zaterdag 31 december 2011

nieuwjaarke zoete

Meneer hangt de was op en mevrouw blogt. Zo'n gezin zijn wij. Ik mag niet klagen dus. Laatste werkjes alvorens af te zakken naar de andere kant van 't land om bij onze vrienden te gaan vieren. 't Is bij ons meestal een eerder bescheiden feest - ik bedoel dan dat het allemaal niet zo heel laat wordt want dat hoeft voor mij niet zo heel nodig. Ik zou kunnen zeggen dat ik het niet te laat maak omdat ik morgenvroeg moet gaan werken, maar ik ga vooral werken omdat ik het meestal toch niet zo laat maak. Meneer daarentegen, die maakt het wel graag laat. Ook een beetje van moeten. Tegen de tijd dat ik in mijn bed lig, gaat hij plaatjes aaneen rijgen in Den Hemel. Waarschijnlijk zoals gewoonlijk tot ik al een tijdje achter mijn bureauke zit op 't werk.

Maar voor het zover is, zijn er nog vrienden en lekker eten. Ik vertelde al over de Miekes en de Fienen, en wij wisselen dat gezelschap jaar om jaar om om oudjaar mee te vieren. 't Is een oneven jaar, dus Miekesjaar. De taken zijn verdeeld, en mademoiselle bood aan het zoets voor haar rekening te nemen. Het leek me praktisch en bovendien ook wel leuk om vanalle kleine dessertjes te maken in van die schone glazen yoghurtpottekes - zodat die mooi in een platte rieten mand vervoerd kunnen worden. Goed idee, hoewel we zo geen pottekes in huis hadden - u raadt wat wij de afgelopen weken vooral gegeten hebben. Even werd er hier geopperd: hadden we niet beter gewoon yoghurt als dessert gegeven met oudjaar. Daar zat iets in. En dat zou inderdaad gemakkelijker geweest zijn. Maar toch. Dit is ook niet slecht:


chocolademoussekes (wij noemen dat hier al eens chocoloremousse - naar de madam van wie ik jaren geleden het recept kreeg en het blijft een topper - lukt altijd), tiramisukes (naar Nigella's idee met Baileys, hoewel ik dat in mijn studententijd - dus nog voor ik van Nigella's bestaan afwist - ook al eens deed omdat wij geen Amaretto in huis hadden) en ten slotte panna cotta met ananas, munt en amandel. Van 't Meuzeke. Uit zijn eerste kookboek. Een half jaar geleden gekregen en best al veel uit gemaakt. Hopelijk is dit ook een aanrader.

Ah - fijn weetje: die rieten mand waar die pottekes in staan: daarin zaten een dikke dertig jaar geleden mijn suikerboontjes. Cool hè.

Soît. Feest goed.

1 opmerking: