Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is het ideale moment.




Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

foto: Lisette Kreischer

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat dat dan precies inhoudt, vind ik zo meteen niet terug bij het recept, maar dat is misschien wel op een andere plaats in het boek te lezen.


Ik heb de onhebbelijke gewoonte van altijd wat te sjoemelen met recepten, zeker als er veel ingrediënten zijn die ik niet in huis heb. Ik probeer dan wat te vervangen door dingen die ik wel heb, zodat ik niet voor elk recept dat ik uitprobeer tien nieuwe producten in huis haal die dan weer niet opgebruikt worden. Zo besloot ik om in dit recept de rijststroop te vervangen door agavesiroop en honing, en de plantaardige boter voor de topping door hoeveboter. (Waardoor het uiteraard geen veganistisch recept meer was).

Bij bakken mag je dat eigenlijk niet te veel doen, sjoemelen met ingrediënten. Bakken is een exacte wetenschap en het moet dus juist zijn. Ik durf dus mezelf als schuldige aan te wijzen dat de cake op de aangegeven baktijd nog niet gaar was. En dat ik ze daarna een tikkeltje te lang heb laten staan in de oven, waardoor ze wat droog werd, is helemaal mijn schuld. Maar toch is ze lekker. Die van mij smaakt eigenlijk een beetje naar peperkoek, ik vermoed dat dat door de honing komt.

Een hiaat in het recept: in de beschrijving wordt er gewag gemaakt van rozenwater. Helaas komt dit niet terug in de ingrediëntenlijst. Geen idee dus hoeveel je daarvan nodig hebt. Mijn versie was dus zonder rozenwater.

foto: Pixabay


INGREDIENTEN

CAKE

  • 100 g bramen (vers of diepvries)
  • 375g speltbloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 el arrowroot (oh ja, heb ik ook niet gebruikt)
  • 2 el gedroogde tijm
  • merg van 1 vanillepeul
  • mespunt kurkuma
  • geraspte schil en sap van 1 kleine citroen
  • mespunt zout
  • 175 ml amandelmelk
  • 100 ml olijfolie
CREME
  • 100g plantaardige boter
  • 70g boekweitmeel
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
  • mespunt vanillemerg
EXTRA
  • een paar bramen
  • een takje tijm
  • rozenblaadjes

WERKWIJZE
  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Vet een cakevorm in met olie en bestuif met meel. 
  • Prak de bramen. 
  • Meng in een kom speltbloem, bakboeder, arrowroot, tijm, vanille, kurkuma, citroenrasp, zout.
  • Meng in een andere kom amandelmelk, 175ml rijststroop en citroensap.
  • Schep de vochtige massa door de droge meelmassa. Goed doorroeren, maar niet te lang.

  • Schep ongeveer 50ml van het beslag, het rozenwater (?) en 25ml rijststroop door de gepureerde bramen. Meng goed. 
  • Giet de rest van het beslag in een cakevorm. 
  • Giet het bramenbeslag er in het midden over. Hier kan je dan met een lepel de twee kleuren "swirlen", maar dat lukte mij niet zo goed (het bramenbeslag liep meteen over de hele oppervlakte van de cake uit).

  • Bak de cake in ongeveer 75 minuten gaar. Controleer na 55 minuten af en toe of de bovenkant niet aanbrandt. 
  • Controleer met een scherp mes of de cake gaar is. 
  • Laat afkoelen, haal daarna uit de vorm. 
  • Mix alle ingrediënten voor de crème tot een gladde massa.
  • Besmeer de cake met de crème versier met bramen, tijm en rozenblaadjes.


Het boek The Plant Pharmacy is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …