Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita kookt: aspergetaart met comté

Joehoe, het is nu écht wel lente (vandaag wel weer wat minder, maar toch: zonnige dagen zijn al geen uitzondering meer), dus het picknickseizoen is officieel begonnen!

Picknicken (of zoals Jackie zeer rationeel zegt "eten op een deken in het gras") is één van onze favoriete zomerbezigheden. Zodra het even kan eet ik graag buiten, en hoewel het vaak een behoorlijke volksverhuis is, blijf ik het toch een meerwaarde vinden om dat op locatie te doen.



Het fijne kookboekje "Picknick - de lekkerste gerechten en snacks om mee te nemen" van Suzy Ashford biedt heel wat inspiratie voor de ietwat luxueuzere picknickgerechten, die trouwens ook uitstekend thuis aan de keukentafel te eten zijn. Zeker ideaal voor een brunch, omdat het allemaal gerechten zijn die je even op voorhand kunt maken.

Wij kozen voor de aspergetaart met comtékaas. Meneer Fresita en ik zijn grote aspergeliefhebbers, vooral de witte. Deze taart is met groene asperges en ook erg lekker. De kinderen waren in een weerspannige bui en hebben niet echt willen proeven, hoewel ik in principe denk dat zij (en veel andere kinderen) dit wel zouden lusten: het is een taart met een heerlijke bodem van boterdeeg, gevuld met room, mozzarella en comtékaas. En groene asperges dus.


foto uit het boek

Het recept: 

benodigdheden voor 4 tot 6 personen
  • 250 ml double cream (als je 80 ml mascarpone luchtig klopt en daar al mixend 170 ml slagroom aan toevoegt, krijg je iets gelijkaardigs)
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel mosterd
  • 50g comté of een gruyère-achtige kaas, geraspt
  • snuf zeezout
  • 2 bundels groene asperges (ongeveer 24 stuks), houtachtige uiteinden verwijderd
voor het deeg:
  • 225 g bloem plus extra voor het bestuiven
  • 120 g koude bouter in kleine blokjes
  • 1 eidooier, gemengd met 1 theelepel koud water
  • gesmolten boter om je vorm in te vetten
werkwijze
  • Zeef de bloem boven een schoon werkblad. Hussel en wrijf de stukjes koude boter er doorheen. Er mogen stukjes zichtbaar blijven. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de eidooier. Meng alles tot een glad deeg, kneed tot het soepel is.
  • Maak een dikke, platte schijf van het deeg en verpak ze in plastic folie. Leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Vet een rechthoekige taartvorm (35 x 12 cm) in met gesmolten boter.
  • Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 0,5 cm. Bekleed er de taartvorm mee. Laat het deeg een stukje boven de rand uitsteken: het krimpt nog tijdens het bakken.
  • Zet de met deeg gevulde taartvorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180°C. 
  • Bedek de deegboden met bakpapier en vul hem met bakbonen (of gedroogde bonen of rijst). Bak hem zo 15 minuten. Verwijder daarna de bonen en het bakpapier en bak nog eens 5 minuten. Haal de taartbodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160°C.
  • Klop in den mengkom room, eieren, mosterd, kaas en zeezout dor elkaar.
  • Leg de asperges in een hittebestendige kom, schenk er zo veel koken water over dat ze net onderstaan en blancheer ze zo 20 seconden. Giet het water af en spel de asperges onder de kraan. Laat goed uitlekken. Schik ze in de taartvorm en schenk er het room-eiermengsel over.
  • Bak de taart 45 minuten, of tot de bovenkant van de vulling lichtbruin en net stevig is. Haal uit de oven en laat afkoelen in de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Mijn bevindingen:
- ik had bijna het dubbele aantal asperges en heb ze allemaal gebruikt
- ik heb een vierkante taartvorm, van ongeveer 25 op 25 cm denk ik, dat lukte ook
- mijn deeg vormde voor het bakken geen samenhangende lap. Ik heb de vorm dus in stukjes bekleed. Misschien liep het mis omdat ik vergat de eidooier te mengen met koud water? Het deeg was overigens wel erg lekker.
- ik bekleed mijn bakvorm liever met bakpapier dan dat ik hem invet met boter. Dat is gemakkelijker om je taart uit de vorm te halen.
- om tijd te winnen kan je vast ook kant-en-klaar deeg gebruiken. Maar ik denk niet dat het zo lekker zou zijn als dit.
- Het is heerlijk, maar je hebt er snel je buik van vol. De vulling is behoorlijk zwaar. Dus ik zou eerder zeggen dat het voor 6 personen is dan voor vier. Maar ik heb dan ook veel meer asperges gebruikt dan in het recept aangegeven.
- asperges moeten kraakvers zijn. Als je ze koopt, probeer ze dan dezelfde dag nog klaar te maken. Anders worden ze houtachtig. 


Het boek "Picknick - de lekkerste gerechten en snacks om mee te nemen" van Suzy Ashford is uitgegeven bij BECHT en bevat meer dan 30 eenvoudige recepten om jouw picknickuitje net dat beetje extra te geven. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie