Doorgaan naar hoofdcontent

let's talk about boobs

"Daar heb je ze weer", ik hoor het je al denken. Met die borstvoeding altijd. Maar ja, het is nu eenmaal week van de borstvoeding. En ja, ook ik heb het idee dat het wel heel erg vaak week van de borstvoeding is. Toch zeker meer dan één keer per jaar. En als ik mijn bloggeschiedenis erop natrek, blijkt dat ook: de vorige editie is zeker nog geen jaar geleden. Nationale, internationale, Europese, Vlaamse, Belgische, Brusselse, Diesterse week van de Borstvoeding? Whatever. Elke aanleiding is goed om het er nog eens over te hebben. Ik sta hier en daar toch al bekend als een borstvoedingsfundamentalist. Een geitenwollensok, een anachronistische hippie. Een typische borstvoedster dus?

Maar hé: ik heb ook witte sneakers en een skinny jeans, ik werk voor een bloeiend mediabedrijf en ik drink graag gin-tonic. (Met dat laatste mag ik wel niet overdrijven want ik geef borstvoeding ;-) ) - Ik wil maar zeggen: zo'n hippie ben ik nu ook weer niet. Ik heb zelfs geen bakfiets. En ook: borstvoeden is voor iedereen. Borstvoeden hoort bij kinderen krijgen. En alle soorten mensen krijgen kinderen. Niet alleen de hippies, niet alleen de meisjes die al sinds hun elfde lonken naar baby'tjes en sinds hun vijftiende elk weekend babysitten, elke zondag scoutsleidster zijn en elke vakantie op de speelpleinwerking staan. 

Maar u mag wel kiezen, uiteraard. Stel: u bent zwanger. Gaat u borstvoeding geven? Neen? Oké, dan kan ik je verder niet helpen want van kunstvoeding ken ik hoegenaamd niks. Maar het is toch zo dat de meeste mensen wel graag borstvoeding geven. En ze beginnen daar dan ook aan. Prachtig! En de meesten stoppen daar dan weer mee na minder dan vier maanden. Waarom? Is dat een weloverwogen keuze? Vaak niet! Ook al denk je van wel! Het is vaak een keuze op basis van verkeerde info.


Dus bij deze: de juiste info.

- ALLE moeders hebben genoeg melk. Dat is namelijk de kerntaak van nieuwbakken moeders: melk hebben om hun kind te zogen. En dat zit echt geweldig ingenieus in elkaar: hoe meer je kind drinkt, hoe meer melk je borsten maken. Hoe optimaliseer je dat proces? Door binnen het uur na de geboorte de baby aan je borst te laten drinken, en dat de dagen daaropvolgend bijna continu te doen. Je baby belachelijk veel aanleggen tijdens de eerste dagen zorgt dat je melkproductie goed op gang komt. (Ja, ja, er zijn ongetwijfeld moeders die toch te weinig melk hebben. Er zijn altijd uitzonderingen. Maar dat zijn, tja, uitzonderingen.)

Waarom gaat dit vaak fout? Omdat er vaak (in het ziekenhuis) een flesje kunstvoeding wordt bijgegeven omdat "hij niet genoeg heeft". Gewoon opnieuw aan de borst leggen als hij niet genoeg heeft! Blijven drinken, het komt wel! Omdat er te snel een tutje wordt gegeven. Omdat borstvoeden een beetje oefening vergt en het best lukt als mama op haar gemak is. Je blote borsten bovenhalen in het bijzijn van je schoonfamilie en je collega's om iets te doen wat je nog niet goed kan en terwijl je een hormonaal wrak bent staat voor de meeste vrouwen niet gelijk aan "op je gemak zijn". En bezoek buitengooien is ook niet leuk. Dus wordt er al eens wat te lang gewacht om de baby aan te leggen. 

- Borstvoeding gaat niet vanzelf. Ik dacht eigenlijk op voorhand van wel want dat is de natuur en al. Maar bij mij deed het pijn en het bleef pijn doen tot twee weken. Het toeschieten van de melk kan een pijnscheut veroorzaken, en als de baby verkeerd aanhapt kan je kloofjes krijgen. Geen lachertje. Vraag van bij je eerste voedingen aan een deskundige om te kijken of de baby goed aanhapt. Sommige baby's zijn natuurtalenten, anderen hebben wat bijsturing nodig. Soms is er een gemakkelijk te verhelpen probleem met het tongriempje. 

- Baby's mogen op zes maanden beginnen met vaste voeding. Zes maanden. Niet vroeger. Dat werd tot voor kort wel gedacht, maar het spijsverteringskanaal van een baby is pas op zes maanden klaar voor iets anders dan melk. Ook als je kunstvoeding geeft! En tot de baby één jaar is, blijft borstvoeding de hoofdvoeding. Fruit en groenten en alles wat je daarnaast nog geeft, heet "bijvoeding". 

- Borstvoeding geven tot twee jaar is een heel goed idee. Langer ook zelfs, maar tot twee jaar wordt aangeraden door het WHO. Natuurlijk is dat zéker en vast een goed idee in ontwikkelingslanden, waar gezond voedsel en zuiver water schaars zijn, maar ook in ontwikkelde landen blijft borstvoeding de allergezondste basis. Dus het moet maar eens gedaan zijn met dat raar te vinden, zo'n peuter aan de borst.



Als je zwanger bent en borstvoeding wil geven, informeer je dan. En helaas moet ik erbij zeggen: de kans bestaat dat uw huisarts, uw gynaecoloog en uw pediater ongeveer evenveel van borstvoeding kennen als uw tuinman of de fietsenmaker. Zij worden namelijk wel eens geïnformeerd door producenten van kunstvoeding, (Nutricia, Nestlé...) steenrijke multinationals die fortuinen uitgeven aan marketing en zelfs wetenschappelijke studies sponsoren. Gesponsorde wetenschappelijke studies, daar zit vaak een geurtje aan. Denk daaraan als u op zoek gaat naar juiste informatie. En bedenk hoe gek het is dat men dan durft spreken over de "borstvoedingsmaffia". Net omdat er met borstvoeding geen groot geld gemoeid gaat, gaat dat informatie uitwisselen er vaak wat amateuristischer aan toe. Betrouwbare bronnen zijn de Nederlandse borstvoedingssite en die van La Leche League. Die laatste is een vrij overzichtelijke site, op de eerste vindt volgens mij een kat haar jongen niet terug.

Maar wat ik eigenlijk zou aanraden: wandel eens binnen bij Boobs'n'Burps. Want borstvoeding en commerce hoeven geen tegenpolen te zijn. Een mooie winkel waar je alles kan kopen dat met borstvoeding te maken heeft (ondergoed, borstvoedingskleren, kolven, boeken ...) en bovendien organiseren ze interessante infosessies. Absoluut aan te raden. Het feit dat er ook infosessies voor mannen zijn is geweldig en mijn goed geïnformeerde vent heeft op lastige momenten écht het verschil gemaakt. Er zijn intussen vijf winkels, verspreid over Vlaanderen, dus ik denk, tenzij je aan de kust woont, is er altijd wel eentje enigzins dichtbij. En anders: het is het uitstapje waard.

Meer lezen? zoek eens naar stukjes op Kiind, mijn favoriete site wat kinderen betreft.

Gaven jullie borstvoeding? En hoe lang? En waarom precies zo lang? En zou je het anders doen mocht je de kans opnieuw krijgen? Of voor wie nog geen kinderen heeft maar er wel wil: wat ben je van plan? Waar ben je bang voor, waar zal het van afhangen?


Reacties

  1. Het infoboek van kind en gezin is ook een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een schoon stuk! Ik geef de tweede keer borstvoeding. Eerste keer een jaar, fantastische periode! Nu zijn we al + 13 maanden ver en denk ik nog lang niet aan stoppen. Als ik er al aan denk, word ik er triest van...
    Vooral het ontspannen zijn van de mama en blijven aanleggen herken ik. Ik had gelukkig een super vroedvrouw (ook een aanrader!). Mij wilden ze bij de eerste ook een flesje geven na 1.5 dag, want hij wilde niet slapen... Gelukkig stond ik sterk in mijn schoenen en gaf de volgende vroedvrouw mij de tip om hem gewoon bij mij te leggen.
    Het is eigenlijk een zaligheid waar iedere mama zou van moeten kunnen genieten he.
    Merci voor deze toptekst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je lovende woorden! Die supervroedvrouwen maken echt een wereld van verschil hè. Dat was bij mij zeker ook zo. Het is zo fijn om goed geïnformeerd te beginnen, dan sta je echt een pak steviger in je schoenen. Je doet me echt blozen met je complimenten :-)

      Verwijderen
  3. Ik gaf twee keer 7 maanden borstvoeding. En achteraf bekeken ging het allemaal vrij vlot. Mede dankzij de hulp van een geweldige vroedvrouw die regelmatig langskwam en die ik te pas en te onpas kon bellen als ik vragen of moeilijkheden had. Geen gesleur met flesjes, water en poeder, gewoon puur natuur, op vraag en waar ik maar was. Ik kijk er met veel tevredenheid op terug. Jammer genoeg liet mijn werkritme (3ploegensysteem, vroege, late, nacht, in onregelmatig schema) het niet toe om langer borstvoeding te geven. Ik deed op een bepaald moment niets anders dan voor en na mijn shift te kolven, waardoor ik er helemaal onderdoor zat. Jammer genoeg was thuisblijven voor borstvoeding geen optie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeven maanden is al een pak meer dan gemiddeld hè. Dus dat is al heel mooi. En het is zeker niet voor iedereen evident om werken en borstvoeding te combineren. Die vroedvrouwen doen echt zo veel hè. Dat was bij mij zeker ook zo. Maar ik heb al zo veel gestoefd over de vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel op dit blog dat ik dacht: ik ga het niet nòg eens zeggen ;-) En inderdaad: het is gewoon ook zo gemakkelijk! Borstvoeding wordt vaak als een opoffering gezien, maar ik doe het vooral uit gemakzucht eigenlijk. Ik vergeet altijd alles, dus het feit dat ik het eten voor mijn baby niet kon vergeten kwam goed uit! Bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
  4. Die mannencursus van boobs and burbs is super. Hierdoor had ik een man die wist waarover het ging en die mij kon ondersteunen op de juiste manier (bijvoorbeeld met het bezoek spontaan buiten op de gang gaan als ik mijn kind wou aanleggen, bellen naar de vroedvrouw, ....). Als ik klaagde over het kolven op het werk, bleef hij mij stimuleren om toch door te doen. Iedere toekomstige papa zou die cursus moeten krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zegt het! Helemaal hoe ik het ervaren heb. Hij vond het trouwens ook reuzegezellig, met de mannen pinten gaan pakken en praten over borstvoeding (zo was het toch in Dilbeek) terwijl wij vrouwen hetzelfde deden maar dan met thee en in de winkel. Gewoon al dat je zelf niet aan je man hoefde uit te leggen dat "ja, die baby echt ALWEER moet drinken" maakt het de moeite vind ik.

      Verwijderen
  5. ik gaf 8.5 maand borstvoeding en ik vond dat geweldig! ik ben een grote twijfelaar op moeder-gebied: al die sprongen die je kind doormaakt - ik maak ze twee keer zo hard mee. Maar niet bij borstvoeding, daar twijfelde ik niet vaak! en als ik twijfelde, belde ik La Leche League en kreeg ik goede raad. Achteraf bekeken had ik nog langer willen voeden, maar goed, hindsight is twenty-twenty he.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is dat. En meteen heb ik een spreekwoord bijgeleerd - die kende ik niet :-) En ja, La Leche League is geweldig!

      Verwijderen
  6. Ik zit er middenin, vijf maanden en counting, en wil graag zeker tot een jaar borstvoeding geven aan mijn dochter. Ik vind het zalig nu, maar heb wel een moeilijk begin gehad met een zeer hardnekkige (en pijnlijke!) schimmel waar ik pas na vijf-zes weken vanaf ben geraakt, dankzij de supervroedvrouwen van Gent Bevalt. Gelukkig was ik voorbereid en wist ik dat die eerste zes weken lastig konden worden, dat hielp me om door te zetten en uit te kijken naar het moment dat het leuker zou worden. Zeer blij dat ik dat gedaan heb!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Over Gent Bevalt ook al heel goede dingen gehoord. Een goede begeleiding is alles hè. Fijn dat het zo goed gaat! Nog veel succes, en al een grote pluim voor die eerste vijf maanden. En auw, een schimmel, klinkt niet fijn. Ik kamp momenteel met kleine kloofjes, heel vervelend. En ik ben mijn tube Lansinoh kwijt (en ik denk er nooit aan een andere te kopen) - gelukkig drinkt Lucille nog maar een paar keer per etmaal, dus dat valt nog wel mee. Bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
    2. Kokosolie schijnt ook te helpen! Als je dat in huis hebt...

      Verwijderen
    3. aha! Dat is toch een wondermiddel hè, die kokosolie. Dat is bijna zoals natriumbicarbonaat: je kan daar precies alles mee doen. Intussen de Lansinoh teruggevonden, maar nog steeds af en toe kloofjes. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie