vrijdag 3 december 2010

overdreven lekkere wortelsoep

Het kookboek "Lekker Soep" van de Colruyt is een absolute aanrader. We hebben hier al veel soepen uit klaargemaakt en 't waren bijna allemaal voltreffers. Alleen een raar soepke met krab en maïs ofzo viel een beetje tegen. Maar deze wortelsoep werd een paar weken geleden zo goed bevonden, dat ze al meteen weer op het menu staat. Ze is bovendien echt gemakkelijk te maken, zo hebben we het graag.

(mijn talent als fotograaf doet hier niet echt ter zake, maar het is wat het lijkt: een kom wortelsoep op een ondergrond van mooie ruitjes-toile-cirée van het merk Lola, die ze nu niet meer hebben bij de Chien Vert)

Het recept? In het boekje heet de soep "Wortelsoep met room en honing", maar aangezien er in deze versie geen room aan te pas kwam, is ook die naam voor herziening vatbaar. Ik dacht aan "wortelsoep met honing." 


Men neme 600g wortelen, een grote ui, 1 l groentebouillon (dat zijn dus twee blokjes in 1 liter heet water), boter, 2 à 3 koffielepels vloeibare honing, 2 à 3 koffielepels citroensap (lap, dat ben ik zelf vergeten!), zout, zwarte peper en eventueel wat verse peterselie.

- smelt de boter en stoof hierin de fijngesnipperde ui. Als de ui glazig is, voeg je stukjes wortel toe. Goed omroeren en overgieten met bouillon. Laat een half uurtje zachtjes koken. Zeer fijn mixen en naar smaak aanlengen met water of bouillon. Voeg de honing toe, goed mengen en nog 2 à 3 minuutjes op het vuur zetten (niet meer koken!). Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Werk af met fijngehakte peterselie.

In het boek staat dat deze soep ook koud lekker is, en dat klopt! Maar wie heeft er in deze tijden in godsnaam behoefte aan koude soep? Ik niet alvast.

Geniet ervan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten