Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.




Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

foto: Lisette Kreischer

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat dat dan precies inhoudt, vind ik zo meteen niet terug bij het recept, maar dat is misschien wel op een andere plaats in het boek te lezen.


Ik heb de onhebbelijke gewoonte van altijd wat te sjoemelen met recepten, zeker als er veel ingrediënten zijn die ik niet in huis heb. Ik probeer dan wat te vervangen door dingen die ik wel heb, zodat ik niet voor elk recept dat ik uitprobeer tien nieuwe producten in huis haal die dan weer niet opgebruikt worden. Zo besloot ik om in dit recept de rijststroop te vervangen door agavesiroop en honing, en de plantaardige boter voor de topping door hoeveboter. (Waardoor het uiteraard geen veganistisch recept meer was).

Bij bakken mag je dat eigenlijk niet te veel doen, sjoemelen met ingrediënten. Bakken is een exacte wetenschap en het moet dus juist zijn. Ik durf dus mezelf als schuldige aan te wijzen dat de cake op de aangegeven baktijd nog niet gaar was. En dat ik ze daarna een tikkeltje te lang heb laten staan in de oven, waardoor ze wat droog werd, is helemaal mijn schuld. Maar toch is ze lekker. Die van mij smaakt eigenlijk een beetje naar peperkoek, ik vermoed dat dat door de honing komt.

Een hiaat in het recept: in de beschrijving wordt er gewag gemaakt van rozenwater. Helaas komt dit niet terug in de ingrediëntenlijst. Geen idee dus hoeveel je daarvan nodig hebt. Mijn versie was dus zonder rozenwater.

foto: Pixabay


INGREDIENTEN

CAKE

  • 100 g bramen (vers of diepvries)
  • 375g speltbloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 el arrowroot (oh ja, heb ik ook niet gebruikt)
  • 2 el gedroogde tijm
  • merg van 1 vanillepeul
  • mespunt kurkuma
  • geraspte schil en sap van 1 kleine citroen
  • mespunt zout
  • 175 ml amandelmelk
  • 100 ml olijfolie
CREME
  • 100g plantaardige boter
  • 70g boekweitmeel
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
  • mespunt vanillemerg
EXTRA
  • een paar bramen
  • een takje tijm
  • rozenblaadjes

WERKWIJZE
  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Vet een cakevorm in met olie en bestuif met meel. 
  • Prak de bramen. 
  • Meng in een kom speltbloem, bakboeder, arrowroot, tijm, vanille, kurkuma, citroenrasp, zout.
  • Meng in een andere kom amandelmelk, 175ml rijststroop en citroensap.
  • Schep de vochtige massa door de droge meelmassa. Goed doorroeren, maar niet te lang.

  • Schep ongeveer 50ml van het beslag, het rozenwater (?) en 25ml rijststroop door de gepureerde bramen. Meng goed. 
  • Giet de rest van het beslag in een cakevorm. 
  • Giet het bramenbeslag er in het midden over. Hier kan je dan met een lepel de twee kleuren "swirlen", maar dat lukte mij niet zo goed (het bramenbeslag liep meteen over de hele oppervlakte van de cake uit).

  • Bak de cake in ongeveer 75 minuten gaar. Controleer na 55 minuten af en toe of de bovenkant niet aanbrandt. 
  • Controleer met een scherp mes of de cake gaar is. 
  • Laat afkoelen, haal daarna uit de vorm. 
  • Mix alle ingrediënten voor de crème tot een gladde massa.
  • Besmeer de cake met de crème versier met bramen, tijm en rozenblaadjes.


Het boek The Plant Pharmacy is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)



Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.



Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…