dinsdag 25 april 2017

Digital Detox

Ik kreeg van mijn werkgever de kans om een lezing bij te wonen over "Digital Detoxen". 

Spreker van dienst was Florence Pérès. Goeie keuze, aangezien zij zonet een boek over dat onderwerp heeft geschreven, "Digital Detox".

foto: bettermindsatwork.com


Een onderwerp dat me boeit. Want ook ik pleit schuldig. Ook ik ben verknocht aan mijn iPhone en het checken van Facebook is al jaren een automatisme, belachelijk vaak. En dan valt het met mij nog mee, durf ik te denken. Wat ik bijvoorbeeld al lang (niet) doe, en iedereen kan aanraden:

* Ik heb alle notificaties uit op mijn smartphone uitgeschakeld. Ik krijg alleen een geluidje als iemand me belt of sms't.   
* Ik lees geen mails op mijn telefoon. 
* Ik heb amper apps. Behalve de dingen die al op je toestel staan bij aankoop, heb ik nog Pinterest, Wunderlist, Whatsapp, Instagram, Boomerang en Waze. Die ik, op Boomerang na, ongeveer dagelijks gebruik (en eigenlijk ook kan aanbevelen). 

En toch. Er is nog veel ruimte voor verbetering. Bij deze dus, nog enkele voornemens.  

* Terwijl ik dit schrijf, is mijn lief mijn Facebook-paswoord aan het veranderen. Zodat ik bijvoorbeeld op mijn werk niet meer op Facebook kan. 
* Ik wil niet meer in mijn bed op die iPhone zitten turen. Ik merk dat dat me wakker houdt. Ik ben helaas wel grote fan van de iPhone als wekker, dus hem niet naast mijn bed leggen, vind ik een beetje lastig. Hoe zalig waren die goeie oude Nokia's, waarvan de wekker nog werkte als je de telefoon had uitgeschakeld. 
* Ik ga de app "Moment" installeren. Die houdt bij hoeveel tijd ik met mijn telefoon doorbreng, hoe vaak ik hem ontgrendel om even te kijken, én je kan er bovendien limieten op zetten. Confronterend wellicht. 

Ben jij ook vaker online dan je zou willen? Of heb je nog meer goeie tips? Ik hoor ze graag! (En neen, ik wil voorlopig niet van Facebook af).


Het book Digital Detox van Florence Pérès is uitgegeven bij Lannoo. Kijk ook zeker eens op de website www.bettermindsatwork.com8 opmerkingen:

 1. ne ouwe retro wekker, dat heb ik :) geen schermen boven bij ons, geen tv en zelfs geen wifi :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik weet het, ik heb er ook al aan gedacht, die wekker. Maar ergens wordt er van mij beroepshalve toch nog enige altijd-bereikbaarheid verwacht (waar zeer zelden gebruik van wordt gemaakt maar toch), en ik vind het wek-geluid op de telefoon zo aangenaam... Geen wifi boven krijg ik hier vanzeleven niet verkocht aan de wederhelft :-)

   Verwijderen
 2. Mijn iPhone gaat een uur voor ik ga slapen (ofzo) in vliegtuigstand, zodat ik niet meer op het net kan maar de wekker wel nog prima werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, heb ik ook al aan gedacht. Goeie tip. Maar dan ben je ook niet meer bereikbaar veronderstel ik?

   Verwijderen