Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita leest een boek: Wake Up! van Chris Baréz-Brown

Gelukkig Nieuwjaar! En hoe zit het met uw goede voornemens? Hopla, het hoge woord is eruit. Ja, ik doe aan goede voornemens. Niet alleen op 1 januari, maar elke dag. En elke dag vergeet ik ook weer mijn voornemens. Maar dit keer laat ik mij bijstaan door een boek (en de sociale druk van deze blog, dat kan ook wel eens helpen.)

foto: www.barez-brown.com

"Wake Up!" van Chris Baréz-Brown is een werkboek. Het roept op om te stoppen met leven op automatische piloot. Hiervoor bedacht de auteur 52 oefeningen, of, zoals hij het zelf noemt "anti-sleurideeën voor meer plezier in je leven." Daar gaan we voor. En hé, 52, dat is er eentje voor elke week. Dat moet lukken. Ik begin eraan, en beloof bij deze plechtig dat ik regelmatig een update zal geven over hoe het mij vergaat die oefeningen. Ik ga niet elke week de oefeningen publiceren, wie wil meedoen koopt best zelf het boek.

Als weggevertje krijgen jullie wel de eerste oefening cadeau. Die gaat over ademhalen. Wie ooit al eens een yogales volgde of mediteerde, weet dat ademhaling het begin van alles is. We doen het allemaal, maar zelden goed of bewust. Met deze oefening proberen we dat al eens te keren. Eén week, vijf keer per dag, drie minuten.


  • zoek een rustig plekje waar je niet wordt afgeleid. Zit rechtop, voeten op de grond en glimlach.
  • adem vijf tellen in door je neus, houd je adem zes tellen vast.
  • adem zeven tellen uit door je mond.
  • herhaal een paar keer


foto: Pixabay


Ik heb al twee sessies vandaag achter de rug! Wie doet er mee?

(voor wie nog meer uitdagingen wil: ik doe ook mee met de 30 day yoga challenge van Adriene, en, iets helemaal anders, de instagram-uitdaging "Dutchlettering" van marijketekent. Later vandaag toon ik op Instagram mijn eerste creatie.  Nog deelnemers?)


Wake Up! van Chris Baréz-Brown is uitgegeven bij Uitgeverij Kosmos.

Reacties

 1. Wat een torenhoge ambities voor 2018!
  Ik volg :) benieuwd of je dat allemaal echt volhoudt. Lijkt me heerlijk als het lukt. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dag 3, 21u40. Ons ontstuimigste kind ligt nog niet zo lang in bed en ik heb nog niet gehandletterd (en 't is verdekke een lange quote vandaag) en nog geen yogamat gezien. Véél zin om in bed te kruipen. Wordt vervolgd.

   Verwijderen
 2. Ik gebruik mijn blog ook voor sociale druk. Al zit dat toch meer in mijn hoofd dan in dat van de lezers, denk ik. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ongetwijfeld, het zal mijn lezers wellicht worst wezen of ik elke dag mijn ademhalingsoefeningen doe of niet :-) Maar het kan maar helpen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…