Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.

Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.foto: Lisette Kreischer |
Ik heb de onhebbelijke gewoonte van altijd wat te sjoemelen met recepten, zeker als er veel ingrediënten zijn die ik niet in huis heb. Ik probeer dan wat te vervangen door dingen die ik wel heb, zodat ik niet voor elk recept dat ik uitprobeer tien nieuwe producten in huis haal die dan weer niet opgebruikt worden. Zo besloot ik om in dit recept de rijststroop te vervangen door agavesiroop en honing, en de plantaardige boter voor de topping door hoeveboter. (Waardoor het uiteraard geen veganistisch recept meer was).
Bij bakken mag je dat eigenlijk niet te veel doen, sjoemelen met ingrediënten. Bakken is een exacte wetenschap en het moet dus juist zijn. Ik durf dus mezelf als schuldige aan te wijzen dat de cake op de aangegeven baktijd nog niet gaar was. En dat ik ze daarna een tikkeltje te lang heb laten staan in de oven, waardoor ze wat droog werd, is helemaal mijn schuld. Maar toch is ze lekker. Die van mij smaakt eigenlijk een beetje naar peperkoek, ik vermoed dat dat door de honing komt.
Een hiaat in het recept: in de beschrijving wordt er gewag gemaakt van rozenwater. Helaas komt dit niet terug in de ingrediëntenlijst. Geen idee dus hoeveel je daarvan nodig hebt. Mijn versie was dus zonder rozenwater.
![]() |
foto: Pixabay |
INGREDIENTEN
CAKE
- 100 g bramen (vers of diepvries)
- 375g speltbloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1 el arrowroot (oh ja, heb ik ook niet gebruikt)
- 2 el gedroogde tijm
- merg van 1 vanillepeul
- mespunt kurkuma
- geraspte schil en sap van 1 kleine citroen
- mespunt zout
- 175 ml amandelmelk
- 100 ml olijfolie
CREME
- 100g plantaardige boter
- 70g boekweitmeel
- geraspte schil van 1 kleine citroen
- mespunt vanillemerg
EXTRA
- een paar bramen
- een takje tijm
- rozenblaadjes
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet een cakevorm in met olie en bestuif met meel.
- Prak de bramen.
- Meng in een kom speltbloem, bakboeder, arrowroot, tijm, vanille, kurkuma, citroenrasp, zout.
- Meng in een andere kom amandelmelk, 175ml rijststroop en citroensap.
- Schep de vochtige massa door de droge meelmassa. Goed doorroeren, maar niet te lang.
- Schep ongeveer 50ml van het beslag, het rozenwater (?) en 25ml rijststroop door de gepureerde bramen. Meng goed.
- Giet de rest van het beslag in een cakevorm.
- Giet het bramenbeslag er in het midden over. Hier kan je dan met een lepel de twee kleuren "swirlen", maar dat lukte mij niet zo goed (het bramenbeslag liep meteen over de hele oppervlakte van de cake uit).
- Bak de cake in ongeveer 75 minuten gaar. Controleer na 55 minuten af en toe of de bovenkant niet aanbrandt.
- Controleer met een scherp mes of de cake gaar is.
- Laat afkoelen, haal daarna uit de vorm.
- Mix alle ingrediënten voor de crème tot een gladde massa.
- Besmeer de cake met de crème versier met bramen, tijm en rozenblaadjes.
Het boek The Plant Pharmacy is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers.
Reacties
Een reactie posten