Doorgaan naar hoofdcontent

"de laatste strohalm - huilen"

Tijd voor het volgende hoofdstuk in de reeks "de laatste strohalm". Geen idee waar ik het over heb? Check dan deze post.

Huilen. Voor ons momenteel meer van toepassing op baby Lucille dan op Jackie. De tips gaan dan ook voor een groot stuk op voor baby's. Baby's voor wie huilen één van de weinige communicatiemiddelen is en niet altijd gemakkelijk te doorgronden (maar het is wel het proberen waard, Priscilla Dunstan hieronder heeft interessante dingen te zeggen over het huilen van heel jonge baby's).


Ze komen zonder handleiding, die baby's. Daarom zijn er talloze handleidingen geschreven. Eén van mijn favorietjes is Slaap Je Al Door? 150 bewezen tips voor een fijne babytijd van Celia Ledoux. (Dat ik een jaar geleden uitleende en nog steeds niet terugkreeg. Barbara, als je dit leest: in case you didn't notice: wij zitten momenteel al een maand of drie weer in de "babytijd". Wij hadden graag ons boek terug :-) ) Ik hoorde trouwens in de wandelgangen dat er een nieuwe uitgave van dat boek op komst is.

Nu, handleidingen komen wel van pas, maar in principe zitten de meeste baby's ook niet zo geweldig ingewikkeld in elkaar. Er zijn niet zo overdreven veel redenen waarom baby's huilen. Meestal gaat het om één van deze: honger, vermoeidheid, verveling, ongemak, pijn. De oplossingen liggen dan ook voor de hand. Je vervult zowat alle behoeftes van zo'n wurm met een stel borsten en een draagdoek. En een verschoonbeurt van tijd tot stond. Pijn vind ik de moeilijkste. Omdat het niet altijd zo duidelijk is waar het kind pijn heeft. Veel baby's hebben vaak buikpijn. Er bestaan allerlei handelingen en middeltjes om die pijn te verzachten. Masseren, vasthouden als "een tijger op een tak", probiotica geven, mama's voeding aanpassen ... 

Maar het is niet altijd buikpijn. In het boekje "Huilen" van Michelle Kennedy staan 99 tips en tricks om een huilende baby te sussen. Die staan uiteraard netjes onderverdeeld in hoofdstukken, naar gelang de oorzaak van het huilen. Dus wie meer wil weten, raad ik zeker het boekje aan. Wie gewoon wil weten welke tips ik het liefste wilde onthouden, kan hier verder lezen.

foto An Van Daele photography


HUILEN

de hik (6 maanden - 4 jaar)
De hik kan heel vervelend zijn. Meestal gaat het vanzelf over. Een slokje water kan ook helpen. Als het zo niet lukt, probeer dan baby's oortjes 20 seconden met je vingers dicht te houden. Trek rare gezichten terwijl je dit doet. Raar maar waar: een ander middel is zijn gehmelte kietelen met een schoon wattenstaafje.

oorpijn (6 maanden - 4 jaar)
Grijpt baby naar zijn oor? Ligt hij op één kant? Oorpijn zou de boosdoener kunnen zijn, dus ga naar de dokter voor een diagnose. Als het inderdaad oorpijn is en de dokter vindt het goed, kun je proberen de lichte pijn te verlichten met druppeltjes warme olijfolie en een druppelaartje. Ook een haardroger op afstand op de laagste stand kan door zijn droge warmte de pijn verlichten. Een warme, zachte kruik en een handdoek is een lekker kussentje bij oorpijn. Voor erge oorpijn schrijft de dokter doorgaans wel iets voor.

mag ik melk? (1 tot 4 jaar)
Neen! Niet als je kind verkouden is. Geen kaas, yoghurt, melk of ijs zolang hij verstopt is. Zuivelprodcuten kunnen een kou zelfs langer laten duren of de symptomen verergeren. Als je dus vocht opdringt, dan liever water of sap. (opmerking van Mademoiselle: moedermelk mag natuurlijk wel, en graag zelfs!)

waterpokken (0 tot 4 jaar)
Drie woorden: azijn, zuiveringszout, havermout. Maak een kopje havermout aan en giet dat in het bad met een kwart kopje azijn en zuiveringszout. Kinderen zullen het enig vinden om het zuiveringszout en azijn te zien bruisen. Koud water helpt tegen de jeuk.

dikke lip (1 tot 4 jaar)
Dikke lip na valpartij? Geef een ijslolly om de zwelling te verminderen.

rustgevende muziek (0 tot 12 maanden)
Als het jengelniveau tegen bedtijd omhooggaat, zet dan een mooi muziekje op. Kies iets aardigs, want als baby de muziek en ontspanning eenmaal met elkaar in verband brengt, ga je het misschien nog vaak horen. Houd het zachtjes; probeer hem niet te overstemmen. De meeste baby's komen binnen 15 tot 20 minuten tot rust. 

negeren (0 tot 12 maanden)
Het klinkt afschuwelijk, maar een jengelende baby kan ook vanzelf tot rust komen. Leg hem op een rustig plekje waar hij niet wordt afgeleid en laat hem een tijdje alleen. Het is mogelijk dat hij inslaapt, belangstelling krijgt voor zijn tenen, de schaduwen op de muur volgt en stil wordt. Als jengelen krijsen wordt, is er echt iets mis.

op de bal (0 tot 12 maanden)
Leg baby op zijn buik op een zitbal en houd hem vast terwijl je hem voorzichtig heen en weer rolt. 

een rondje rennen (1 tot 4 jaar)
Werkt iedereen op elkaars zenuwen? Als de kinderen oud genoeg zijn, ga dan samen een rondje rennen. Wat straf leek, kan een wedstrijdje worden. Door gebrek aan beweging hebben kinderen soms energie over. Het rennen is voor kinderen bevrijdend (en jij hebt geen adem meer om nog tekeer te gaan). 

luieruitslag (0 tot 12 maanden)
Een van de beste manieren om van luieruitslag af te komen, is de baby op zijn buik in de zon voor een raam te leggen. Het liefst 's morgens vroeg, dan is de straling minder sterk. Trekt lichte kleding aan en gebruik zonnemelk factor 30 (maar dus niet op de blote billetjes). Laat een kwartiertje liggen (natuurlijk wel in de gaten houden of hij zich goed voelt). Zoals de zon luiers bleekt en bacteriën doodt, rekent hij ook af met bacteriën die luieruitslag veroorzaken.

niet vegen! (0 tot 12 maanden)
Doe twee kopjes warm water met twee eetlepels zuiveringszout in een spuitflacon om de billen te ontsmetten en schoon te maken. dep ze daarna zachtjes droog.


Hup! Aan de slag ermee! En laat me weten of het werkt!Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…