Doorgaan naar hoofdcontent

"de laatste strohalm - huilen"

Tijd voor het volgende hoofdstuk in de reeks "de laatste strohalm". Geen idee waar ik het over heb? Check dan deze post.

Huilen. Voor ons momenteel meer van toepassing op baby Lucille dan op Jackie. De tips gaan dan ook voor een groot stuk op voor baby's. Baby's voor wie huilen één van de weinige communicatiemiddelen is en niet altijd gemakkelijk te doorgronden (maar het is wel het proberen waard, Priscilla Dunstan hieronder heeft interessante dingen te zeggen over het huilen van heel jonge baby's).


Ze komen zonder handleiding, die baby's. Daarom zijn er talloze handleidingen geschreven. Eén van mijn favorietjes is Slaap Je Al Door? 150 bewezen tips voor een fijne babytijd van Celia Ledoux. (Dat ik een jaar geleden uitleende en nog steeds niet terugkreeg. Barbara, als je dit leest: in case you didn't notice: wij zitten momenteel al een maand of drie weer in de "babytijd". Wij hadden graag ons boek terug :-) ) Ik hoorde trouwens in de wandelgangen dat er een nieuwe uitgave van dat boek op komst is.

Nu, handleidingen komen wel van pas, maar in principe zitten de meeste baby's ook niet zo geweldig ingewikkeld in elkaar. Er zijn niet zo overdreven veel redenen waarom baby's huilen. Meestal gaat het om één van deze: honger, vermoeidheid, verveling, ongemak, pijn. De oplossingen liggen dan ook voor de hand. Je vervult zowat alle behoeftes van zo'n wurm met een stel borsten en een draagdoek. En een verschoonbeurt van tijd tot stond. Pijn vind ik de moeilijkste. Omdat het niet altijd zo duidelijk is waar het kind pijn heeft. Veel baby's hebben vaak buikpijn. Er bestaan allerlei handelingen en middeltjes om die pijn te verzachten. Masseren, vasthouden als "een tijger op een tak", probiotica geven, mama's voeding aanpassen ... 

Maar het is niet altijd buikpijn. In het boekje "Huilen" van Michelle Kennedy staan 99 tips en tricks om een huilende baby te sussen. Die staan uiteraard netjes onderverdeeld in hoofdstukken, naar gelang de oorzaak van het huilen. Dus wie meer wil weten, raad ik zeker het boekje aan. Wie gewoon wil weten welke tips ik het liefste wilde onthouden, kan hier verder lezen.

foto An Van Daele photography


HUILEN

de hik (6 maanden - 4 jaar)
De hik kan heel vervelend zijn. Meestal gaat het vanzelf over. Een slokje water kan ook helpen. Als het zo niet lukt, probeer dan baby's oortjes 20 seconden met je vingers dicht te houden. Trek rare gezichten terwijl je dit doet. Raar maar waar: een ander middel is zijn gehmelte kietelen met een schoon wattenstaafje.

oorpijn (6 maanden - 4 jaar)
Grijpt baby naar zijn oor? Ligt hij op één kant? Oorpijn zou de boosdoener kunnen zijn, dus ga naar de dokter voor een diagnose. Als het inderdaad oorpijn is en de dokter vindt het goed, kun je proberen de lichte pijn te verlichten met druppeltjes warme olijfolie en een druppelaartje. Ook een haardroger op afstand op de laagste stand kan door zijn droge warmte de pijn verlichten. Een warme, zachte kruik en een handdoek is een lekker kussentje bij oorpijn. Voor erge oorpijn schrijft de dokter doorgaans wel iets voor.

mag ik melk? (1 tot 4 jaar)
Neen! Niet als je kind verkouden is. Geen kaas, yoghurt, melk of ijs zolang hij verstopt is. Zuivelprodcuten kunnen een kou zelfs langer laten duren of de symptomen verergeren. Als je dus vocht opdringt, dan liever water of sap. (opmerking van Mademoiselle: moedermelk mag natuurlijk wel, en graag zelfs!)

waterpokken (0 tot 4 jaar)
Drie woorden: azijn, zuiveringszout, havermout. Maak een kopje havermout aan en giet dat in het bad met een kwart kopje azijn en zuiveringszout. Kinderen zullen het enig vinden om het zuiveringszout en azijn te zien bruisen. Koud water helpt tegen de jeuk.

dikke lip (1 tot 4 jaar)
Dikke lip na valpartij? Geef een ijslolly om de zwelling te verminderen.

rustgevende muziek (0 tot 12 maanden)
Als het jengelniveau tegen bedtijd omhooggaat, zet dan een mooi muziekje op. Kies iets aardigs, want als baby de muziek en ontspanning eenmaal met elkaar in verband brengt, ga je het misschien nog vaak horen. Houd het zachtjes; probeer hem niet te overstemmen. De meeste baby's komen binnen 15 tot 20 minuten tot rust. 

negeren (0 tot 12 maanden)
Het klinkt afschuwelijk, maar een jengelende baby kan ook vanzelf tot rust komen. Leg hem op een rustig plekje waar hij niet wordt afgeleid en laat hem een tijdje alleen. Het is mogelijk dat hij inslaapt, belangstelling krijgt voor zijn tenen, de schaduwen op de muur volgt en stil wordt. Als jengelen krijsen wordt, is er echt iets mis.

op de bal (0 tot 12 maanden)
Leg baby op zijn buik op een zitbal en houd hem vast terwijl je hem voorzichtig heen en weer rolt. 

een rondje rennen (1 tot 4 jaar)
Werkt iedereen op elkaars zenuwen? Als de kinderen oud genoeg zijn, ga dan samen een rondje rennen. Wat straf leek, kan een wedstrijdje worden. Door gebrek aan beweging hebben kinderen soms energie over. Het rennen is voor kinderen bevrijdend (en jij hebt geen adem meer om nog tekeer te gaan). 

luieruitslag (0 tot 12 maanden)
Een van de beste manieren om van luieruitslag af te komen, is de baby op zijn buik in de zon voor een raam te leggen. Het liefst 's morgens vroeg, dan is de straling minder sterk. Trekt lichte kleding aan en gebruik zonnemelk factor 30 (maar dus niet op de blote billetjes). Laat een kwartiertje liggen (natuurlijk wel in de gaten houden of hij zich goed voelt). Zoals de zon luiers bleekt en bacteriën doodt, rekent hij ook af met bacteriën die luieruitslag veroorzaken.

niet vegen! (0 tot 12 maanden)
Doe twee kopjes warm water met twee eetlepels zuiveringszout in een spuitflacon om de billen te ontsmetten en schoon te maken. dep ze daarna zachtjes droog.


Hup! Aan de slag ermee! En laat me weten of het werkt!Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.
Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…