Doorgaan naar hoofdcontent

BOEM PAUKESLAG (gedichtendag 2018)

Tromgeroffel want ik heb groot nieuws! Het is gedichtendag (hoewel het bijna bedtijd is) en vandaag werd de nieuwe stadsdichter van Diest bekendgemaakt.En dat is niemand minder dan... ik! IK BEN DE NIEUWE STADSDICHTER VAN DIEST! Verbaasd? Ik alvast wel een beetje - omdat ik eigenlijk helemaal niet veel gedichten schrijf. Om niet te zeggen bijna nooit. Maar ik heb er dus wel eentje geschreven en ingestuurd toen ik las dat er een nieuwe stadsdichter werd gezocht. Want stadsdichters duren niet lang. Twee jaar om precies te zijn. Dus er was opvolging nodig voor Thomas Goyvaerts. Wel een echte dichter. Het stemt me nederig zo'n poëet op te volgen. 

Maar toch. Ik schreef een gedicht over Diest en stuurde het op en een paar weken later ging de geruchtenmolen aan het draaien. En nog een tijdje later werd ik officieel op de hoogte gebracht maar tot vandaag was het eigenlijk een beetje geheim. Maar nu mag ik dus eindelijk hier mijn eerste stadsgedicht delen. 

Het gaat over Diest, zoals ik al zei. En ik denk dat iemand die niet van Diest is of in de buurt is, er weinig aan heeft. Want het zit boordevol verwijzingen en woordspelletjes. Daarom staan er linkjes in: elke klik op een groen woordje leidt naar een stukje uitleg ergens op het internet. 


Diest

Waar Demerminnen pintjes tappen
Waar je koffie versgebrand kan drinken

Waar Scabs hun lief konden bedriegen
Waar er nog in zwartwit wordt gesjot
Waar muziek klinkt uit een mosterdpot

Ook Cleynaerts is ooit hier begonnen

De koei, met of zonder kalf
Het glas halfvol

En dankzij speculazenkoeken
Ik loop tussen fonteinen en buiten de lijnen
En denk alleen “het is hier goed.”Morgen in de lokale pers. Met bijbehorende niet-flatterende foto's. 

Reacties

 1. Wauw. Dat kan tellen als eersteling hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel inventief. Proficiat en ik kijk uit naar meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ge moet niet van Diest zijn om te begrijpen dat dit een goed gedicht is. Proficiat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Proficiat Kristien met uw eerste gedicht over Diest en een heel leuke blog!
  Ik ben fan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waaw Stien, mooi! Proficiat met de titel. Helemaal verdiend, als ik dat zo lees.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …