donderdag 3 juli 2014

een lijstje op vrijdag: 10 Berlijnse adressen die uw bezoekje waard zijn!

1. Kollwitzstrasse 54. Hier huist veganistisch restaurant Lucky Leek. Geen nepvleesjes, geen verijdelde snackbar, maar een echt, deftig, verfijnd restaurant. We aten vijf gangen en het was overheerlijk. Inclusief veganistisch nagerecht met ijs en gebak en moesjes, toch allemaal niet zo evident in het veganistisch. Zalig. Echt.

2. Hannoversche Strasse 2. Italiaans restaurant Cavallino Rosso. Stel het je voor: een zwoele zomeravond op een zonnig terras. Er is heerlijk Italiaans eten en de Chianti vloeit rijkelijk. De Italiaanse eigenaar en twee kelners sloven zich uit om het ons en ons kind zo aangenaam mogelijk te maken. Een andere, oudere Italiaan komt aangereden op een Vespa en begroet de eigenaar met een kus. Een klant met een priesterboordje wordt aangesproken met 'padre'. We waanden ons even een stuk zuidelijker dan Berlijn.

3. Kollwitzstrasse 52. Eén van de vele mooie winkeltjes met handgemaakte kleren. De naam Bellanatur doet vermoeden dat het om ecologisch textiel gaat, maar eigenlijk vind ik daar niet echt iets over terug. Enigzins kleinschalig is het alvast, dus op dat vlak dus toch al minder belastend voor de wereld dan ketenspul. In dezelfde straat zijn er nog meer soortgelijke winkeltjes (en in de wijk Prenzlauerberg nog meer en bij uitbreiding in heel Berlijn).

4. Oderberger Strasse 38. Zo veel plaatsen om heerlijk te brunchen in deze stad. Tot vér in de namiddag. Fijn dat niemand oordeelt hoe laat ik moet opstaan. En fijn dat het om brunchen / ontbijtjes gaat zoals ik ze graag heb: zacht en zoet. Met Milchkaffee. En zowat overal kan die Milchkaffee ook met sojamelk als je dat wil. Café Krone is mooi en gezellig om te zitten. Zowel binnen als buiten. 

5. Veteranenstrasse 9. Als je op een zonnige zondagochtend in Berlijn bent, moet je eigenlijk niet verder nadenken: je moet dan eigenlijk gewoon gaan brunchen bij Nola's am Weinberg. Een restaurant dat zowat pal middenin een park staat, met een geweldig brunchbuffet. De mussen die het op je broodjes gemunt hebben neem je er met graagte bij.

6. Auguststrasse 24. Clärchens Ballhaus is fantastisch. Een geweldig, sprookjesachtig terras met veel rozen, en binnen wordt er gedanst dat het een lieve lust is. Anders dan wat wij hier kennen, je moet het gewoon gezien hebben. 

7. Linienstrasse 132. Geweldig lekker eten bij Dada Falafel. Voor weinig geld bovendien.

8. Kastanienallee 85. Café Morgenrot is een sympathiek initiatief, dachten wij. Vrijwilligers, links, vegetarisch, met het hart op de juiste plaats en vooral daarom een bezoek waard. Wat we niet echt verwacht hadden, was dat het brunchbuffet er ook overdreven lekker zou zijn. Op en top professioneel, lekker, origineel, gezond... Ik kon gewoon niet stoppen met mijn bord te vullen. Overheerlijk.

9. Hessissche Strasse 5. Onze uitvalsbasis: de 'miniloft'. Gevonden toen we goegelden: "Berlijn met baby". Hoe praktisch: een zeer gerieflijk appartementje in het midden van de stad, mét parkeerplaats en - op aanvraag een volledige baby-uitzet: kinderstoel, kinderbedje, kindereetgerief, speelgoed én een buggy. Echt wel handig. Wij moesten alleen kleertjes, luiers en een tut meenemen.

10. Veteranenstrasse 19. Frau Tulpe is één van de vele prachtige stoffenwinkeltjes in Berlijn, zoals je er hier slechts hier en daar eentje tegenkomt. Niet echt goedkoop, maar een heerlijke snuffelwinkel.


Mijn ultieme Berlijntip: Surf eens naar de blog van Opgewekte Kapucijnaap. Wij hadden hem tijdens ons weekje daar voortdurend openstaan. Dat mag wel duidelijk blijken uit bovenstaand lijstje. Tip 1, 4, 8 en 10 komen rechtstreeks van haar. Voor de rest heb ik vooral mijn best gedaan om tips te geven die zij nog niet gaf, kwestie van elkaar een beetje aan te vullen. Maar zij was dus mijn absolute leidraad.

4 opmerkingen:

 1. Ik was nog maar 1 keertje in Berlijn. En jij was er bij :-) Hele mooie herinneringen aan die stad en aan ons klasje van toen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. inderdaad Heidi! Ik herinner me precies vooral dat we veel in de bus zaten en veel musea gezien hebben. Maar het is echt een geweldige stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, Kga zeker wat adresjes opzoeken begin november.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tof, laat zeker weten als er updates aan de orde zijn!

   Verwijderen