Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 48


maandag: restjes
Zoals dat wel eens vaker gaat op maandag.

dinsdag: witlof gevuld met dadels en geitenkaas / knoflookaardappelen
Ik zei al dat er hier veel witlof in huis was, en dat ik niet kon wachten om iets te maken uit Pascale Naessens haar jongste. Het was heerlijk. Heel on-Naessens maakte ik er ook nog patatjes bij, uit de nieuwste van mijn andere, hedonistischere keukenidool Nigella Lawson. Behoorlijk lekker.


woensdag: de chipsschotel uit Honger!
Het resultaat van een dinsdag-kookdagsessie. Ons meest succesvolle recept tot nu toe: alle klanten waren dolenthousiast. Het gaat om een chili-achtige ovenschotel, waar je naar eigen smaak tortillachips onderpropt / erbovenop strooit ... "Honger!" staat bij deze bovenaan mijn kerst-wishlist. Voor de duidelijkheid (voor wie voor mij een cadeautje onder de kerstboom wil leggen): ik heb dit kookboek nog niet en wil het héél graag hebben.donderdag: kant-en-klare maaltijden van Pascale Naessens
Hierover heel binnenkort meer!vrijdag: pasta met savooikool en spekjes (of eigenlijk: pasta met witte kool en spekjes)
Een vriendin bracht een savooikool binnen. Daar heb ik niet zo veel ervaring mee, maar dit recept van De Wassende Maan was een voltreffer. Pasta, kaas, spekjes... overdreven gezond is dat niet maar de kool maakt veel goed en onze kinderen aten als dokwerkers. De Wassende Maan is trouwens wel vaker een goeie bron wat betreft groenten waarmee ik niet meteen raad weet. Bij het schrijven van dit stukje besef ik trouwens dat het helemaal geen savooikool was maar een witte kool. Ahum. Het recept is dus ook lekker met witte kool. 

zaterdag en zondag: restjes / eten bij oma
Ik bracht het weekend op mijn werk door, wat de rest van mijn gezin precies at weet ik niet. Maar de frigo lijkt toch wel wat minder gevuld, dus ik gok dat er een restjesfestijn was. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…