vrijdag 15 mei 2015

Een lijstje op vrijdag: 10 redenen waarom ik een slechte moeder ben*

* Of waarom mensen zouden kunnen vinden dat ik een slechte moeder ben.

Sommige van onderstaande punten zijn weloverwogen keuzes van een bewuste ouder, bij sommige andere punten weet ik het zelf niet zo goed. En over nog andere voel ik me ronduit schuldig. Maar ze zullen wel stuk voor stuk bij sommige mensen een wenkbrauw de hoogte in doen gaan onder een mompelend 'bij mij zou het niet waar zijn' of 'waarom heeft zij eigenlijk kinderen?'.

Oordeel gerust zelf! (Ik heb best wel plezier beleefd aan het opstellen van dit lijstje, en ik gun u van harte hetzelfde!)


1. Mijn dochter heeft tot ze één jaar was bij ons op de kamer geslapen, heel vaak in ons bed, vaak in de co-sleeper. Nu nog slaapt ze regelmatig een paar uur bij ons in bed, sporadisch zelfs een hele nacht.


2. Ze mag zo goed als alles eten en drinken wat ik eet. Oké, ik laat ze uiteraard geen alcohol drinken (die drink ik nu trouwens zelf niet) maar ze at/dronk al cola, chocolade, koekjes, café latte, choco, chips ...


3. Ze is pas kort voor haar tweede verjaardag voor het eerst in een speeltuin geweest. En dan nog een speeltuin waar ze zelf alle speeltuigen kan beklimmen zodat ik niet van mijn bankje hoef te komen. Ik zet mijn kind niet op een glijbaan. Ze moet dat zelf maar doen.


4. Ze krijgt een fles melk (soja-, rijst- haver, koe- ...) mee naar bed. 


5. Ze poetst niet elke dag haar tanden.


6. Ik vergeet haar vaker wel dan niet haar dagelijkse dosis vitamine D te geven.


7. Als ze erg en langdurig tegenstribbelt, bijvoorbeeld bij het aankleden, schreeuw ik soms tegen haar. Dan schrikt ze zo hard dat ze even volledig futloos wordt en geen tegenwerk meer biedt. (Deze haat ik echt van mezelf maar ik kan met trots zeggen dat ik het al héél lang niet meer gedaan heb). 


8. Ze moet van mij haar bord niet leegeten. Ze moet zelfs niets eten als ze daar geen zin in zou hebben.


9. Als ze wakker wordt na een dutje is mijn eerste gedachte steevast - ongeacht hoe lang dat dutje geduurd heeft - "Verdorie, nu al?". Ik geniet zo van die (in het beste geval) paar uurtjes voor mezelf dat ik het altijd jammer vind als ze weer wakker is.


10. Ze krijgt van ons amper nieuwe spullen. Het gros van haar kleren, speelgoed en andere spullen zijn tweedehands, gekregen of geleend.


En u? Waar bezondigt u zich zoal aan als ouder? En voor hoeveel van bovenstaande punten zou u overwegen mij aan te geven bij de kinderbescherming?

7 opmerkingen:

 1. Je bent een geweldige mama! Mochten ze allemaal zo zijn, dan zouden er heel wat werklozen zijn bij de dienst kinderbescherming. Doe zoals je zelf denkt dat het beste is, en ja, ook af en toe eens brullen tegen het kind moet kunneb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Idem hier hoor! Grappig hoe herkenbaar. 😉 Doe zo verder...😜

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Baby slaapt nog altijd in de co-sleeper, hij wordt volgende week al anderhalf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo herkenbaar. Dus volgens mij doe je het helemaal niet slecht.Mijn kinders zijn intussen 7 en 9 en hebben er nog geen trauma's aan overgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn om te horen dat het allemaal nog wel meevalt :-) Bedankt voor jullie lieve reacties, en lang leve "slechte" moeders :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nog geen kinderen, maar ik vind dit een heel zelfrelativerende post. En ik ben zelf voorstander van tweedehands. Dat is even goed als splinternieuw en extreem duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt Tita! Dat tweedehands en weinig kopen is inderdaad wel één van die puntjes waar ik zelf voor 100 % achter sta hoor :-) De vitaminen, het schreeuwen en het tandenpoetsen daarentegen ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen