Mijn schoonbroer heeft Japanse roots en behalve een fijne mens is hij ook een zeer verdienstelijke hobbykok. Helemaal tof werd het toen wij een uitnodiging kregen voor een namiddag samen Japans koken. Aanleiding was de bentobox van Monbento die voor Lucille onder de kerstboom lag. Lucille gaat binnen een paar weken naar de kleuterklas en dat kan ze nu doen met dezelfde lunchbox als die van Jackie, waar wij al twee jaar heel tevreden van zijn.
Meestal vullen wij die doos met bijvoorbeeld bokes met kaas, en in de kleine doosjes wat nootjes, fruit, stukjes groenten... Niets mis mee, maar afgelopen zondag werden ze gevuld met authentiek Japans eten.
Schoonbroer Katsu leerde de knepen van het vak van zijn moeder, maar vindt zelf veel receptjes op Just One Cookbook, een mooie en overzichtelijke site vol Japanse recepten.
Veel ingrediënten vind je in de gewone supermarkten (het merk Saitaku heeft heel wat in zijn gamma en is bij Delhaize verkrijgbaar), voor enkele dingen moet je naar een speciaalzaak. Dan is een vertaler handig want de etiketten zijn niet gemakkelijk te lezen.
We maakten een paar kleine gerechten, nu bedoeld voor in de lunchdozen maar we aten er ook heerlijk van als avondeten, op een bord. De meeste bereidingen zijn zowel koud als warm lekker. Onze kinderen waren niet van alles even grote fan, maar nichtje Norah van vijf, die dit al haar hele leven eet, hapt alles behendig weg met haar stokjes.
Eerst maakten we spinazie met sesam. Verrukkelijk.
Een Japanse omelet of tamagoyaki is standaard op een Japanse tafel of in de bentobox. Heel tof om te maken ook eigenlijk, door telkens een heel dun laagje omelet te bakken en dat op te rollen, net zolang tot de hele omelet is gebakken. Je hebt er wel een vierkant pannetje voor nodig (hoewel Nami van de website zegt dat het ook met een ronde pan kan.) Je kan er, net als in een klassieke Vlaamse omelet, ook garnaaltjes of ham bijdoen. Wat je maar lekker vindt.
Een lekker recept met komkommer is deze sunomono. Valt blijkbaar zelfs in de smaak bij notoire komkommerhaters: door het in te zouten en er het overtollige vocht uit te knijpen, blijft er iets veel smaakvollers over dan we van komkommers gewoon zijn. Lekker met wakame.
Verder maakten we nog zalm (inzouten, een tijd laten rusten en dan bakken in de pan) en "Katsu". Blijkbaar betekent de naam van onze gastheer iets als "schnitzel". Stukken varkensvlees werden gepaneerd met panko en gefrituurd in arachide-olie in een diepe pan.
Andere bijgerechten: fijngesneden spitskool, gesnipperde wortelen, gestoomde broccoli, edamame en natuurlijk kleefrijst.
We gaan het hier thuis zeker nog eens proberen. Mijn favoriete gerecht is de spinazie met sesam. En de katsu. De mini's waren vooral verlekkerd op de omelet.
Reacties
Een reactie posten