vrijdag 4 april 2014

een lijstje op vrijdag: 10 dingen die Mademoiselle Fresita doet voor een beter milieu

Uw Mademoiselle is begaan met het milieu. We doen dan ook ons best om onze ecologische voetafdruk een beetje klein te houden. Tien voorbeelden:

1. Wij gebruiken stoffen luiers. Helaas niet de hele tijd. Uit gemakzucht draagt Jackie in de crèche, op verplaatsing en 's nachts wegwerpluiers. Dat is heel wat natuurlijk. Maar elke pamper die niet de vuilnisbak in gaat, is er eentje gewonnen, denk ik dan.

2. Ik gebruik het openbaar vervoer. Voortdurend. Ik neem tram en bus naar mijn werk, ook al kost me dat véél meer tijd dan wanneer ik met de auto zou gaan.

3. Wij proberen zo weinig mogelijk nieuwe spullen in huis te halen. Veel babygerief lenen we, en wat we toch kopen is vaak tweedehands. Kleren, meubels, keukengerief. Ook omdat we dat mooi vinden. Boeken lenen we in de bib, net als films. Of we huren ze via iTunes. Daar komt ook het gros van de massa's muziek hier in huis vandaan.

4. We gaan zelden met het vliegtuig op vakantie. Het is alweer een paar jaar geleden, en ik vermoed dat het ook nog een paar jaar zal duren. Vliegtuigen zijn afgrijselijke vervuilers.

5. We eten weinig vlees. Vlees eten is eigenlijk niet te verantwoorden vanuit ecologisch standpunt. Helaas vind ik het wel heel erg lekker.

6. Er staat een emmer onder de douche waarmee we water opvangen terwijl we ons wassen. Die emmer wordt regelmatig geledigd in de spoelbak van het toilet. Want zeg nu zelf: kaka wegspoelen met drinkbaar water, dat is toch zottenwerk?

7. We drinken kraantjeswater. Dankzij Brita is dat best lekker en verkalkt onze waterkoker niet. Meneer Fresita houdt van bubbels, voor hem is er de Sodastream. Al eens nagedacht hoeveel energie het kost om een fles San Pellegrino uit Italië in uw frigo te krijgen?

8. We wonen in de stad, in een appartement. Ik weet niet wie voor het eerst zei 'If you love nature, stay away from it', maar het houdt wel steek. Het lijkt me heerlijk, helemaal afgelegen in het midden van bossen en weilanden te wonen - maar bedenk eens: alleen voor jouw idyllische huisje heeft men kilometers energie- en watervoorziening moeten leggen.

9. Ik gebruik een mooncup. U wil dat vast niet weten. Geen probleem. Weet alleen dit: een vrouw gebruikt gemiddeld 11.000 tampons of maandverbanden in haar leven. Stel je die berg eens voor. Gebruikt. Ha! Dat wou u waarschijnlijk ook niet. Toch maar een mooncup dan?

10. Wij gooien zo min mogelijk in de vuilnisbak. Wat kapot is, proberen we te repareren. Wat nog bruikbaar is maar niet meer voor ons, wordt weggegeven of brengen we naar de kringwinkel.


Dat kan natuurlijk allemaal veel beter. Echte flinke mensen gebruiken alléén stoffen luiers (of helemaal geen, dat bestaat ook). Hoewel, echte flinke mensen planten zich niet voort. Want een extra mens is wel de zwaarste milieubelasting die je je kan bedenken wellicht. Echte flinke mensen hebben helemaal geen auto - wij hebben er zelfs twee. Die kopen nooit iets nieuws en vliegen nooit. Die gaan natuurlijk ook niet met de auto op vakantie - wat wij dan weer wel doen. Echte flinke mensen eten nooit vlees, en die douchen niet zo vaak als wij. Bovendien hebben die waarschijnlijk een composttoilet.

Wij zijn dus maar een beetje flink. En we werken er voortdurend aan. Ook zin in een beetje groener? Ga dan eens naar Transitië.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het toch iets hebben, ik ben zo ongeveer even flink als u ... Wel de bedenking ... 2 autos als je het openbaar vervoer neemt: waar dient dat voor ?? Een appartement met kinderen ... dat gaat niet volgens mij (ik heb er 3).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. klopt absoluut, die twee auto's zijn niet strikt noodzakelijk. Maar die dateren nog van lang voor wij met z'n tweeën waren. Auto twee is dus een oud, klein ding, waarvoor we maar heel weinig geld zouden krijgen als we hem zouden wegdoen. Dus hij blijft, wordt om de paar weken eens gebruikt, totdat hij het finaal begeeft. En als ons leven er tegen die tijd nog ongeveer hetzelfde uitziet, zullen we hem vermoedelijk niet vervangen. En ja, dit appartement zou ook uit zijn voegen barsten als we meer kinderen zouden hebben! Dus ooit zullen wij waarschijnlijk wel groter gaan wonen!

    BeantwoordenVerwijderen