woensdag 22 februari 2012

Dag 1 zonder vlees. Mislukt.

Ja. Ik doe mee. En het zal denk ik niet zo moeilijk zijn. Wij zijn geen echte grote vleeseters.
Ik at ooit vijf jaar helemaal geen vlees. Uit principe. Dat kostte me niet overdreven veel moeite, maar ik bleef wel altijd een beetje zin hebben in een biefstuk ofzo. En dat is nooit weggegaan. Dus na die paar jaar ben ik weer gezwicht. En sindsdien noem ik mezelf een soort van bewuste vleeseter. Veertig dagen zonder, dat moet wel lukken.

Maar ik slaagde er wel in om op dag 1 van de vastentijd zowel tussen de boterham als bij de pasta vlees te eten. Nogal straf, want eigenlijk doen wij dat hier zo goed als nooit. Buitenshuis vlees eten gebeurt wel regelmatig (bij mij dan toch - meneer is echt veeleer een vege- en viseter), maar hier in huis komt het zelden binnen. Deels uit principe, deels uit gewoonte. Wij koken en eten graag zonder vlees. Maar toen we maandag boodschappen deden, nam ik de voor mij dus ongewone beslissing om een pakje kalkoen voor bij de boterham te kopen, en twee dubbele kipfilets. Voor dinsdag en woensdag. En zo geschiedde. De kip is op intussen, maar ik zal nog wel een paar dagen kalkoen eten.

Het is vast héél raar om in een blogpost over vegetarisch eten twee recepten voor kip te zetten. Maar ik doe het toch. Omdat ze zo simpel én lekker zijn. Voor na pasen dan maar. Of vervang de kip door quornblokjes.

wraps met mango en kip
nodig voor twee personen:
200 kipfilet in blokjes
1 lepel room
1 lepel mayonaise
1 lepel gedroogde dragon
1 mango
veldsla
een paar tortilla's (wraps) - wij konden er drie vullen.

hoe maken:
sausje maken: mayo, room en dragon mengen.
kip bakken
sausje door kip roeren, op smaak brengen met zout en peper
mango snijden
veldsla wassen
wraps opwarmen

alle ingrediënten in de wraps rollen. Lekker! Wel eerder als voor- of bijgerecht of lunch, een beetje eentonig en weinig als volledige maaltijd. Kinderen zullen fan zijn!

kip met prei en kappertjes
nodig voor twee personen:
200 g spaghetti
200 g kipfilet in blokjes
400 g prei in dunne ringetjes
200 ml room
1 eetlepel kappertjes

pasta koken
kip licht aanbakken, prei toevoegen en 3 à 4 minuten omscheppend meebakken
vuur laag draaien, room toevoegen
op smaak brengen met kappertjes, peper en zout
saus op pasta doen.

Ook lekker! Zonder kappers een behoorlijk saai gerecht - maar ze maken het af! Ik weet niet hoe kinderen over kappertjes denken, maar ik weet nog wel hoe ik er vroeger zelf over dacht. Misschien toch wel een minder groot succes bij kinderen.

Zo. En dan nu geen vlees meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten