Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? Weekmenu week 40

maandag: boerenkool met pasta
Boerenkool is blijkbaar supergezond en trendy zelfs. Het recept met pasta is een aanrader, maar ik vind het moeilijk om de kool op die manier zacht genoeg te krijgen. De volwassenen hier in huis kunnen wel tegen wat bite, maar mijn - nochtans op culinair vlak vrij ruimdenkende kinderen - krijg ik toch niet overtuigd van deze groente. Iemand tips? De biologische boerenkool kwam van bij Johan en Maria, via Boeren en Buren!

dinsdag: risotto met paddenstoelen
Alweer gescoord via Boeren en Buren! Zwamburg kweekt zelf paddenstoelen en je kan er supergemakkelijke pakketjes kopen. Ik kocht ook een kweekpakket als cadeautje voor mijn papa en wacht vol spanning op de eerste oesterzwammen-oogst. De risotto was heerlijk, gemakkelijk te bereiden en viel bij het hele gezin geweldig in de smaak.

foto: zwamburg.nl

woensdag: pensen met kweeperenmoes
Van een vriendje met een prachtige tuin waarin een kweeperenboom, kreeg Jackie een grote pot kweeperenmoes. Ze is er verlekkerd op. We eten het op de boterham en in yoghurt, maar met wat gekookte aardappelen en zwarte pens is het een heerlijk avondmaal. Voor meneer Fresita, die gruwt van varkensvlees én van warm fruit, zijn er restjes van de voorgaande dagen.

donderdag: bij oma
De meisjes worden opgehaald door oma en eten daar mee. Wij lassen zelf nog eens een vastendag in.

vrijdag: linguine met courgette / zalm met kerstomaatjes / pruimen met bladerdeeg
Mijn girl-pack komt op bezoek en ik test de nieuwe Jamie Oliver uit. Ik kan niet kiezen en schotel ze twee verschillende hoofdgerechten voor. Alles is even eenvoudig als lekker en ook het dessert is een topper - bovendien is het volop pruimentijd. Ik schrijf er gauw wat uigebreider over, want dat nieuwe boek van Jamie verdient wat aandacht!

zaterdag: kinderen bij oma / salade met Camenbertkroketjes in de Kiewithoeve
We moeten alweer ons klein grut uitbesteden. Als oma aan de telefoon aan Jackie vraagt wat ze straks graag wil eten, antwoordt ze zonder nadenken "wortelstoemp met worstjes". Voor Jackie mag het soms wel wat traditioneler blijkbaar. Ik ga op restaurant in het dorp uit mijn kindertijd, met de meisjes die ik al sinds jaar en dag ken. Het wordt een kleine trip down memory lane als ik daar, naast de scoutsvriendinnen van vroeger, ook een paar van mijn kabouterkes en mijn allereerste lief tegenkom.

zondag: pistoleekes met kaas, eitjes met pancetta / groentensoep
De reden dat de mini's uit logeren moesten, was dat wij naar een feestje mochten. Het was vier uur 's nachts toen we ons bed zagen, en op zondagmiddag hadden we alweer goed volk uitgenodigd aan onze keukentafel. Omdat we de korte nacht ingecalculeerd hadden, hielden we ons aan een ouderwets en eenvoudig zondagmiddagmaal met pistoleekes. Voor kaas en pancetta deden we beroep op onze favoriete kaasman Kilani. Voor 's avonds maakte Johan nog een pot soep met een hoop groenten uit de diepvriezer.

Reacties

  1. Boerenkool: doe een theelepeltje natriumbicarbonaat ( NaHCo3), dat heet ook maagzout, zuiveringszout, bakpoeder...... in je kookwater en dat wordt mals als boter. Ook voor savooikool e.d. Pa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha, dankjewel! In dit gerecht werd de kool wel gewokt. Maar misschien dan toch beter eerst blancheren met natriumbicarbonaat.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…