Doorgaan naar hoofdcontent

Relax! Het leven is al zo kort!

Het zou zo een titel van een blogpost van mij kunnen zijn. Hé, dat is het ook! Nu je het zegt. Maar het is ook de titel van een zeer vermakelijk boek dat ik onlangs uit het rek "nieuwigheden" meegriste in de bib.

De grote bib is natuurlijk één van de dingen van Brussel die ik hartstochtelijk mis. Maar hé, voor ik alles uitgelezen heb dat ze hier hebben zal ik niet klagen (behalve over de openingsuren, daarover klaag ik vol overtuiging).

Maar dus: wij zijn nog steeds trouwe bibbezoekers. Jackie rent dan naar de kleuterafdeling, graait een aantal van de boeken mee die uitgestald staan volgens het thema van het moment en die moeten dan mee. Na drie weken is ze altijd erg vastberaden over welke boeken er verlengd moeten worden. Vijf boeken kiezen duurt bij Jackie ongeveer 30 seconden. En daarna wil ze zo snel mogelijk naar huis. En een Jackie die haar zin niet krijgt, dat is iets dat ze in de bib niet zo graag zien. Of niet graag horen eigenlijk. Dus op 't gemakje zelf eens wat snuisteren zit er niet in als ik mijn dochter bij me heb. Vandaar dat ik niet veel verder kom dan het rek met nieuwe aanwinsten. En daar deed ik deze fijne ontdekking:


Loretta LaRoche schrijft met een gezonde portie humor over hoe je met stress kan omgaan. Stress op het werk, maar eigenlijk veeleer in het leven algemeen. Kernboodschap: het hoeft allemaal zo serieus niet.


Haar humor is soms flauw of misschien laat de vertaling hier en daar een beetje te wensen over, maar de boodschap komt wel over. Er mag al eens gelachen worden. Neem jezelf niet al te ernstig. Daar houd ik wel van.

Het boek leest als een trein, met een hoop fijne lijstjes (I love lijstjes!) en ideetjes.


Het laatste hoofdstukje van het boek heet "Loretta's blije dagboek". Daarin geeft ze de tip een dagboekje bij te houden. Niet zomaar een dagboek, maar eentje waarin je regelmatig één van onderstaande dingen noteert:

1) schrijf voor je gaat slapen drie aardige dingen op die anderen vandaag voor je deden. Schrijf nu drie dingen op die jij voor een ander deed.

2) denk aan een persoon (of meerdere) die werkelijk iets betekenen in je leven.

3) bedenk een manier waarop je morgen iemand die je liefhebt kunt verrassen of blij maken.

4) schrijf (ten minste) vier dingen op die je goed doet.

5) schrijf tien dingen op die je leuk vindt aan jezelf.

6) denk aan een keer dat je zoveel liefde voelde dat je bijna barstte. Schrijf het op.

7) denk aan je favoriete lichamelijke activiteit als kind (fietsen, zwemmen, touwtjespringen...). Maak plannen het weer te gaan doen.

8) schrijf drie dingen op die je kinderen de laatste tijd goed hebben gedaan. Geef ze hierover een complimentje, bij voorkeur waar anderen bij zijn.

9) denk aan vijf kwaliteiten die je geweldig vindt aan je partner. Schrijf ze op en vertel ze aan hem of haar.

10) denk aan drie musici/schrijvers/artiesten die je inspireerden of van wiens werk je genoten hebt. Beloof jezelf ze gauw weer te beluisteren/lezen/zien.

11) denk aan die keer dat je je gesteund en gekoesterd voelde toen je het nodig had. beschrijf hoe je je voelde.

12) denk aan die keer dat je innerlijke rust en kalmte voelde. Als je dat gevoel weer boven kunt halen, schrijf het op.

13) welke obstakels heb je de laatste tijd overwonnen? Bedank jezelf en degene die je geholpen heeft.

14) denk aan iemand die je zou kunnen vergeven en hoe dit je leven zou kunnen veranderen.

15) welk eten vind je lekker? Wat voel je als je daaraan denkt?

16) met wie kun je het beste lachen? Denk aan die keer dat je zo hard moest lachen dat je bijna omviel.

17) denk aan een prachtige plek waar je geweest bent en hoe je je toen voelde.

18) welke muziek of welk liedje laat je hart zingen?

19) wat doe je het liefst? Hoe voel je je dan?

20) wat geeft jou het meeste plezier en waarom?

21) waar wordt je het meest door aangetrokken in de natuur (bergen, bossen, meren, zee, dieren...)?

22) als je morgen de aarde moet verlaten, hoe zou je dan willen herinnerd worden?

23) kan je een eigenschap bedenken waar je graag aan zou willen werken en waardoor je meer plezier zou beleven? (bijvoorbeeld geduld, medeleven, vriendelijkheid, empathie, moed...)

24) is er iemand die jouw begrip en liefde zou kunnen gebruiken en die dat dan misschien vandaag nodig heeft?

25) schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent.


Is ook een mooi lijstje om als gespreksstarter te fungeren. Het lief en ik houden daar wel van, op die momenten dat wij beiden wakker zijn en de kinderen niet.Reacties

  1. Lijkt mij een ideaal lijstje voor mijn 'one line a day' dagboek! Merci :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…