Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 42

maandag: spinaziecurry met paneer en cashewnoten / slasoep met kippenballetjes
Een recept uit het nieuwste kookboek van Jamie Oliver, met spinazie uit opa's tuin. En voor wie niet weet wat paneer is: ik tot vorige week ook niet. Het is blijkbaar een soort kaas. De textuur en de smaak vind ik vergelijkbaar met die van tofu. Niet erg lekker als je 't mij vraagt. Maar het gerecht in zijn geheel was wel oké. En de slasoep met zelfgemaakte balletjes (mét spekjes!) waren hier een voltreffer, de mini's waren grote fan.



dinsdag: chili
Alweer een gezellige kookvoormiddag met Jeroen Meus, Stefanie en Oskar. Naast onze eigen gezinnen hadden we nog twee andere klanten die we naast een pot chili ook nog een potje zure room, een pot zelfgemaakte guacamole, een portie geraspte cheddar, een pak tortillavellen én een zakje tortillachips bezorgden. Een feestje als het ware. Mijn kinderen waren enthousiast over bijna alles behalve over de chili. Ik moet stilaan afstand nemen van de woorden "mijn kinderen eten alles".

woensdag: restjes

donderdag: spinaziecurry met scampi / groentensoep
Ik ging alweer spinazie plukken bij opa. Ik denk dat spinazie mijn lievelingsgroente is. Ik kook voor het eerst iets uit het nieuwste kookboek van Pascale Naessens dat ik cadeau kreeg van mijn broers en schoonzus, waarvoor veel dank! Voorafgegaan door groentensoep van 't Slegershof, gekocht bij Boeren en Buren.


vrijdag: frietjes van de frituur
Ik was er zelf niet, maar het lief krikte de street credibility van ons gezin wat op door eens, zoals  mensen dat plegen te doen, frietjes te gaan halen op vrijdagavond. Het was met die credibility droevig gesteld sinds mijn vriendinnen er achterkwamen dat ik niet weet wat een "friet special" is. Er is bovendien een nieuwe frituur in de buurt, en die moest toch eens uitgetest worden. Ik heb geen klachten gehoord.



zaterdag: wortelstoemp met worst
Wordt dat niet wat vaak gegeten bij ons? Vooral in een gezin dat prat gaat op het niet vaak eten van patatjes-vlees-groenten?

zondag: hamrolletjes met puree
Ik ben op het werk en kan niet weerstaan aan de dagschotel: witloof met hesp in kaassaus, met puree. Daarna is er ook nog taart. Ik merk meteen dat dit eten eigenlijk geen goed idee is: ik worstel de hele namiddag met een energiedip van jewelste. Ik ben dan ook al een paar dagen flink verkouden, en dan eet je best niet te copieus, denk ik. Maar een stiekeme powernap doet wonderen. En bovendien heeft het eten me wel gesmaakt, eigenlijk. Ik heb geen idee wat de rest van mijn gezin gegeten heeft.

fotocredit: pixabay

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …