donderdag 8 augustus 2013

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde).

Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen planten, een vijvertje afdammen, taxusbomen snoeien in de vorm van teckels, gras zaaien, netels verbranden en dat allemaal zonder enige hulp van een volwassene. Prachtig.) Bij Tiny is het altijd mooi weer, ook als het sneeuwt, en haar haar ligt altijd goed. In principe echt ouderwetse kitsch, maar oh zo mooi. Ik had Tiny-boekjes toen ik klein was, en koop er wel eens eentje bij als ik ze tegenkom op een rommelmarkt. Bovendien heeft nichtje Marthe ook de smaak te pakken, en gedeeld plezier telt dubbel.

Ik nestelde me gisterenavond in de zetel met mijn recentste buit, waaronder "Tiny op de boerderij". Blijkbaar het allereerste Tiny-boek, uit 1954. Enig ongeloof maakte zich van mij meester bij de eerste bladzijde: Tiny heeft zowaar een zwart vriendinnetje. Op zich een mooi gegeven, maar dat kind heet gewoonweg...


Cacao!

Toffe naam, maar toch niet erg politiek correct dacht ik zo. Ik dacht er nog ergens achter te komen waar Cacao vandaan kwam, maar er wordt niet over uitgeweid. En het is het eerste boek, dus naar vroegere avonturen moet ik ook niet op zoek. Iemand meer info over Cacao? Op het net vind ik alleen nog meer ongeloof op een blog. Blijkbaar wordt Cacao in een ander verhaal "dom" genoemd en moet ze Tiny's koffer dragen. Straffe kost. Ik ben benieuwd naar hoe het Cacao vergaat in latere uitgaven. Dus vanaf nu verloopt mijn Tiny-jacht op rommelmarkten een beetje gerichter.


8 opmerkingen:

 1. Probeer eens in het Frans te zoeken op Google met de termen Martine en Cacao.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al gedaan Katrien, ik vond precies niet veel meer. Hoewel, een nieuwe zoekactie levert dit op: http://www.foleffet.com/SOIS-RACISTE-MA-FILLE

  best wel straf. Cacao is blijkbaar echt "heel dom". Ai ai ai.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tiny... Waar is de tijd? Ook ik was fan, maar nu ik dit weet al ietsje minder... Madelief ga ik anders wel eens proberen! Bedankt voor de tip! Liefs, Me

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een 'Tiny helpt moeder', waarin ze op een halve dag het hele huis kuist, de ramen wast, de schoenen poetst en een driegangenmaaltijd bereidt met als dessert zelfgemaakte soezen.
  Maar goed, Tiny was buiten superkind dus ook 'fout'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dat boekje, waarin "Cacao" de koffer moet dragen! Het heet "Tiny gaat op reis" en Cacao heet er Zinzi.(Je mag het altijd wel eens lenen via mijn zus Nele als je niet kan wachten tot je het ergens vindt.)
  Verder deel ik de Tiny-fascinatie. Mijn man moet altijd lachten met alle onderbroekjes die van overal komen piepen, hij verdenkt de tekenaar van enige Lolita-fantasieën.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de jaren zeventig heb ik op vraag van uitgeverij Casterman de tekst van 'Tiny gaat op reis' aangepast en van de naam Cacao inderdaad Zinzi gemaakt. In het licht van de huidige Zwarte Piet-controverse een interessant gegeven. Met vriendelijke groet, Rob Vanderwildt, Antwertpen

   Verwijderen
 6. Wel Katrijn, je mag het altijd eens meegeven met Nele, ik ben wel benieuwd! Ik las trouwens ergens dat Cacao / Zinzi alleen in de eerste uitgaven de koffer moet dragen - in latere drukken doet Tiny het netjes zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Rob, ik zie nu pas je reactie. Wat interessant! Fijn dat je dit laat weten! Tof dat ik dus nog een authentiek exemplaar heb liggen, ik koester het!

  Veel groeten en bedankt voor je reactie, Mademoiselle Fresita

  BeantwoordenVerwijderen