zondag 27 maart 2016

Downton Abbey

Een paar jaar geleden gooiden wij onze tv hier buiten. Nog geen minuut spijt van gehad. De zee van tijd die vrijkomt went snel, maar mijn avonden worden toch zinvoller ingevuld. Ik lees meer en ik slaap meer. Zelfs al werd een paar maanden na dat buitengooien ons eerste kind geboren.

Mijn levenskwaliteit is er onmiskenbaar op vooruit gegaan. (Ik moet dan wel in alle eerlijkheid toegeven dat ik een lichte tv-verslaving had, met een voorliefde voor absolute brol). Nu is een tv buitengooien ook wel niet zo'n drastisch gebeuren meer als het waarschijnlijk een jaar of tien geleden was. We bekijken haast dagelijks het nieuws online, huren films op iTunes, verslinden TED-talks en de tijd die onze dochter bijna dagelijks met youtube-filmpjes van Peppa Pig doorbrengt overschrijdt moeiteloos de vijf minuten Tik Tak waar ik het op die leeftijd mee moest doen.

En dan heb je ook nog DVD's. Te huur in de bib en te leen van vrienden. Ik genoot de afgelopen jaren van tientallen steengoeie series, al dan niet met het lief aan mijn zij (vaak aan mijn zij eigenlijk, maar niet altijd meekijkend). Orange is the new black, Les Revenants, House MD, Crimi Clowns, The Bridge, The Killing, Weeds... allemaal in meer of mindere mate genietbaar, maar geen enkele reeks was voor mij zo meeslepend als Downton Abbey. Ik zag zonet de finale van het zesde en laatste seizoen en ik ben in een soort van rouw omdat het gedaan is.


Maar meer nog dan rouw, is er toch vooral voldoening. Als ik een kritischere kijker was, zou ik, net als mijn evenzeer-aan-Downton-verslingerde collega, zeggen: "Het is toch wel allemaal iets te zeemzoet geëindigd". But I loved it. Een andere collega zei: "zo'n seizoensfinale is echt een dessertje, een pateeke". En ik ben een zoetebek. Ik houd van dessert, ben gek op pateekes en dit pateeke stelt hoegenaamd niet teleur. Be prepared voor iets met slagroom én crème-au-beurre én frambozen én chocolade én nootjes met een schepje roomijs. En crème anglaise. Met een coupe champagne erbij. (met daarin een aardbei).  Ik denk dat ik niet meer mag zeggen, mocht u het einde nog niet gezien hebben. (Maar alles komt in orde. De doden worden nog net niet tot leven gewekt).

Maar nu dus: wat na Downton Abbey? Iemand een suggestie voor een serie? Kostuumdrama's hebben een streepje voor, maar ik sta open voor veel.

14 opmerkingen:

 1. ik kijk naar superweinig afgezien van veel te veel re-runs van Friends (TV ligt nog niet buiten hier :), maar drie (weinig originele) series die ik de afgelopen jaar (deels) heb gezien en echt tof vond: House of Cards (enkel seizoen 1 en 2, ik heb mij laten vertellen dat seizoen 3 er wat over is), Borgen en New Girl (alleen al voor de outfits van Jess, gij gaat fan zijn!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, House of Cards zou inderdaad wel iets kunnen zijn. Borgen ook al veel goeds van gehoord. En nu ben ik wel heel nieuwsgierig naar New Girl. Doet er me aan denken dat ik "Girls" ook wel tof vond. (Van Friends heb ik volgens mij écht elke aflevering minstens zeven keer gezien :-) )

   Verwijderen
  2. oooh, dat is met Zooey Deschanel! I love her! Ken je trouwens ook "Pushing Daisies"? Ook zaaalig. Alleen al voor de outfits van Chuck, maar nog veel meer.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Helemaal gezien. Vind ik inderdaad ook fantastisch. Extra leuk in de periode dat ik zelf vaak met vroedvrouwen in contact kwam.

   Verwijderen
  2. Ja, met een verse baby op mijn schoot ook net helemaal uitgekeken. Nu weer wachten op het nieuwe seizoen. Aangezien Pushing daisies, Friends, New Girl en Girls hier ook gesmaakt worden durf ik nog wel een paar suggesties doen: the Unbreakable Kimmy Schmidt, Parks and recreation, Master of none, Last man on earth, Transparent vonden wij ook heel mooi, ontroerend, lief,...

   Verwijderen
  3. waw, zelfs nog nooit gehoord van alles wat je daar opnoemt. Verdorie, mijn voornemen om weer wat meer te lezen kan ik ook weer opbergen met al dat kijkplezier in het verschiet... dankjewel voor de tips!!!

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The Paradise zal ook wel iets voor jou zijn, denk ik dan. Wij hebben trouwens bewust nooit een tv in huis genomen, ik ben dus al een dikke twaalf jaar tv-loos. Toen Netflix in België kwam, namen wij wel een abonnement, maar dat is intussen ook al verleden tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waw, 12 jaar zonder tv. Volgens mij was het 12 jaar geleden echt nog a big deal. Respect! En dan geen kinderen, uw leven moet één en al quality time zijn! (Hoewel, ik bedenk net dat tijd met kinderen niet per definitie geen-quality time hoeft te zijn :-) )

   Verwijderen
 5. Ik kijk ook graag series, liefst tesamen met de man. Maar door ziekte zag ik net het eerste en tweede seizoen van Downtown Abbey alleen, en nu ben ik nog altijd wat emotioneel van het einde van het tweede seizoen (Kerstspecial) en vond het bij die aflevering ook echt spijtig dat ik niemand had om het mee te 'delen'.
  Als je van kostuums houdt: Mr Selfridge valt hier erg in de smaak!
  (en bah, wat balen dat Thomas nog altijd op de foto staat van het zesde seizoen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Els, die Thomas gaat je nog verbazen ;-) (en ja, Mr Selfridge had ik al eens ergens trailers van zien passeren - op mijn werk zijn er namelijk nogal veel televisies dus af en toe zie ik wel eens wat met een half oog - en ik was geprikkeld, maar was het intussen ook alweer vergeten. Dank dus!)

   Verwijderen
  2. Ik word al heel nieuwsgierig nu door wat je over Thomas schrijft... zin om naar de bib te hollen voor de volgende seizoenen.

   Verwijderen
  3. Ik ga niets meer zeggen, wegens spoiler risk :-) zou zonde zijn ;-) veel plezier nog!

   Verwijderen