Doorgaan naar hoofdcontent

De fresita's aan de 5:2

Ik vermeldde al eens dat we hier de broeksriem wat zouden aanspannen. Niet dat wij moddervet zijn, maar gestaag ben ik toch heel wat kilo's meer gaan wegen dan ik eigenlijk graag zou willen. Dat komt natuurlijk doordat ik veel te graag eet en een vreselijke luiwammes ben. Dat wonderdieet waarover ik las bij Madame Zsazsa zat al een tijdje in mijn achterhoofd, maar in uw achterhoofd geraak je geen vet kwijt natuurlijk.Een paar maanden geleden besloot ik er toch maar eens werk van te maken. Het 5:2 - dieet dus. Je eet vijf dagen van de week normaal, en op twee dagen vast je. Dat wil in dit geval zeggen dat je je beperkt tot 500 kcal. Dat is behoorlijk weinig, maar op zich wel goed te doen. Het lukte me meestal heel goed, maar ik zondigde wel zowat elke vastendag met één of andere zoetigheid en dan is het wel zo'n beetje verloren. Aan het eind van de dag had ik meestal wel een pak meer dan 500 kcal aan mijn rekker. Er gingen wel wat kilo's af, dan kwam er weer eentje bij, weer eentje af, weer twee bij... u hoort het. Na ons laatste tripje naar Frankrijk, waar ik me elke dag vakkundig liet volladen door Jos en Karine, ontbeet volgens het principe "When in France, eat croissants" en dan ook nog zowat een fles rosé per dag soldaat maakte, was ik weer helemaal terug naar af. Zelfdiscipline is niet mijn sterkste kant (ahum).Ik las tijdens de vakantie een boek van één van de auteurs van het Vastendieet. Het heet "strandslank" en belooft me in 6 weken bikiniklaar te maken. Nu ja. De zomer is gedaan en ik heb niet echt veel behoefte om indruk te maken op een strand in mijn bikini, maar dit boek beschrijft een intensievere versie van het 5:2-dieet, waar je ook op die andere 5 dagen extra goed oplet en wat meer beweegt. Gouden tip in dat boek: zoek een medestander. Eén blik op het buikje van meneer en ik had mijn compagnon gevonden. Hij stemde meteen toe. We zijn inmiddels een week verder, dus ook twee vastendagen en behoorlijk wat kilometers op de fiets (grotendeels met minstens één kind als vracht). Ik verloor net geen twee kilo en een paar centimeters rond mijn middel. De resultaten van meneer zijn gelijkaardig. Ik ben voorzichtig tevreden want ik weet dat dit resultaat heel snel weer teniet kan gedaan worden. Maar ik ben sowieso trots. Voor al die keren dat ik deze week de fiets nam waar we normaal de auto zouden nemen. Voor het stukje cake van de jarige collega dat ik niet at, voor geen druppel alcohol deze week, voor de fietstocht met enkele héél stevige hellingen, en dat naast een elektrische fietser, voor de ijsjes die mijn kinderen kregen terwijl ik niets nam, de latte macchiato's die ik niet dronk en, het allermoeilijkste: als enige in het gezelschap géén dessert nemen na de lunch bij Wannes Raps.

Dat was dus week 1. Nog vijf te gaan. I'll keep you posted.

En oh ja, ik doe niet alleen van vasten, deze weken. Je kan hele leven 5:2-en. De inspiratie daarvoor haalde ik uit een bib-boek "5:2 je leven" van Emma Cook. Het is blijkbaar een ware hype. Willen we niet allemaal ons leven beteren op tal van vlakken? Meer bewegen, minder geld uitgeven, meer zorg dragen voor het milieu ... allemaal goede voornemens die vaak stranden op een gebrek aan wilskracht. Dus ook gebaat bij het 5:2-principe. Ik koos enkele thema's, nam er een kalender bij en vulde de week in. Ik vergat het wel eens, want het zit niet helemaal in mijn systeem, maar ik verbeterde mijn leven toch al een beetje:

 • het milieu: ik bracht Jackie met de fiets naar mijn ouders, een tochtje van 7 km (met heel wat hoogtemeters) enkel. Hiervoor neem ik meestal de auto. Op weg naar mijn werk deed ik aan hypermilen door in het kielzog van een vrachtwagen mee te rijden. Ik sorteerde plastic (nieuwe goede gewoonte), ging naar het containerpark en bracht een heleboel nog bruikbaar gerief naar de kringwinkel en naar Moeders Helpen Moeders. Op het werk lette ik erop geen wegwerpbekers te gebruiken (dat doe ik sowieso niet vaak, maar als ik mijn herbruikbare beker niet bij de hand heb, durf ik toch wel eens een koffie in een kartonnen bekertje te nemen). 
 • productiviteit: ik werkte maar één dag deze week, maar maakte daar wel een héél productieve dag van. Doorwerken in opperste concentratie. Ik nam ook mijn laptop mee, en zonderde me tijdens de lunchpauze af om te schrijven. 
 • beweging: zie "het milieu". We fietsten. Ook goed voor het volgende puntje.
 • financiën: Ik nam eten mee naar het werk en moest zodoende van de hele dag geen cent uitgeven. Ik betaalde enkele rekeningen en hoop zo boetes te voorkomen. En ja dus, er werd wat af gefietst. Goedkoper dan met de auto te rijden. 

Op dus naar week 2 van de 6. Want ja, ook dit 5:2 je leven ga ik proberen 6 weken vol te houden. Wie weet zijn er tegen die tijd al enkele nieuwe goede gewoontes mijn leven ingeslopen.


Reacties

 1. Kheb een schop onder mijn kont nodig! Na het lezen van deze post ben ik precies toch al iets gemotiveerder. Maar ik ken mezelf, te weinig karakter om van al dat lekkers af te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het helpt echt een medestander te vinden. Johan en ik delen een documentje op google waarop we noteren wat we eten, dat helpt ook. Ik zeg het: zelfdiscipline is zeker ook niet mijn sterkste kant.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…