Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? - weekmenu week 38

maandag: meisjes eten bij oma / vastendag voor ons
Ik kom de dag door met een bakje yoghurt met appel, peer, müsli en wat noten en zaden. Misschien is dat wel meer dan 500 kcal. Zeker omdat ik ook nog 4 Chocotoffs at. Dju toch!



dinsdag: quiche met broccoli, prei en geitenkaas
Het is gebeurd: wat we vorige week voor het eerst deden is een traditie geworden: samen koken met een vriendin. Zij kookt anders dan ik. Waar ik amper een ei kan bakken zonder kookboek (dat is overdreven, maar ik gebruik bijvoorbeeld zelfs een kookboek om eender welke soep te maken), doet Stefanie dat allemaal wat intuïtiever. Ik geniet en leer bij. Bladerdeegbodem, eitjes, broccoli, prei, geitenkaas en room. Het was heerlijk.

woensdag: frietjes met stoofvlees
Voor het eerst schuiven we 's middags aan in Het Beverbeekhuis. Een prachtig sociaal initiatief waar je voor een schappelijke prijs kan gaan eten. Lekker makkelijk want zo hebben Jackie, Lucille en ik de hele namiddag tijd om buiten te spelen want 's avonds hoeven we alleen nog maar boterhammen en een restje soep. Voor papa is er nog wat quiche.

donderdag: soep en gehaktschotel / chocolademousse
We gaan alweer voor gemakskost. Verse soep en een gehaktschotel van Vleeshoeve In 't Roth, via Boeren&Buren. En dan: de revelatie: chocolademousse gemaakt van het vocht uit een pot kikkererwten. Kikkerdril noemen wij dat hier. Lekker, hoewel dat dat chiazaad voor mij niet hoeft (ik krijg daar altijd een vervelend gevoel van in mijn mond, nog iemand die dat kent?)

vrijdag: restjes

zaterdag: wortelstoemp met kippenworstjes
Heel veel "gewoon" eten deze week, me dunkt. En het smaakt!


Om het nog wat Vlaamser te maken, maak als dessert vanillepudding met hagelslag!


Maar vergis u niet: deze pudding werd zowaar gezoet met honing in plaats van suiker, en ik verwerkte er wat stukjes oud brood in. Handige manier om daar op een verantwoorde manier van af te geraken.

zondag: soep van zoete puntpaprika's
Een van de recepten van meneer. Lekker!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.



dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…