Doorgaan naar hoofdcontent

Baza(a)r Belg(i)ë

Niet gemakkelijk om te typen, de titel van deze post. Ik heb hem dan ook niet zelf bedacht, het is de naam van een mooie tentoonstelling in de Centrale. Dat is de Centrale for contemporary art op het Katelijneplein in Brussel. Met de favoriete Belgische hedendaagse kunstwerken van Claude Blondeel, de weergaloze cultuurrecensent van de openbare radio, die inmiddels al een paar weken 'met pensioen' is, maar het naar wat ik hoor drukker dan ooit heeft.



Bij wijze van afscheid mocht hij een tentoonstelling samenstellen, een idee van Klara-nethoofd Chantal Pattyn. Hij koos voor een overzicht van Belgische kunst, in de brede zin van het woord. Jan Fabre, Anne-Teresa De Keersmaeker, Alechinsky passeren de revue, maar ook Johan en de alverman met Jef Cassiers.

Meneer Fresita herinnert zich Blondeel van op Studio Brussel, waar die hem regelmatig zin deed krijgen in cultuur door zijn prachtige, enthousiasmerende recensies. Ik hoorde hem dan weer op Klara en Radio 1. En van het uitzonderlijke genoegen wel eens met hem op een Brussels terras vertoefd te hebben, samen met een gemeenschappelijke vriendin. Hoe dan ook, het stond vast dat we deze tentoonstelling moesten zien. En we waren beducht voor onze veel gemaakte fout bij langlopende expo's: dit keer zouden we ze niet aan ons voorbij laten gaan. Dus toen vorige week iemand vroeg "wie heeft er zin om mee naar die Bazaar te gaan?" was de knoop rap doorgehakt. Na een lunch aan de vernieuwde toog van De Noordzee trokken we naar De Centrale en gewapend met een audiogids dompelden we ons onder in de sappige anekdotes over bekende en (voor mij tenminste) minder bekende Belgische kunstenaars. Het beviel ons.

Zozeer zelfs, dat toen er twee dagen later bezoek in de vorm van een vriendin en haar vierjarige zoon afzakte naar Brussel, ik hen meetroonde naar De Centrale om de tentoonstelling opnieuw te zien. Want ik had er kleuters zien rondrennen met het vragenlijstje voor een zoektocht. Dus terwijl mama Joke zich laafde aan de gezellige verhaaltjes op de audiogids, gingen Felix en ik op zoek naar de M van Blake and Mortimer (we slaagden er zowaar in er vijf te missen), bestempelden we de werken als "kunst" of als "kribbelkrabbel" (of gewoon een hoop stenen 'maar dat is ook kunst mama!') en kozen we als favoriete werken het vliegtuigje van Panamarenko, de dweilen van Jan Fabre en de cobra van Alechinsky. En Johan en de Alverman. De Kaatje van Ketnet van vroeger. De toch wel lichtjes hyperkinetische kleuter is ervoor gaan zitten en heeft een hele tijd van de spannende avonturen van Johan genoten.

Eervolle vermelding voor Pornocrates van Félicien Rops. Een varken uitlaten in je blootje, met niets dan zwarte kousen aan, veel gekker moet het toch niet worden.

Een mooie tentoonstelling, bedankt Claude! Voor dit, maar meer nog voor alle voorafgaande jaren. Blijf vooral genieten!


Nog meer hoofdstad met een vierjarige: Manneke Pis / Meneerke Plas / Piemele Jef - wat een tegenvaller. Gelukkig was er ook ijs en weinig geziene vriendelijkheid in het cafeetje van theater Toone. Dat we door ongelukkige timing geen voorstelling konden bijwonen, werd ruimschoots goedgemaakt door een gratis zakje chips voor Felix - waar kom je zoiets nog tegen? - aangeboden door een erg sympathieke cafébaas.


Hij is dan ook om op te eten, dat kind. Net als die van mij, toch? Geen wonder dat ze met hun tweetjes de harten van een troep voorbijtrekkende Spaanse toeristen stalen.

Reacties

  1. Zag er al bij al toch leuk uit. En die ongeziene vriendelijkheid, ik viel er bijna van van mijn stoel! Liefs, Me

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie