Doorgaan naar hoofdcontent

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen om ons verbruik te minimaliseren, behalve in de supermarkt kiezen voor een plasticvrije variant indien aanwezig en zelf stoffen zakjes meenemen?
- In Leuven ging ik een kijkje nemen bij Content. Ik had dat niet echt gepland, en had dus zelf geen potjes meegenomen. Ik kocht een glazen pot en vulde hem met cashewnoten (wij zijn thuis grootverbruikers van cashewnoten, en die worden in de supermarkten in onze buurt verkocht in plastic bakjes). Ik had gelukkig wel een stoffen zak bij, dus er konden nog wat groenten bij.- Mijn dochters vinden het fijn als ik iets lekkers meeneem als ik hen van school ga halen. Vaak kies ik voor voorverpakte snacks, zoals bijvoorbeeld die van Ella's Kitchen. Deze week kocht ik losse koeken bij de Natuurwinkel en bij de patissier. Of ik vulde zelf doosjes met nootjes.

de artisanale prinskoeken van Stuckens zijn dus trouwens overheerlijk!


- Er gingen stoffen zakdoeken mee in de boekentassen. Ik gebruik dat wel vaker, maar grijp toch ook vaak naar papieren zakdoekjes. En die zitten natuurlijk weer in plastic verpakt.


- Ik stak wat dozen en potten in een boodschappentas en zette koers naar Herselt, naar de hoevewinkel van De Ploeg. Ze vulden mijn stapeldozen met kaas, ik kocht een glazen pot yoghurt en een glazen pot met artisanale paté. Voor die glazen potten werd bovendien statiegeld aangerekend, dus geen wegwerpglas. In het naar buiten gaan zag ik dat je ook glazen flessen met melk kan kopen. Ze verkopen er ook heerlijke volle yoghurt en platte kaas, maar die zit dan weer in plastic doosjes. Misschien moet ik gewoon eens vragen of dat ook in glas kan, of in mijn eigen bakjes.- Onderweg naar huis passeerde ik een aardbeienkraampje. Ook hier vroeg ik of hij de aardbeien misschien in mijn eigen bakjes kon doen, en dat was geen probleem.
- Ik overtuigde mijn moeder om geen folie over het restje eten te trekken dat ze me wou meegeven. Ze had hiervoor minder begrip dan de aarbeienboer en de kaasboerin.


- Ik probeer zo min mogelijk natte doekjes te gebruiken bij het verschonen van de peuter. Wij zijn zeer tevreden gebruikers van Waterwipes maar het leek erop dat ik in de loop der tijd vergeten was dat je babybillen ook kan schoonvegen met herbruikbare babydoekjes of een washandje.


- Ik kocht azijn in een glazen fles. En ik werd daar een beetje nostalgisch van. Want die stond vroeger ook bij mijn mama onder het aanrecht, en ook bij mijn grootvader. En dat is intussen al meer dan dertig jaar geleden.

- Ik drink kraantjeswater. Ook op het werk, en dan echt kraantjeswater, niet uit de Sipwell. Want dat is uiteindelijk ook water verpakt in plastic flessen. Enorme plastic flessen, dus minder afval dan kleine flesjes, maar kraantjeswater is ook drinkbaar. En ik drink op het werk ook uit een glas: geen plastic bekertjes voor mij. De hele dag hetzelfde glas trouwens, waaruit ik ook thee of koffie drink.

Ik denk wel dat het ons gaat lukken een plasticverbruik drastisch terug te dringen. Hopelijk leren we een paar nieuwe goede gewoontes aan en leven we voortaan wat plastic-armer.


Maar ik heb nog wel een paar vragen in mijn hoofd. Puur praktische (zoals: kan ik bij De Ploeg ook volle yoghurt kopen in glazen potten?) maar ook over de kern van de zaak:


Is wegwerpglas duurzamer dan plastic? Pur Natur bijvoorbeeld, verkoopt sommige van de producten uit zijn assortiment in glazen potten die na gebruik de glasbak in moeten, en andere in grote plastic potten. Het is vrij dun plastic, verstevigd met een kartonnen koker, die je er makkelijk afhaalt door een geperforeerd strookje. Dat gaat dus gemakkelijk bij het papier, maar er blijft natuurlijk altijd wel die plastic pot over. Is dat minder duurzaam dan die glazen pot?


En natuurlijk ook wel jammer dat je kilometers moet doen om plasticvrij te kopen. Hoewel ik via Boeren & Buren ook aan het assortiment van De Ploeg kan. Maar dan niet in mijn eigen potjes. Dilemma's!


(En tussen het schrijven en het publiceren van dit bericht besloot ik om morgen een barbecue te doen en ging er iemand anders hiervoor boodschappen doen. Intussen ligt onze frigo dus weer vol plastic.)
Wie doet er nog mee met #meiplasticvrij? Gaat het je goed af? Nog extra tips? Ik hoor ze graag!
Reacties

 1. Doet de patissier de koekjes in eigen, meegenomen bakjes? Da's goed om te weten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja hoor. Ze hebben de koekjes en cakejes uit hun assortiment in plastic zakjes klaarstaan, maar je kan ze ook gewoon los kopen hoor.

   Verwijderen
 2. Wij doen ook mee. Mijn dochters mochten de actie mee inluiden met een filmpje op Karrewiet. En elke week geven ze een kleine update.
  Wij gingen deze week op zoek, voornamelijk naar verse producten omdat ik een grote voorraad basisproducten in huis heb. Morgen komt er een update op de blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ���� ben hier ook ons aan het verlossen van al het plastic. Ik ga graag naar Prana Bio Bulk in Heusden. Plastic en verpakkingsvrij. Toch wel beetje organisatie om te vermijden dat je 34 winkels gaat doen. Alsook de organisatie rond de potjes �� Telkens als bij ons een potje leeg is, w deze gebruikt om te gaan laten vullen. Zo bouwen we op. Ondertussen halen we er koffie, granola, havermout, alle soorten noten, koekjes, wasmiddel, zeep, kuisprodukten (eco) norm maar op.. neem maar kijkje op de website/FB ze hn er enorm veel!!
  Fruit en groenten gebruik ik telkens mijn herbruikbare zakjes. Bij de Bakker ga ik er ook mee beginnen. Composteerbare rietjes etc... Het vraagt beetje organisatie werk & we zijn er belange nog niet maar uiteindelijk is het nog leuk. De sport om het minste plastic ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. super! Bedankt voor de tip, ik ga zeker eens kijken. Heusden is niet echt bij de deur maar voor af en toe een grote voorraad in te slaan kan het wel. Veel succes jullie!

   Verwijderen
 4. Tine Van der Wee6 mei 2018 om 22:40

  Hai Stien, Ik heb hier het oude yoghurtmachine van mijn moeder in gebruik genomen en maak een keer of drie per week yoghurt. Heerlijke natuuryoghurt, bio en betaalbaar en vooral, geen plastic! Je kan er wat confituur bij doen, of vanille, keuzes zat! De kinderen zijn er gek op.
  Verder: stoffen zakjes om noten/havermout/pasta/... in bulk te kopen, koekjes zelf bakken,... Het blijft een gevecht tegen het plastic, ondanks alle inspanningen blijft er veel plastic in de vuilbak zitten...
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waw, zo'n yoghurtmachine is nog wel een idee. Daar ben ik een beetje jaloers op! Merci voor de tips Tine!

   Verwijderen
  2. en ja, dat gevecht, je zegt het. In Delhaize kon ik kiezen voor havermout in een plastic zak of in een kartonnen doos. Ik kies uiteraard voor de doos, maar je raadt al wat er in die doos zit. (Dan maar weer naar Colruyt, daar hebben ze havermout in een papieren zak).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscaf√© aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.
Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…