dat mijn mams van saignant houdt en dat schoonzus Hilde het liefst voor bleu gaat. Maar we kregen hem dus allemaal saignant. Wie niet tevreden was, mocht wel laten bijbakken, maar dat bleek niet nodig. We kregen een behoorlijke portie en voor wie dat nog niet genoeg was liepen obers voortdurend af een aan met schotels vlees, frietjes en stoemp waarvan je à volonté mocht bijvragen. Nog een leuke extra: kinderen eten gratis bij STEAKfrit'! Dat geldt voor kinderen tot acht jaar, en kinderen tot 12 jaar eten aan halve prijs. Ideaal voor een etentje met bambino's, maar zonder denk ik niet dat ik nog terug ga.

Nadat La Famiglia weer vertrokken was, zetten meneer en ik koers naar Diest, voor de verjaardag van Gustaaf. Het petekind van meneer Fresita werd twee en leerde wat verjaren betekent: cadeautjes! Hartverwarmende vreugde toen we binnenkwamen, maar het cadeau dat we bij ons hadden was dan ook erg groot (een mooie houten slee, hopelijk sneeuwt het gauw weer). Gasten die zonder cadeau arriveerden werden beduidend minder enthousiast verwelkomd, maar het werd een erg gezellige avond. Leuke surplus: Gustaaf woont boven de geweldige handtassenwinkel van zijn moeder (Muller in Diest, Koning Albertstraat 61 - het mag gezegd worden :-) - en er gaat weinig boven een exclusieve night-shopping onder intimi.

Zaterdag was meer dan geslaagd, maar het echte hoogtepunt was wat mij betreft toch de zondag. De tweede editie van La Dorlotterie, een gezellige minimarkt met spulletjes voor vrouwen en kinderen. Ik had niet durven dromen dat het de tweede keer net zo goed zou zijn als de eerste, maar dat was het toch! Supergezellig, veel volk, megaverkoop... heerlijk! 

Bovenstaand een sfeerbeeldje van Mademoiselle aan haar kraam (terwijl ze haar pasgekochte handtas van Muller - zie boven - aanprijst). Niet eens tijd gehad om de andere kraampjes te plunderen, op een paar kersenoorbellen van JuF HaaK na.

the cherry on the pie!

Het was een prachtige dag, met veel dank aan Cindy en Theo van Den Hemel, lang leve hen!

Om het succes te vieren trakteerden wij Dorlottes onze wederhelften (zonder wiens steun en blablabla - maar 't is wel echt zo) op een etentje. Voor lekker eten ben je in de omgeving van Zichem, Diest en Tessenderlo meestal aangewezen op moeders' keuken, want de goede restaurants zijn daar niet dik gezaaid. Maar we deden een fantastische ontdekking: er huist zowaar een Portugees in Veerle-Laakdal, en daar kun je echt heerlijk eten, voor niet eens zoveel geld. Mijn Camarão a casa (scampi's van het huis) waren fantastisch, en ook het dessert Arroz Doce (rijstpap met citroen en kaneel) is een aanrader. Niemand had iets op zijn gerecht aan te merken, dus ik denk dat we kunnen spreken van een goed restaurant. Met toffe bediening on top, wat wil een mens nog meer. 


Zo. Op naar het volgende weekend, met de Kunstkaai!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie