Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita kookt: halloumifrietjes met fattoush

Volgens nog niet goedgekeurde richtlijnen zou er voor de titel van dit bericht in hoofdletters "RECLAME" moeten komen te staan. Uitgeverij Gottmer heeft mij namelijk het kookboek "De Flexitariër" opgestuurd. Zo werkt dat met "influencers". Ik word niet betaald om te bloggen, maar af en toe krijg ik wel eens iets. In mijn geval zijn dat meestal boeken, maar ik heb ook al wel eens speelgoed gekregen (van Playmobil en van Lidl) en kledij (van JBC). Ik schrijf daar, vrijblijvend zelfs, een review over. Dus soms schrijf ik er zelfs niets over. Als ik het gekregen product toch niet zo leuk vind, of niet bij ons vind passen. Ik heb geen contract getekend waarin hoeveel ik moet schrijven, dat dat positief moet zijn of hoeveel mensen ik hiermee moet bereiken. Ik lees persberichten en catalogi van uitgeverijen, kijk wat me interesseert en vraag dan of we misschien kunnen samenwerken. Rijk word ik daar niet van, verre van. Maar er komen wel wat spullen in huis waar ik blij van word (whiiiii - boeken!!) en daar wil ik dan gerust wat reclame voor maken. Voor wat hoort wat. Dus bij deze: dit stuk is reclame. Want ik mag dat boek houden.



Ik hoop dat die regels er niet echt komen, zo streng. Dat er echt "RECLAME" voor moet staan, want erg mooi ziet dat er niet uit. Hoewel ik natuurlijk ook wel eerlijk tegenover jullie wil zijn. Maar dat kan ook wel op een esthetischere manier denk ik. Hoe dan ook. We zien wel. Dit is dus alvast reclame, voor het boek "De Flexitariër" van Uitgeverij Becht.



en nu dus: ik maakte halloumifrietjes met fattoush en dat was megalekker. En nog instagramwaardig ook.



De flexitariër is een boek met vegetarische recepten, maar bij elk recept staat wat je er eventueel van vlees of vis zou kunnen bij doen. Fijn voor de variatie. Ik vind het bijvoorbeeld handig om eten te maken voor twee dagen, en dan is het leuk om het de tweede dag net iets anders te eten.

Halloumi is hier sowieso een topper, maar ik had er nog nooit frietjes van gemaakt. Een aanrader.


Het recept:

ingrediënten voor vier personen:
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 375 g halloumi
  • 2 el bloem
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl sumak
  • 1 pittabroodje of een platbrood
  • olijfolie
  • 1/2 krop sla
  • 3 tomaten
  • 1/4 komkommer, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
  • 75 g radijsjes, gehalveerd of in vieren
  • 3 lente-uitjes gesnipperd
  • klein bosje peterselie, fijngehakt
  • klein bosje munt, fijngehakt
  • sap van 1/2 citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 el granaatappelpitten
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 4 el yoghurt
(opmerking: ik had geen sumak en geen melasse in huis, en het smaakte zonder ook al goed!).

bereiding
  • verwarm de oven voor tot 200°C
  • bestrijd het brood met olijfolie en bak het in 15 minuten goudbruin en knapperig. Laat afkoelen en breek in kleine stukjes.
  • Snijd sla, tomaten en komkommer in stukjes. Doe ze samen met radijsjes, lente-uit, peterselie en munt in een kom. Voeg citroensap, een flinke scheut olijfolie, zout en peper toe en schep alles goed door elkaar. Zet de fattoush aan de kant terwijl je de halloumi-frietjes bereidt.
  • Vul een pan of friteuse voor maximaal een derde met zonnebloemolie. Verwarm deze tot 180°C. De olie is heet genoeg als een klein stukje brood in de olie in 30 seconden goudbruin kleurt.
  • Snijd intussen de halloumi in frietjes. Meng bloem met paprikapoeder en hussel hier de halloumi doorheen. Bak de frietjes in porties in een paar minuten goudbruin. Laat uilekken op keukenpapier, verdeel over de borden en bestrooi met sumak.
  • Schep de stukjes pitabrood door de fattoush. Bestrooi de fattoush met granaatappelpitjes en besprenkel met melasse en yoghurt.


Als flexi-variant kan je er gefrituurde sardines aan toevoegen. Die maak je door 8 schoongemaakte sardines zonder kop met het bloemmengsel te bestuiven en ze 2-3 minuten te frituren. Niet geprobeerd, maar ongetwijfeld verrukkelijk.







Dit recept komt dus uit het kookboek "De flexi-tariër - de lekkerste recepten voor parttime vegetariërs" van Jo Pratt. Het is uitgegeven bij Becht.




Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …