Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.




Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

foto: Lisette Kreischer

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat dat dan precies inhoudt, vind ik zo meteen niet terug bij het recept, maar dat is misschien wel op een andere plaats in het boek te lezen.


Ik heb de onhebbelijke gewoonte van altijd wat te sjoemelen met recepten, zeker als er veel ingrediënten zijn die ik niet in huis heb. Ik probeer dan wat te vervangen door dingen die ik wel heb, zodat ik niet voor elk recept dat ik uitprobeer tien nieuwe producten in huis haal die dan weer niet opgebruikt worden. Zo besloot ik om in dit recept de rijststroop te vervangen door agavesiroop en honing, en de plantaardige boter voor de topping door hoeveboter. (Waardoor het uiteraard geen veganistisch recept meer was).

Bij bakken mag je dat eigenlijk niet te veel doen, sjoemelen met ingrediënten. Bakken is een exacte wetenschap en het moet dus juist zijn. Ik durf dus mezelf als schuldige aan te wijzen dat de cake op de aangegeven baktijd nog niet gaar was. En dat ik ze daarna een tikkeltje te lang heb laten staan in de oven, waardoor ze wat droog werd, is helemaal mijn schuld. Maar toch is ze lekker. Die van mij smaakt eigenlijk een beetje naar peperkoek, ik vermoed dat dat door de honing komt.

Een hiaat in het recept: in de beschrijving wordt er gewag gemaakt van rozenwater. Helaas komt dit niet terug in de ingrediëntenlijst. Geen idee dus hoeveel je daarvan nodig hebt. Mijn versie was dus zonder rozenwater.

foto: Pixabay


INGREDIENTEN

CAKE

  • 100 g bramen (vers of diepvries)
  • 375g speltbloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 el arrowroot (oh ja, heb ik ook niet gebruikt)
  • 2 el gedroogde tijm
  • merg van 1 vanillepeul
  • mespunt kurkuma
  • geraspte schil en sap van 1 kleine citroen
  • mespunt zout
  • 175 ml amandelmelk
  • 100 ml olijfolie
CREME
  • 100g plantaardige boter
  • 70g boekweitmeel
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
  • mespunt vanillemerg
EXTRA
  • een paar bramen
  • een takje tijm
  • rozenblaadjes

WERKWIJZE
  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Vet een cakevorm in met olie en bestuif met meel. 
  • Prak de bramen. 
  • Meng in een kom speltbloem, bakboeder, arrowroot, tijm, vanille, kurkuma, citroenrasp, zout.
  • Meng in een andere kom amandelmelk, 175ml rijststroop en citroensap.
  • Schep de vochtige massa door de droge meelmassa. Goed doorroeren, maar niet te lang.

  • Schep ongeveer 50ml van het beslag, het rozenwater (?) en 25ml rijststroop door de gepureerde bramen. Meng goed. 
  • Giet de rest van het beslag in een cakevorm. 
  • Giet het bramenbeslag er in het midden over. Hier kan je dan met een lepel de twee kleuren "swirlen", maar dat lukte mij niet zo goed (het bramenbeslag liep meteen over de hele oppervlakte van de cake uit).

  • Bak de cake in ongeveer 75 minuten gaar. Controleer na 55 minuten af en toe of de bovenkant niet aanbrandt. 
  • Controleer met een scherp mes of de cake gaar is. 
  • Laat afkoelen, haal daarna uit de vorm. 
  • Mix alle ingrediënten voor de crème tot een gladde massa.
  • Besmeer de cake met de crème versier met bramen, tijm en rozenblaadjes.


Het boek The Plant Pharmacy is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie