zondag 8 oktober 2017

Wat eten de Fresita's? Weekmenu week 40

maandag: boerenkool met pasta
Boerenkool is blijkbaar supergezond en trendy zelfs. Het recept met pasta is een aanrader, maar ik vind het moeilijk om de kool op die manier zacht genoeg te krijgen. De volwassenen hier in huis kunnen wel tegen wat bite, maar mijn - nochtans op culinair vlak vrij ruimdenkende kinderen - krijg ik toch niet overtuigd van deze groente. Iemand tips? De biologische boerenkool kwam van bij Johan en Maria, via Boeren en Buren!

dinsdag: risotto met paddenstoelen
Alweer gescoord via Boeren en Buren! Zwamburg kweekt zelf paddenstoelen en je kan er supergemakkelijke pakketjes kopen. Ik kocht ook een kweekpakket als cadeautje voor mijn papa en wacht vol spanning op de eerste oesterzwammen-oogst. De risotto was heerlijk, gemakkelijk te bereiden en viel bij het hele gezin geweldig in de smaak.

foto: zwamburg.nl

woensdag: pensen met kweeperenmoes
Van een vriendje met een prachtige tuin waarin een kweeperenboom, kreeg Jackie een grote pot kweeperenmoes. Ze is er verlekkerd op. We eten het op de boterham en in yoghurt, maar met wat gekookte aardappelen en zwarte pens is het een heerlijk avondmaal. Voor meneer Fresita, die gruwt van varkensvlees én van warm fruit, zijn er restjes van de voorgaande dagen.

donderdag: bij oma
De meisjes worden opgehaald door oma en eten daar mee. Wij lassen zelf nog eens een vastendag in.

vrijdag: linguine met courgette / zalm met kerstomaatjes / pruimen met bladerdeeg
Mijn girl-pack komt op bezoek en ik test de nieuwe Jamie Oliver uit. Ik kan niet kiezen en schotel ze twee verschillende hoofdgerechten voor. Alles is even eenvoudig als lekker en ook het dessert is een topper - bovendien is het volop pruimentijd. Ik schrijf er gauw wat uigebreider over, want dat nieuwe boek van Jamie verdient wat aandacht!

zaterdag: kinderen bij oma / salade met Camenbertkroketjes in de Kiewithoeve
We moeten alweer ons klein grut uitbesteden. Als oma aan de telefoon aan Jackie vraagt wat ze straks graag wil eten, antwoordt ze zonder nadenken "wortelstoemp met worstjes". Voor Jackie mag het soms wel wat traditioneler blijkbaar. Ik ga op restaurant in het dorp uit mijn kindertijd, met de meisjes die ik al sinds jaar en dag ken. Het wordt een kleine trip down memory lane als ik daar, naast de scoutsvriendinnen van vroeger, ook een paar van mijn kabouterkes en mijn allereerste lief tegenkom.

zondag: pistoleekes met kaas, eitjes met pancetta / groentensoep
De reden dat de mini's uit logeren moesten, was dat wij naar een feestje mochten. Het was vier uur 's nachts toen we ons bed zagen, en op zondagmiddag hadden we alweer goed volk uitgenodigd aan onze keukentafel. Omdat we de korte nacht ingecalculeerd hadden, hielden we ons aan een ouderwets en eenvoudig zondagmiddagmaal met pistoleekes. Voor kaas en pancetta deden we beroep op onze favoriete kaasman Kilani. Voor 's avonds maakte Johan nog een pot soep met een hoop groenten uit de diepvriezer.

2 opmerkingen:

  1. Boerenkool: doe een theelepeltje natriumbicarbonaat ( NaHCo3), dat heet ook maagzout, zuiveringszout, bakpoeder...... in je kookwater en dat wordt mals als boter. Ook voor savooikool e.d. Pa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha, dankjewel! In dit gerecht werd de kool wel gewokt. Maar misschien dan toch beter eerst blancheren met natriumbicarbonaat.

      Verwijderen