donderdag 5 maart 2015

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?
wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht!


wat heb je nodig?
- een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik)
- een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend)
- een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur
- een paar cm velcro
- een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio)
- een stofschaarwaar vind je dat?
De meeste benodigdheden vind je bij Veritas of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier
hoe maak je dat?
1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zonder te verschalen en knip patroondeel 1 en 2 uit. (Je kan het ook overtekenen van je computerscherm)


2) Aangezien je de kroon gemakkelijk omkeerbaar kan maken, is het leuk om verschillende kleuren vilt te gebruiken aan de twee kanten van de kroon (dus binnen- en buitenkant), dan kan het feestvarken zelf kiezen welke kleur het beste bij zijn humeur past. Leg de patroondelen op het vilt en knipt uit. Twee keer patroondeel 1, en vier keer patroondeel 2. Ik knipte bijvoorbeeld één keer patroondeel 1 in rood, één keer patroondeel 1 in het blauw, twee keer patroondeel 2 in het groen en twee keer patroondeel 2 in het geel. 

3) Naai patroondelen 2 vast aan patroondeel 1 met een zigzagsteek (of een festonsteek als je het met de hand doet, kijk hiervoor naar deze handleiding). Herhaal dit voor de stukken van de achterkant.

4) Knip een cm velcro af en naai dit vast op het midden van de kroon. Hierop komt het cijfer. Herhaal dit op de andere kant van de kroon. 

5) Naai de voor- en achterkant van de kroon aan elkaar en naai het elastiek ertussen vast. Meet na: de hoofdomtrek van een éénjarige is ongeveer 45 cm (minimum), die van een zesjarige ongeveer 55 (maximum) - dat verschil zou je elastiek dus ongeveer moeten kunnen overbruggen. 

6) knip zes rondjes uit dik vilt. Je kan hiervoor het patroontje op het patroonblad gebruiken. Kies andere kleuren dan het middenstuk van je kroon. 

7) knip cijfers van 1 tot en met 6 uit dun vilt (of gebruik prefab-vilten cijfers)

8) naai (of plak) de cijfers vast op de rondjes

9) klaar!

Een ander heel mooi kroonidee vind je bij Riet. Zij noemt haar kroon "een snelle verjaardagskroon", maar volgens mij is bovenstaand exemplaar sneller. Die van haar zien er wel een pak professioneler uit. 

Twee linkerhanden of gewoon geen zin om te naaien? De kroon van de foto is te koop voor 15 euro, cijfers van 1 tot en met 6 bijgeleverd. Wie hem wil mag hieronder een reactie achterlaten.


6 opmerkingen:

 1. Super tof! Fijn dat je met onze artikelen zulke creatieve dingen uitwerkt :)

  Creatieve groetjes,
  Het hele Veritas-team

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, ik heb hem ook zelf gemaakt voor de eerste zon van mijn verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. fijne blog heb je Linda, ik had nog nooit gehoord van het woord "sensopatisch"! Interessant!

   Verwijderen