Doorgaan naar hoofdcontent

Allo Tokio

Mijn schoonbroer heeft Japanse roots en behalve een fijne mens is hij ook een zeer verdienstelijke hobbykok. Helemaal tof werd het toen wij een uitnodiging kregen voor een namiddag samen Japans koken. Aanleiding was de bentobox van Monbento die voor Lucille onder de kerstboom lag. Lucille gaat binnen een paar weken naar de kleuterklas en dat kan ze nu doen met dezelfde lunchbox als die van Jackie, waar wij al twee jaar heel tevreden van zijn.

Meestal vullen wij die doos met bijvoorbeeld bokes met kaas, en in de kleine doosjes wat nootjes, fruit, stukjes groenten... Niets mis mee, maar afgelopen zondag werden ze gevuld met authentiek Japans eten.

Schoonbroer Katsu leerde de knepen van het vak van zijn moeder, maar vindt zelf veel receptjes op Just One Cookbook, een mooie en overzichtelijke site vol Japanse recepten.  

Veel ingredi├źnten vind je in de gewone supermarkten (het merk Saitaku heeft heel wat in zijn gamma en is bij Delhaize verkrijgbaar), voor enkele dingen moet je naar een speciaalzaak. Dan is een vertaler handig want de etiketten zijn niet gemakkelijk te lezen. 



We maakten een paar kleine gerechten, nu bedoeld voor in de lunchdozen maar we aten er ook heerlijk van als avondeten, op een bord. De meeste bereidingen zijn zowel koud als warm lekker. Onze kinderen waren niet van alles even grote fan, maar nichtje Norah van vijf, die dit al haar hele leven eet, hapt alles behendig weg met haar stokjes.

Eerst maakten we spinazie met sesam. Verrukkelijk.



Een Japanse omelet of tamagoyaki is standaard op een Japanse tafel of in de bentobox. Heel tof om te maken ook eigenlijk, door telkens een heel dun laagje omelet te bakken en dat op te rollen, net zolang tot de hele omelet is gebakken. Je hebt er wel een vierkant pannetje voor nodig (hoewel Nami van de website zegt dat het ook met een ronde pan kan.) Je kan er, net als in een klassieke Vlaamse omelet, ook garnaaltjes of ham bijdoen. Wat je maar lekker vindt.



Een lekker recept met komkommer is deze sunomono. Valt blijkbaar zelfs in de smaak bij notoire komkommerhaters: door het in te zouten en er het overtollige vocht uit te knijpen, blijft er iets veel smaakvollers over dan we van komkommers gewoon zijn. Lekker met wakame


Verder maakten we nog zalm (inzouten, een tijd laten rusten en dan bakken in de pan) en "Katsu". Blijkbaar betekent de naam van onze gastheer iets als "schnitzel". Stukken varkensvlees werden gepaneerd met panko en gefrituurd in arachide-olie in een diepe pan.

Andere bijgerechten: fijngesneden spitskool, gesnipperde wortelen, gestoomde broccoli, edamame en natuurlijk kleefrijst.


We gaan het hier thuis zeker nog eens proberen. Mijn favoriete gerecht is de spinazie met sesam. En de katsu. De mini's waren vooral verlekkerd op de omelet.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)



Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscaf├ę aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.




Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…