woensdag 8 maart 2017

Van prinsessen en andere stoere chicks


Het is Internationale vrouwendag en die valt middenin de Jeugdboekenmaand. Op zo'n dag is het niet toevallig dat ik op de facebookwall van een mij dierbare feministe op een topic stoot: "Wie kent er kinderboeken waarin de prinsessen wat meer ambitie hebben dan trouwen met een prins?"

Dat leverde een aardig opsomming op, waarvan ik eigenlijk nog heel veel niet kende. Ik haalde er wat uit, voor mezelf. En vast ook voor een heleboel andere mensen, met dochters maar zeker ook die met zonen.

Met oneindig veel dank aan Nele voor het stellen van de vraag en de inspiratie. Aan Lotte Veuchelen en Evelien Chiau voor echt heel veel geweldige tips.

Prinses Pernilla & de Reddende RiddersZelda De PiraatDe Mooie Griselda
Prinses Wijsneus


Prinses NinaDe Prinses zonder koninkrijk 

Een leuk lijstje. Ik ben alvast nieuwsgierig en ga op zoek. Want ja, ik vind de meeste sprookjes toch ook echt niet zo oké voor mijn girlies. Ook al zitten ze in een modern jasje, het verhaal blijft wat het is en ze stammen nu eenmaal uit een tijd met andere waarden. Dus ik wil wel graag dat mijn kinderen ze leren kennen, vanuit "literatuurhistorisch perspectief" (ahum), maar voor hun wereldbeeld mag het toch wel wat anders. Gelukkig zijn er ook wel wat klassiekers die op dat vlak beter scoren. Ik grote van fan Pippi Langkous en van Madelief (de geweldige reeks van Guus Kuijer, waarover ik het al eens had, besef ik net). 

Wie heeft er nog een ultieme feministische kinderboekentip?

10 opmerkingen:

 1. Ridder Muis!!!!!
  https://www.bol.com/nl/p/ridder-muis/1001004010312697/?country=BE

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super! Van Marjolein dan nog! Ga ik naar op zoek.

   Verwijderen
 2. Prinses Keteltje! Lekker eigenwijs ��
  Van Jeska Verstegen bij Leopold.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of ze voldoet aan de feministische voorwaarden weet ik niet, maar het is zeker leuk om te lezen.

   Verwijderen
  2. ziet er ook wel tof uit! Merci Sofie!

   Verwijderen
 3. Good night stories for rebel girls. ik ken het niet maat ik zag het in een filmpje over vrouwen in kinderboeken en het leek me wel een tof boek. Ik weet alleen niet of het ook in het nederlands (al) bestaat...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat ziet er fantastisch uit! Ik vrees inderdaad nog niet vertaald. Maar hey, laten we ze ineens ook wat Engels bijbrengen ;-) Dankjewel voor de tip!

   Verwijderen
 4. Ik hoorde onlangs ih ibo een begeleidster een boek voorlezen over een prinses die moet trouwen en uiteindelijk met een andere prinses trouwt! Maar de titel....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is nu wel heel jammer, want het klinkt best wel intrigerend!

   Verwijderen