vrijdag 11 april 2014

een lijstje op vrijdag: 10 tips voor een huishouden op rolletjes

1. Wees realistisch. Als er levende wezens in je huis rondlopen, zal er vermoedelijk wel wat rommel liggen. Dat is oké. Verwacht geen Bree Van de Kamp-huishouden. Die Bree was trouwens zo zot als een deur.

2. Koop een afwasmachine. Omdat je dan minder met de hand moet afwassen, dat spreekt voor zich, maar ook omdat de vuile vaat dan altijd uit het zicht is. Nette keuken zonder moeite.

3. Zoek een poetsvrouw. Ik heb dit zelf lang geweigerd. Als iemand me er al ooit iets over vertelt, zijn het altijd verhalen over poetsvrouwen niet komen, te laat komen, niet poetsen, niet goed poetsen, stelen, en een enkele keer zelfs van bil gaan in je bed. Tot een buurvrouw die ging verhuizen me vroeg: wil je geen geweldige, trouwe, eerlijke poetsvrouw? Met dienstencheques? Als je het zo vraagt kan ik natuurlijk niet anders dan overstag gaan. En daar hebben we geen moment spijt van gehad. Er wordt hier wel eens om te lachen gezegd dat Olga het beste is dat ons vorig jaar overkomen is. En dat wil wel wat zeggen. Wil je ook een Olga? Kijk eens op www.cleaningathome.be

4.  Maak een weekmenu. Bedenk op een vast moment wat je de volgende dagen gaat eten. Hier al sinds een paar maanden het klusje van meneer. Daarmee gepaard gaande: maak een boodschappenlijstje. En om het helemaal gesmeerd te laten gaan: bestel je boodschappen op Collect & Go.

5. Je wil natuurlijk zo vaak mogelijk vers eten, en te vaak op restaurant gaan is een beetje duur en ook niet altijd handig met een koter in huis. Handig: thuisafgehaald.be. Huisbereid eten maar niet door jezelf. Tegen een eerlijke, lage prijs.

6. Ruim af en toe tien minuten op. Ik doe het hier meestal een keertje 's morgens en een keertje 's avonds. Met de timer. Ons huis is zelden kraaknet, maar de enorme chaos waar ik van nature een beetje naar lijk te neigen, is er ook nooit meer. Af en toe tien minuten opruimen maakt dat je het bos blijft zien, door de bomen.

7. Probeer zo weinig mogelijk dingen op de vloer te plaatsen in je huis. Om meerdere redenen:
- het geeft een meer zen-gevoel, blijkbaar.
- minder dingen binnen handbereik van eventuele grijpgrage peuters
- minder voorbereidingen te treffen voor het stofzuigen of dweilen.

8. Beschouw een activiteit (ontbijten, tanden poetsen, omkleden...)  pas als 'gedaan' als het ook opgeruimd is. Een tip die ik zelf wat meer ter harte zou mogen nemen.

9. Kies een vaste dag voor bepaalde klussen. De was bijvoorbeeld. Alleen in het weekend. Zo kom je van het schuldgevoel af op al die andere dagen dat de wasmand ligt uit te puilen.

10. Als je nog geen partner hebt: kies er eentje die al een tijdje alleen woont en zijn huishouden zelf kan doen. Dus niet rechtstreeks van moeders wasmachine naar het jouwe, van moeders keuken naar de jouwe. Dan zul je voor altijd een beetje zijn nieuwe mama blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten