Doorgaan naar hoofdcontent

De mini-fresita's lezen een boek: "Wie is het engst ?"

Wie kleuters in huis heeft, heeft vast ook flapjesboeken in huis. Wie daarbovenop ook nog een peuter in huis heeft, heeft hoogstwaarschijnlijk ook kapotte flapjesboeken in huis. Of in het slechtste geval: kinderboeken die eruitzien als gewone boeken maar waarvan de verhaallijn volledig de mist in gaat, omdat alle flapjes die er ooit zaten vakkundig verwijderd zijn door grijpgrage peuterhandjes.

Ik ben doorgaans niet zo'n heel grote fan van flapjesboeken, net omdat ze zo snel kapot zijn. Ze zijn vaak geschreven op peuterniveau, maar de fijne motoriek die vereist is om de flapjes niet te vernielen, ontbreekt nog bij de doelgroep.

De nieuwste aanwinst in de boekenkast van de mini's is wel een voltreffer, voor Jackie tenminste. Het boek "Wie is het engst" is de vertaling van "What's more Scary" van Min Flyte en Matt Hunt en het is echt spannend: ik wou telkens ook wel weten wie of wat er achter de flapjes zat en wie er nou eigenlijk enger was (leeuw of tijger? spin of vleermuis? ...). Een flapjesboek op kleuterniveau."Wie is het engst?" is een spannend verhaal over keuzes maken.  "Een flapjesboek voor jonge kinderen die durven te kiezen." Met een grappige ontknoping.

Wij zijn fan. Hopelijk kunnen we Lucille's peuterhanden in bedwang houden.


Het boek verschijnt op 7 maart en wordt uitgegeven door De Fontein bij VBK Uitgevers.Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…