Het kookboek van "River Cafe" heeft de ondertitel "Simpel, modern, Italiaans kookboek" en maakt zijn naam waar. Ik waagde me aan vegetarische spinazie- ricottagnocchi toen ik mijn vriendinnen over de vloer kreeg. Inderdaad een vrij eenvoudig recept wat de ingrediƫnten betreft, maar gnocchi maken vergt wel wat oefening en handigheid. Het was lekker, maar het zag er niet uit. Dus onderstaande foto komt van de uitgeverij want mijn gnocchi waren niet erg fotogeniek :-)

AD: Het kookboek "River Cafe - Simpel, modern, Italiaans kookboek" is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. Uitgeversgroep VBK Belgiƫ bood mij dit boek aan in ruil voor mijn mening.
Spinazie-ricottagnocchi
voor 6 personen
Benodigdheden
- 1 kg verse spinazie
- 50 g boter
- een klein bosje verse marjolein
- 400 g ricotta
- 40 g bloem
- 3 eidooiers
- 1/4 nootmuskaat, geraspt
- 120 g Parmezaanse kaas, versgeraspt plus extra voor erover
- 225 g boter
- een bosje verse salieblaadjes
Werkwijze
- Blancheer de spinazie in kokend water tot de blaadjes zijn geslonken. Knijp ze uit. Je moet ongeveer 350 geblancheerde spinazie overhouden.
- Smelt de boter in een pan, voeg de losgehaalde marjoleinblaadjes toe en bak ze een minuut. Voeg spinazie toe en roer. Op smaak brengen met zout en peper en laten afkoelen. Hak de afgekoelde spinazie grof.
- Klop de ricotta los met een vork in een grote kom. Zeef er de bloem overheen. Voeg eierdooiers, nootmuskaat en Parmezaan toe. Spatel er de spinazie doorheen en meng goed. Zout en peper naar smaak toevoegen.
- Bakplaat bekleden met bakpapier.
- Maak de gnocchi met 2 dessertlepels: neem een beetje van het mengsel op 1 lepeltje en vorm er, met behulp van het andere lepeltje, een ovaal klompje van van ongeveer 2 cm doorsnede. Dit heet een gnoccho. Leg ze op de bakplaat.
- Maak de salieboter: 225 boter verhitten op een laag vuur. Er komen nu lichtgekleurde vlokken bovendrijven: verwijder die met een schuimspaan. Schenk wat er overblijft in een schone pan die je op het vuur zet. Als deze geklaarde boter heel heet is, voeg je de salieblaadjes toe. Van het vuur nemen en laten afkoelen.
- Vul een grote pan voor ongeveer de helft met gezouten water en breng dit aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur laag (wel aan de kook houden). Leg de gnocchi voorzichtig in porties in het water. Als ze komen bovendrijven haal je ze voorzichtig met de schuimspaan uit het water. Leg de schuimspaan even op keukenpapier om de gnocchi te laten uitlekken.
- Hussel de gnocchi die klaar zijn met een beetje salieboter. Zet ze in de warme oven terwijl je de andere gnocchi kookt.
- Serveer meteen op warme borden. Schenk er de rest van de salieboter overheen en rasp er wat Parmezaan overheen.
Confessies van een niet erg goddelijke huisvrouw
Mijn beslag was denk ik een beetje te vloeibaar (spinazie misschien niet grondig genoeg uitgeknepen?). Mijn gnocchi waren geen klompjes maar klodders en dat werd er niet echt veel beter op toen ze gekookt werden. Na enkele porties in het kokende water te doen (wat overigens wel goed lukte: ze kwamen na een tijdje bovendrijven en waren dan effectief gaar), was dit water volledig troebel. In plaats van ze gewoon warm te houden in een warme oven, heb ik die oven echt op 200°C gezet om die gnocchi nog een kwartiertje echt te bakken, om ze toch een wat vastere vorm te geven. Schoonheidspunten heb ik er niet mee gescoord, maar het was wel lekker. Er werd zelfs naar het recept gevraagd. Als ik de moed ervoor vind, maak ik het misschien nog wel eens - want het is eigenlijk ook heel kindvriendelijk! En wie weet, lukt het me dan beter.
River Cafe is Ć©Ć©n van de bekendste restaurants van de wereld. Blijkbaar. Ik kende dat niet. Maar ik ben dan ook nog nooit in Londen geweest. Toen ik het kookboek zag, wou ik het wel meteen hebben. Prachtig vormgegeven, met een fluoroze snede en vooral: recepten om bij te watertanden.
Nog meer vegetarische recepten
Nog meer inspiratie nodig? Probeer deze eens: halloumifrietjes met fattoush of aspergetaart met ComtƩ.
AD: Het kookboek "River Cafe - Simpel, modern, Italiaans kookboek" is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. Uitgeversgroep VBK Belgiƫ bood mij dit boek aan in ruil voor mijn mening.
klinkt lekker!
BeantwoordenVerwijderenMerci Els, dat was het ook echt!
Verwijderen