Doorgaan naar hoofdcontent

De fresita's aan de 5:2

Ik vermeldde al eens dat we hier de broeksriem wat zouden aanspannen. Niet dat wij moddervet zijn, maar gestaag ben ik toch heel wat kilo's meer gaan wegen dan ik eigenlijk graag zou willen. Dat komt natuurlijk doordat ik veel te graag eet en een vreselijke luiwammes ben. Dat wonderdieet waarover ik las bij Madame Zsazsa zat al een tijdje in mijn achterhoofd, maar in uw achterhoofd geraak je geen vet kwijt natuurlijk.



Een paar maanden geleden besloot ik er toch maar eens werk van te maken. Het 5:2 - dieet dus. Je eet vijf dagen van de week normaal, en op twee dagen vast je. Dat wil in dit geval zeggen dat je je beperkt tot 500 kcal. Dat is behoorlijk weinig, maar op zich wel goed te doen. Het lukte me meestal heel goed, maar ik zondigde wel zowat elke vastendag met Ć©Ć©n of andere zoetigheid en dan is het wel zo'n beetje verloren. Aan het eind van de dag had ik meestal wel een pak meer dan 500 kcal aan mijn rekker. Er gingen wel wat kilo's af, dan kwam er weer eentje bij, weer eentje af, weer twee bij... u hoort het. Na ons laatste tripje naar Frankrijk, waar ik me elke dag vakkundig liet volladen door Jos en Karine, ontbeet volgens het principe "When in France, eat croissants" en dan ook nog zowat een fles rosĆ© per dag soldaat maakte, was ik weer helemaal terug naar af. Zelfdiscipline is niet mijn sterkste kant (ahum).



Ik las tijdens de vakantie een boek van ƩƩn van de auteurs van het Vastendieet. Het heet "strandslank" en belooft me in 6 weken bikiniklaar te maken. Nu ja. De zomer is gedaan en ik heb niet echt veel behoefte om indruk te maken op een strand in mijn bikini, maar dit boek beschrijft een intensievere versie van het 5:2-dieet, waar je ook op die andere 5 dagen extra goed oplet en wat meer beweegt. Gouden tip in dat boek: zoek een medestander. EƩn blik op het buikje van meneer en ik had mijn compagnon gevonden. Hij stemde meteen toe. We zijn inmiddels een week verder, dus ook twee vastendagen en behoorlijk wat kilometers op de fiets (grotendeels met minstens ƩƩn kind als vracht). Ik verloor net geen twee kilo en een paar centimeters rond mijn middel. De resultaten van meneer zijn gelijkaardig. Ik ben voorzichtig tevreden want ik weet dat dit resultaat heel snel weer teniet kan gedaan worden. Maar ik ben sowieso trots. Voor al die keren dat ik deze week de fiets nam waar we normaal de auto zouden nemen. Voor het stukje cake van de jarige collega dat ik niet at, voor geen druppel alcohol deze week, voor de fietstocht met enkele hƩƩl stevige hellingen, en dat naast een elektrische fietser, voor de ijsjes die mijn kinderen kregen terwijl ik niets nam, de latte macchiato's die ik niet dronk en, het allermoeilijkste: als enige in het gezelschap gƩƩn dessert nemen na de lunch bij Wannes Raps.

Dat was dus week 1. Nog vijf te gaan. I'll keep you posted.

En oh ja, ik doe niet alleen van vasten, deze weken. Je kan hele leven 5:2-en. De inspiratie daarvoor haalde ik uit een bib-boek "5:2 je leven" van Emma Cook. Het is blijkbaar een ware hype. Willen we niet allemaal ons leven beteren op tal van vlakken? Meer bewegen, minder geld uitgeven, meer zorg dragen voor het milieu ... allemaal goede voornemens die vaak stranden op een gebrek aan wilskracht. Dus ook gebaat bij het 5:2-principe. Ik koos enkele thema's, nam er een kalender bij en vulde de week in. Ik vergat het wel eens, want het zit niet helemaal in mijn systeem, maar ik verbeterde mijn leven toch al een beetje:

  • het milieu: ik bracht Jackie met de fiets naar mijn ouders, een tochtje van 7 km (met heel wat hoogtemeters) enkel. Hiervoor neem ik meestal de auto. Op weg naar mijn werk deed ik aan hypermilen door in het kielzog van een vrachtwagen mee te rijden. Ik sorteerde plastic (nieuwe goede gewoonte), ging naar het containerpark en bracht een heleboel nog bruikbaar gerief naar de kringwinkel en naar Moeders Helpen Moeders. Op het werk lette ik erop geen wegwerpbekers te gebruiken (dat doe ik sowieso niet vaak, maar als ik mijn herbruikbare beker niet bij de hand heb, durf ik toch wel eens een koffie in een kartonnen bekertje te nemen). 
  • productiviteit: ik werkte maar Ć©Ć©n dag deze week, maar maakte daar wel een hĆ©Ć©l productieve dag van. Doorwerken in opperste concentratie. Ik nam ook mijn laptop mee, en zonderde me tijdens de lunchpauze af om te schrijven. 
  • beweging: zie "het milieu". We fietsten. Ook goed voor het volgende puntje.
  • financiĆ«n: Ik nam eten mee naar het werk en moest zodoende van de hele dag geen cent uitgeven. Ik betaalde enkele rekeningen en hoop zo boetes te voorkomen. En ja dus, er werd wat af gefietst. Goedkoper dan met de auto te rijden. 

Op dus naar week 2 van de 6. Want ja, ook dit 5:2 je leven ga ik proberen 6 weken vol te houden. Wie weet zijn er tegen die tijd al enkele nieuwe goede gewoontes mijn leven ingeslopen.


Reacties

  1. Kheb een schop onder mijn kont nodig! Na het lezen van deze post ben ik precies toch al iets gemotiveerder. Maar ik ken mezelf, te weinig karakter om van al dat lekkers af te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het helpt echt een medestander te vinden. Johan en ik delen een documentje op google waarop we noteren wat we eten, dat helpt ook. Ik zeg het: zelfdiscipline is zeker ook niet mijn sterkste kant.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie