Doorgaan naar hoofdcontent

wat eten de Fresita's? - weekmenu week 36

maandag: restjes
We aten de restjes van wat het lief de dag ervoor maakte van de restjes. Kunt u volgen? Ik ook maar half. Om het goed te maken: een leuke foto van ons op de Gitannekesfoor, twee dagen voor restjesmaandag. Door de weergaloze Peter Van Gelder.

foto Pedro Portret

dinsdag: volkoren strikjespasta met pesto
Volgens mij is het voor het eerst sinds altijd dat ik erin geslaagd ben een basilicumplantje een paar weken in leven te houden. Dus heb ik zowaar verse pesto gemaakt met basilicum uit eigen tuin (en nog wat peterselie, want ook daarvan had ik nog een plantje).

woensdag: kip met appelmoes 
Een kleine traditie. Niet elke week, maar af en toe halen we op woensdag kip op de markt.

donderdag: wortelspaghetti met pesto / kindjes bij oma
En in de brooddoos ging, tot groot jolijt van Jackie, een wrap met daarin een restje kip, worteltjes en komkommer.

vrijdag: bloemkoolsoep met paprika / hartige taart van de buurderij
donderdag halen wij onze bestelling op bij de Buurderij, en dat is handig want op vrijdag is er bij ons weinig tijd om te koken. Dus zonder moeite toch lekker en gezond eten op tafel.

zaterdag: restjesfeest!
Broccolitaart met spekjes van de Buurderij, wraps met kip, worteltjes en komkommer, koolrabipuree met spiegeleitjes... de koelkast werd leeggemaakt en we hadden zo veel dat zelfs een onverwachte gast probleemloos kon aanschuiven.




zondag: falafelschotel
We trokken naar Leuven voor het openingsfeest van Hal 5. Dat ziet er daar veelbelovend uit, maar er was daar meer volk dan we verwacht hadden. En ik denk ook meer volk dan de organisatie verwacht had. We hadden erop gerekend daar vanalles te kunnen eten, maar door de lange wachtrijen viel dat een beetje tegen. We gaan nog wel eens terug op een andere keer. Maar dus: we hadden nog een beetje honger toen we thuiskwamen. Pizza of frietjes past niet echt in ons verstrakkingsplan, maar een falafelschotel van bij Turkoase moest wel kunnen, vonden we. Die bestelden we dus. Dat daar ook frietjes bijzitten, hadden we even over het hoofd gezien. De frieten gingen grotendeels naar de kinderen, maar ik heb er toch ook wel van genoten.



Reacties

  1. Super hè. Zo blij want ik mag binnenkort in de foto-leer bij de grootmeester Pedro Portret (ik ga er dus van uit dat je de bovenste foto bedoelt ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …