Doorgaan naar hoofdcontent

Een lijstje op vrijdag: 10 redenen waarom ik een slechte moeder ben*

* Of waarom mensen zouden kunnen vinden dat ik een slechte moeder ben.

Sommige van onderstaande punten zijn weloverwogen keuzes van een bewuste ouder, bij sommige andere punten weet ik het zelf niet zo goed. En over nog andere voel ik me ronduit schuldig. Maar ze zullen wel stuk voor stuk bij sommige mensen een wenkbrauw de hoogte in doen gaan onder een mompelend 'bij mij zou het niet waar zijn' of 'waarom heeft zij eigenlijk kinderen?'.

Oordeel gerust zelf! (Ik heb best wel plezier beleefd aan het opstellen van dit lijstje, en ik gun u van harte hetzelfde!)


1. Mijn dochter heeft tot ze één jaar was bij ons op de kamer geslapen, heel vaak in ons bed, vaak in de co-sleeper. Nu nog slaapt ze regelmatig een paar uur bij ons in bed, sporadisch zelfs een hele nacht.


2. Ze mag zo goed als alles eten en drinken wat ik eet. Oké, ik laat ze uiteraard geen alcohol drinken (die drink ik nu trouwens zelf niet) maar ze at/dronk al cola, chocolade, koekjes, café latte, choco, chips ...


3. Ze is pas kort voor haar tweede verjaardag voor het eerst in een speeltuin geweest. En dan nog een speeltuin waar ze zelf alle speeltuigen kan beklimmen zodat ik niet van mijn bankje hoef te komen. Ik zet mijn kind niet op een glijbaan. Ze moet dat zelf maar doen.


4. Ze krijgt een fles melk (soja-, rijst- haver, koe- ...) mee naar bed. 


5. Ze poetst niet elke dag haar tanden.


6. Ik vergeet haar vaker wel dan niet haar dagelijkse dosis vitamine D te geven.


7. Als ze erg en langdurig tegenstribbelt, bijvoorbeeld bij het aankleden, schreeuw ik soms tegen haar. Dan schrikt ze zo hard dat ze even volledig futloos wordt en geen tegenwerk meer biedt. (Deze haat ik echt van mezelf maar ik kan met trots zeggen dat ik het al héél lang niet meer gedaan heb). 


8. Ze moet van mij haar bord niet leegeten. Ze moet zelfs niets eten als ze daar geen zin in zou hebben.


9. Als ze wakker wordt na een dutje is mijn eerste gedachte steevast - ongeacht hoe lang dat dutje geduurd heeft - "Verdorie, nu al?". Ik geniet zo van die (in het beste geval) paar uurtjes voor mezelf dat ik het altijd jammer vind als ze weer wakker is.


10. Ze krijgt van ons amper nieuwe spullen. Het gros van haar kleren, speelgoed en andere spullen zijn tweedehands, gekregen of geleend.


En u? Waar bezondigt u zich zoal aan als ouder? En voor hoeveel van bovenstaande punten zou u overwegen mij aan te geven bij de kinderbescherming?

Reacties

 1. Je bent een geweldige mama! Mochten ze allemaal zo zijn, dan zouden er heel wat werklozen zijn bij de dienst kinderbescherming. Doe zoals je zelf denkt dat het beste is, en ja, ook af en toe eens brullen tegen het kind moet kunneb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Idem hier hoor! Grappig hoe herkenbaar. 😉 Doe zo verder...😜

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Baby slaapt nog altijd in de co-sleeper, hij wordt volgende week al anderhalf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo herkenbaar. Dus volgens mij doe je het helemaal niet slecht.Mijn kinders zijn intussen 7 en 9 en hebben er nog geen trauma's aan overgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn om te horen dat het allemaal nog wel meevalt :-) Bedankt voor jullie lieve reacties, en lang leve "slechte" moeders :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nog geen kinderen, maar ik vind dit een heel zelfrelativerende post. En ik ben zelf voorstander van tweedehands. Dat is even goed als splinternieuw en extreem duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt Tita! Dat tweedehands en weinig kopen is inderdaad wel één van die puntjes waar ik zelf voor 100 % achter sta hoor :-) De vitaminen, het schreeuwen en het tandenpoetsen daarentegen ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…