Doorgaan naar hoofdcontent

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen om ons verbruik te minimaliseren, behalve in de supermarkt kiezen voor een plasticvrije variant indien aanwezig en zelf stoffen zakjes meenemen?
- In Leuven ging ik een kijkje nemen bij Content. Ik had dat niet echt gepland, en had dus zelf geen potjes meegenomen. Ik kocht een glazen pot en vulde hem met cashewnoten (wij zijn thuis grootverbruikers van cashewnoten, en die worden in de supermarkten in onze buurt verkocht in plastic bakjes). Ik had gelukkig wel een stoffen zak bij, dus er konden nog wat groenten bij.- Mijn dochters vinden het fijn als ik iets lekkers meeneem als ik hen van school ga halen. Vaak kies ik voor voorverpakte snacks, zoals bijvoorbeeld die van Ella's Kitchen. Deze week kocht ik losse koeken bij de Natuurwinkel en bij de patissier. Of ik vulde zelf doosjes met nootjes.

de artisanale prinskoeken van Stuckens zijn dus trouwens overheerlijk!


- Er gingen stoffen zakdoeken mee in de boekentassen. Ik gebruik dat wel vaker, maar grijp toch ook vaak naar papieren zakdoekjes. En die zitten natuurlijk weer in plastic verpakt.


- Ik stak wat dozen en potten in een boodschappentas en zette koers naar Herselt, naar de hoevewinkel van De Ploeg. Ze vulden mijn stapeldozen met kaas, ik kocht een glazen pot yoghurt en een glazen pot met artisanale paté. Voor die glazen potten werd bovendien statiegeld aangerekend, dus geen wegwerpglas. In het naar buiten gaan zag ik dat je ook glazen flessen met melk kan kopen. Ze verkopen er ook heerlijke volle yoghurt en platte kaas, maar die zit dan weer in plastic doosjes. Misschien moet ik gewoon eens vragen of dat ook in glas kan, of in mijn eigen bakjes.- Onderweg naar huis passeerde ik een aardbeienkraampje. Ook hier vroeg ik of hij de aardbeien misschien in mijn eigen bakjes kon doen, en dat was geen probleem.
- Ik overtuigde mijn moeder om geen folie over het restje eten te trekken dat ze me wou meegeven. Ze had hiervoor minder begrip dan de aarbeienboer en de kaasboerin.


- Ik probeer zo min mogelijk natte doekjes te gebruiken bij het verschonen van de peuter. Wij zijn zeer tevreden gebruikers van Waterwipes maar het leek erop dat ik in de loop der tijd vergeten was dat je babybillen ook kan schoonvegen met herbruikbare babydoekjes of een washandje.


- Ik kocht azijn in een glazen fles. En ik werd daar een beetje nostalgisch van. Want die stond vroeger ook bij mijn mama onder het aanrecht, en ook bij mijn grootvader. En dat is intussen al meer dan dertig jaar geleden.

- Ik drink kraantjeswater. Ook op het werk, en dan echt kraantjeswater, niet uit de Sipwell. Want dat is uiteindelijk ook water verpakt in plastic flessen. Enorme plastic flessen, dus minder afval dan kleine flesjes, maar kraantjeswater is ook drinkbaar. En ik drink op het werk ook uit een glas: geen plastic bekertjes voor mij. De hele dag hetzelfde glas trouwens, waaruit ik ook thee of koffie drink.

Ik denk wel dat het ons gaat lukken een plasticverbruik drastisch terug te dringen. Hopelijk leren we een paar nieuwe goede gewoontes aan en leven we voortaan wat plastic-armer.


Maar ik heb nog wel een paar vragen in mijn hoofd. Puur praktische (zoals: kan ik bij De Ploeg ook volle yoghurt kopen in glazen potten?) maar ook over de kern van de zaak:


Is wegwerpglas duurzamer dan plastic? Pur Natur bijvoorbeeld, verkoopt sommige van de producten uit zijn assortiment in glazen potten die na gebruik de glasbak in moeten, en andere in grote plastic potten. Het is vrij dun plastic, verstevigd met een kartonnen koker, die je er makkelijk afhaalt door een geperforeerd strookje. Dat gaat dus gemakkelijk bij het papier, maar er blijft natuurlijk altijd wel die plastic pot over. Is dat minder duurzaam dan die glazen pot?


En natuurlijk ook wel jammer dat je kilometers moet doen om plasticvrij te kopen. Hoewel ik via Boeren & Buren ook aan het assortiment van De Ploeg kan. Maar dan niet in mijn eigen potjes. Dilemma's!


(En tussen het schrijven en het publiceren van dit bericht besloot ik om morgen een barbecue te doen en ging er iemand anders hiervoor boodschappen doen. Intussen ligt onze frigo dus weer vol plastic.)
Wie doet er nog mee met #meiplasticvrij? Gaat het je goed af? Nog extra tips? Ik hoor ze graag!
Reacties

 1. Doet de patissier de koekjes in eigen, meegenomen bakjes? Da's goed om te weten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja hoor. Ze hebben de koekjes en cakejes uit hun assortiment in plastic zakjes klaarstaan, maar je kan ze ook gewoon los kopen hoor.

   Verwijderen
 2. Wij doen ook mee. Mijn dochters mochten de actie mee inluiden met een filmpje op Karrewiet. En elke week geven ze een kleine update.
  Wij gingen deze week op zoek, voornamelijk naar verse producten omdat ik een grote voorraad basisproducten in huis heb. Morgen komt er een update op de blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ���� ben hier ook ons aan het verlossen van al het plastic. Ik ga graag naar Prana Bio Bulk in Heusden. Plastic en verpakkingsvrij. Toch wel beetje organisatie om te vermijden dat je 34 winkels gaat doen. Alsook de organisatie rond de potjes �� Telkens als bij ons een potje leeg is, w deze gebruikt om te gaan laten vullen. Zo bouwen we op. Ondertussen halen we er koffie, granola, havermout, alle soorten noten, koekjes, wasmiddel, zeep, kuisprodukten (eco) norm maar op.. neem maar kijkje op de website/FB ze hn er enorm veel!!
  Fruit en groenten gebruik ik telkens mijn herbruikbare zakjes. Bij de Bakker ga ik er ook mee beginnen. Composteerbare rietjes etc... Het vraagt beetje organisatie werk & we zijn er belange nog niet maar uiteindelijk is het nog leuk. De sport om het minste plastic ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. super! Bedankt voor de tip, ik ga zeker eens kijken. Heusden is niet echt bij de deur maar voor af en toe een grote voorraad in te slaan kan het wel. Veel succes jullie!

   Verwijderen
 4. Tine Van der Wee6 mei 2018 om 22:40

  Hai Stien, Ik heb hier het oude yoghurtmachine van mijn moeder in gebruik genomen en maak een keer of drie per week yoghurt. Heerlijke natuuryoghurt, bio en betaalbaar en vooral, geen plastic! Je kan er wat confituur bij doen, of vanille, keuzes zat! De kinderen zijn er gek op.
  Verder: stoffen zakjes om noten/havermout/pasta/... in bulk te kopen, koekjes zelf bakken,... Het blijft een gevecht tegen het plastic, ondanks alle inspanningen blijft er veel plastic in de vuilbak zitten...
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waw, zo'n yoghurtmachine is nog wel een idee. Daar ben ik een beetje jaloers op! Merci voor de tips Tine!

   Verwijderen
  2. en ja, dat gevecht, je zegt het. In Delhaize kon ik kiezen voor havermout in een plastic zak of in een kartonnen doos. Ik kies uiteraard voor de doos, maar je raadt al wat er in die doos zit. (Dan maar weer naar Colruyt, daar hebben ze havermout in een papieren zak).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…