vrijdag 18 augustus 2017

Fresita leest een boek: Luie ouders hebben gelijk (Tom Hodgkinson)

Hij stond al een tijd op mijn te-lezen-lijst en mijn vermoeden werd bewaarheid: dit boek over opvoeden is spek naar mijn bek."Luie ouders hebben gelijk" klinkt gewoon al als een bevestiging van mijn hele wezen. Het boek is bovendien met veel humor en een gezonde dosis zelfrelativering geschreven en daar houd ik van.

Basisidee: wij westerlingen zijn een beetje doorgeschoten in onze ideeën over "opvoeding". Kinderen worden voortdurend vermaakt en bedolven onder speelgoed. Dat ik niet in die mallemolen wilde meestappen is voor mij altijd al duidelijk geweest. Maar Tom Hodgkinson gaat nog wel een paar stappen verder. het komt eigenlijk altijd weer hier op neer: laat ze doen. Niet (alleen) omdat je het dan als ouder makkelijker hebt, maar omdat je zo ook vrije, creatieve en zelfstandige mensen opvoedt.

enkele wijze lessen en tips uit het boek / geïnspireerd door het boek:

1.  Blijf zo veel mogelijk thuis met je kinderen. Leg jezelf op de bank met een boek en laat je kinderen spelen.

2. Ban zo veel mogelijk schermen. Dat lijkt een klein beetje tegenstrijdig want tv kijken is toch het toppunt van luiheid, maar we weten allemaal dat niemand er vrolijker van wordt.

3. Breng tijd door in de natuur. Kinderen in het bos of op het strand maken beduidend minder ruzie dan elders, vooral als er geen speelgoed voorhanden is. Let er maar eens op.

4. Zorg voor een gemeenschap. Nodig vriendjes uit. Als kinderen samen spelen heb je er doorgaans minder last van. En tegenover een playdate staat vaak ook een terugmatch, weer wat echte vrije tijd. Als je investeert in een netwerk van vrienden, buren en familie, sta je er niet meer alleen voor.

5. Ban plastic speelgoed. Maak vooral zelf dingen. Plastic is vaak lelijk en niet duurzaam. Bovendien draagt speelgoed doorgaans niet erg bij tot de creativiteit van het kind.

6. Heb vertrouwen. Angst verlamt ons. We durven onze kinderen geen moment uit het oog verliezen en zijn ervan overtuigd dat ze zichzelf in de vernieling zullen storten als ze daar de kans toe krijgen. Angst voor valpartijen, kinderlokkers, auto's, verdrinking, verbranding, messen, spijkers, glas... laat het je niet verlammen en gun je kind vrijheid.

7. Zeg wat vaker "ja". Iemand zei me onlangs "als je doet of je het niet gezien hebt, hoef je er ook niet boos om te worden". Helemaal in de lijn van het luie ouderschap. Minder gesakker. Let wel: lui ouderschap wil niet zeggen dat je alles zo maar toelaat. Wees duidelijk en streng over de zaken die je zelf echt belangrijk acht.

8. Ga wat minder werken. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd want geld is belangrijk. Maar tijd is dat ook. Volgens mij zelfs belangrijker. Maak eens een balans op. Hoeveel geld heb je echt nodig. Een luie ouder is een zuinige ouder. Reizen, speelgoed en auto's kosten handenvol geld.

9. Beschouw het ouderschap niet als een taak. Jij bent jij en ja, er zijn ook kinderen en jullie leven samen. Punt.

10. Betrek het kind in je leven. Doe dingen samen, die dingen die je toch moet doen. Kinderen maken doorgaans nog geen onderscheid tussen werken en spelen, profiteer daarvan. Samen eten maken, tuinieren...
Bedenking: Hodgkinson lijkt nogal veel te drinken. Maar de verwijzingen daarnaar dragen wel bij tot de humor van het boek. Dus ik vind het wel grappig.


Journalist Tom Hodgkinson is oprichter en uitgever van het blad en de website The Idler, iets wat ik nog eens goed moet uitzoeken. Hij schreef ook nog enkele andere boeken waarnaar ik erg nieuwsgierig ben geworden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten