Doorgaan naar hoofdcontent

BOEM PAUKESLAG (gedichtendag 2018)

Tromgeroffel want ik heb groot nieuws! Het is gedichtendag (hoewel het bijna bedtijd is) en vandaag werd de nieuwe stadsdichter van Diest bekendgemaakt.En dat is niemand minder dan... ik! IK BEN DE NIEUWE STADSDICHTER VAN DIEST! Verbaasd? Ik alvast wel een beetje - omdat ik eigenlijk helemaal niet veel gedichten schrijf. Om niet te zeggen bijna nooit. Maar ik heb er dus wel eentje geschreven en ingestuurd toen ik las dat er een nieuwe stadsdichter werd gezocht. Want stadsdichters duren niet lang. Twee jaar om precies te zijn. Dus er was opvolging nodig voor Thomas Goyvaerts. Wel een echte dichter. Het stemt me nederig zo'n poëet op te volgen. 

Maar toch. Ik schreef een gedicht over Diest en stuurde het op en een paar weken later ging de geruchtenmolen aan het draaien. En nog een tijdje later werd ik officieel op de hoogte gebracht maar tot vandaag was het eigenlijk een beetje geheim. Maar nu mag ik dus eindelijk hier mijn eerste stadsgedicht delen. 

Het gaat over Diest, zoals ik al zei. En ik denk dat iemand die niet van Diest is of in de buurt is, er weinig aan heeft. Want het zit boordevol verwijzingen en woordspelletjes. Daarom staan er linkjes in: elke klik op een groen woordje leidt naar een stukje uitleg ergens op het internet. 


Diest

Waar Demerminnen pintjes tappen
Waar je koffie versgebrand kan drinken

Waar Scabs hun lief konden bedriegen
Waar er nog in zwartwit wordt gesjot
Waar muziek klinkt uit een mosterdpot

Ook Cleynaerts is ooit hier begonnen

De koei, met of zonder kalf
Het glas halfvol

En dankzij speculazenkoeken
Ik loop tussen fonteinen en buiten de lijnen
En denk alleen “het is hier goed.”Morgen in de lokale pers. Met bijbehorende niet-flatterende foto's. 

Reacties

 1. Wauw. Dat kan tellen als eersteling hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel inventief. Proficiat en ik kijk uit naar meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ge moet niet van Diest zijn om te begrijpen dat dit een goed gedicht is. Proficiat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Proficiat Kristien met uw eerste gedicht over Diest en een heel leuke blog!
  Ik ben fan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waaw Stien, mooi! Proficiat met de titel. Helemaal verdiend, als ik dat zo lees.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…