zaterdag 28 februari 2015

Dagen zonder stoofvlees

Dagen zonder Vlees, dat vind ik nu eens één van de sympathiekste en meest zinvolle initiatieven van de afgelopen paar jaar. Fijn ook dat het steeds populairder wordt. En toch doen wij hier ten huize Fresita niet mee. Omdat wij altijd nogal bewust omgaan met ons vleesverbruik misschien, en ik heb ook het flauwe excuus van de zwangerschap: ik moet als zwangere al zo veel laten. (Hoewel dat niet echt opgaat: wie een beetje zijn best doet kan best wel tegelijk zwanger én vegetarisch zijn).

Wat is er nog meer sympathiek: Jeroen Meus. En zijn timing kon natuurlijk een pak beter, maar middenin die vasten-nieuwe-stijl roepen de programmamakers van Dagelijkse Kost vandaag, 1 maart, uit tot 'nationale stoofvlees-met-friet-dag', of stoofvleesdag ofzo. Een spijtige samenloop van aangename omstandigheden, die verder niet zoveel met elkaar te maken hebben volgens mij. En dat denkt trouwens ook Tobias Leenaert van vzw EVA, de grondleggers van Dagen Zonder Vlees.

Los van bovenstaande toevalligheden stond er hier gisteren zowaar stoofvlees op het menu. Niet er ere van de heilige Meus of uit antipathie voor de (occasionele) vegetariërs, maar  omdat meneer daar goesting in had. In stoofvlees met biologisch rundvlees, dus niet met een vleesvervanger. Hoewel dat ongetwijfeld ook lekker kan zijn. Voor dat laatste vind je hier een recept. Of hier! (Wie in de buurt van Gent woont en op zoek is naar goede seitan, kan ik van harte de Goede Zaak aanraden.)

Wat hier regelmatig op onze flexitarische tafel komt, is een vegetarisch stoofpotje met ondermeer kikkererwten en spinazie. Zo snel klaar dat je het nauwelijks een stoofpotje kan noemen. Ook een alternatief voor stoofvlees, maar dan iets heel anders. Ik vond het recept ooit in Knack Weekend. Lichtjes aangepast aan de noden van het huis.

Het recept:

Vegetarisch stoofpotje


hoe lang duurt dat? 

15 minuten

wat heb je nodig voor 4?

- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 800 g kikkererwten uit blik of uit een bokaal
- 250 g kerstomaatjes
- 150 g kleine bladspinazie
- 2 theelepels versgeraspte gember
- 1 theelepel komijn, een halve theelepel kurkuma, versgemalen peper
- een beetje citroensap
- eventueel een groen pepertje

hoe maak je dat?

- stoof ui, knoflook, gember. Zo'n vijf minuten, tot de ui zacht is. (Wie het pittiger wil kan er hier ook een fijngesneden groen pepertje bijdoen).  
- voeg kikkererwten, gemalen kruiden en versgemalen peper toe. 
- blus met 80 ml water en roer tot het water is opgenomen.
- snij kerstomaatjes doormidden, doe ze in de stoofpot en kook nog 3 minuten.
- haal van het vuur en roer er de bladspinazie door zodat hij slinkt.
- breng op smaak met citroensap, peper en zout. Laat het smaken vandaag, of het nu stoofvlees met frietjes, stoofseitan, dit stoofpotje of nog iets volledig anders is. Wat komt er bij u op tafel vandaag?

2 opmerkingen:

  1. Voor ons vandaag ook vlees op het menu, wegens omstandigheden. Maar geen stoofvlees. We hebben gisteren reeds een vegetatische dag gedaan. En straks komt onze Saber terug van een vegetarisch KSJ-weekend. Die zal nu wel naar een stukje vlees snakken. Dan wint het moederhart het van de principes...
    Bedankt trouwens voor het seitan-adres. Ik kende dat nog niet.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zeker eens langsgaan, en Sylvie héél veel groeten doen!

    BeantwoordenVerwijderen