Doorgaan naar hoofdcontent

appeltaartdag

Net als je je frustraties over je, euhm, pittige peuter wereldkundig maakt, besluit zij zich eens zo goed te gedragen dat het bijna belachelijk wordt.

Op maandag gaat Jackie niet naar de crèche. Een dag waarnaar ik, zeker nu Lucille er is, met gemengde gevoelens uitkijk. Maar gisteren was er eentje uit de duizend. Eentje zonder driftbuien, eentje van op tijd op afspraken geraken met aangeklede kinderen, van flinke dutjes, boekjes lezen op de bank en netjes eten.

En van appeltaart! Na het dutje werd ik prompt aan de eerder gemaakte belofte herinnerd: "We gaan taart bakken!"

Een restje mascarpone in de frigo leidde me naar een eenvoudig recept van een geweldige taart. Ik vergat de appelstukjes te bakken in de pan, dus bij mij ging er een taart met rauwe appel de oven in. Ook lekker, maar voorgebakken ongetwijfeld nog beter. Andere aanpassing: de rozijntjes werden in water geweekt in plaats van in calvados. Kindvriendelijkheid en al. (En geen calvados in huis, dat ook).

En ja, Jackie hielp echt. Deeg doorprikken, insmeren met ei, "ozijnen" weken, kwaliteitscontrole van de ingrediënten ...En tussendoor poseerde ze zowaar ook nog eens gewillig.


Alsof de duivel ermee gemoeid was.


Reacties

 1. hier ook 2 meisjes van dezelfde leeftijd als de jouwe (ongeveer), dus begrijp je 'gemengde gevoelens' heel erg goed. Blij te lezen dat ik niet de enige ben die na een dagje met zo'n 2 pagadders met haar hoofd in haar handen zit. Ga d'r ne keer meer over klagen, wie weet wordt de oudste dan ook op slag 'handelbaar' ;-)
  Tip om je rozijntjes te weken: appelsap is een lekker alternatief voor calvados...!
  Succes met de meiden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet! En ja, die appelsap, daar had ik ook aan gedacht, maar ook dat hadden we niet in huis. Maar de volgende keer ga ik het zeker zo eens doen!

   Verwijderen
 2. Nog iemand die haar boekenkast sorteert op kleur. :-) We hadden het er onlangs over op de boekenclub. Momenteel nog geen boekenkasten hier (verbouwingen), maar ik overweeg hetzelfde.
  Ziet er heerlijk uit, trouwens!
  Goed dat je het neerschrijft, dan kan je bij een dag vol driftbuien misschien eens terug komen lezen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, goed opgemerkt! Het vraagt om de zoveel tijd wel eens om een grote opruim, toch in dit soort vakkenkast, want het lijkt een beetje op tetris spelen maar dan met zeer slecht gevormde blokjes :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …