Doorgaan naar hoofdcontent

intermezzo en ander lekker eten

De voorbije dagen deden wij twee bescheiden ontdekkingen, eentje in Diest en eentje in Brussel. In de oranjestad opende een aantal maanden geleden een nieuwe bistro. Niet te duur maar een mooie zaak met een originele kaart, laat dat nu net iets zijn waar Diest echt naar zat te hunkeren. Daar en in de omgeving kan je, op enkele uitzonderingen na, vooral de erg klassieke en weinig originele brasseriekeuken vinden (steaks, pasta, croques, slaatjes...) of je kan er voor heel duur en chique gaan. Maar Wannes Raps is dus echt waar Diest zat op te wachten. Het werd al duidelijk bij het binnenkomen: we hadden geluk dat we er nog bij konden, want op twee tafeltjes na was de hele zaak volgereserveerd. De kaart is beperkt maar origneel en meneer en ik aten allebei verrukkelijk. Een beperkte kaart boezemt me altijd vertrouwen in, net als de open keuken. Geen kans om te foefelen denk ik dan. Ik koos kabeljauw met chorizo, witte bonen, en amandelen, aan de overkant werd het boeuf bourgignon. Naar gewoonte, ingegeven door onze nieuwsgierige aard, werden de bordjes halverwege gewisseld en ook dat viel in de smaak. Het dessert van tarte tatin en kaneelijs was heerlijk en zoet en smeuig en ik was ook wel gecharmeerd door het sap van dichtbij op de drankkaart. Net als de hele Wannes Raps: een aanrader!

Gisteren belandden we op aanraden van mijn collega/buurvrouw en tevens mijn onuitputtelijke bron van inspirerende en praktische Brussel-tips bij Intermezzo, een Italiaans restaurant in de schaduw van de Munt. Een eenvoudig Italiaans restaurant met een tienal eenvoudige pasta-gerechten op de kaart (die alleen aan de muur hangt en volgens mij van tijd tot stond verandert). Diezelfde goede bron vertelde me dat Intermezzo er binnen afzienbare tijd zal moeten opkrassen door snode plannen van de huiseigenaar - een reden te meer om deze parel nog te gaan ontdekken. Eenvoudig, zoals ik al zei. Simpele maar lekkere pasta's voor weinig geld.

Voor een slaapmutsje wandelden we naar een van onze favorietjes: Les Gens que j'aime in de Zuidstraat. Ik vergaap me er steevast aan het prachtige interieur vol retrospullen van achter mijn zoete, romige witte chocolademelk. Leuk pluspunt: eigenaar Moise  (die trouwens ook het pannenkoekenhuis aan de overkant bestiert) ontvangt ons, en dan vooral meneer "Monsieur le DJ" Fresita er altijd extra hartelijk sinds hij er enkele zeer geslaagde feestjes deed. Wat ons betreft, één van de mooiste zaakjes in Brussel.

(en ja, u heeft gelijk. Wij gaan nogal veel uit eten. We hebben namelijk besloten om ons wat dat betreft nog eens even te laten gaan - binnen een paar weken zal 't een pak minder zijn met de mini erbij).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie