Doorgaan naar hoofdcontent

overdreven lekkere wortelsoep

Het kookboek "Lekker Soep" van de Colruyt is een absolute aanrader. We hebben hier al veel soepen uit klaargemaakt en 't waren bijna allemaal voltreffers. Alleen een raar soepke met krab en maïs ofzo viel een beetje tegen. Maar deze wortelsoep werd een paar weken geleden zo goed bevonden, dat ze al meteen weer op het menu staat. Ze is bovendien echt gemakkelijk te maken, zo hebben we het graag.

(mijn talent als fotograaf doet hier niet echt ter zake, maar het is wat het lijkt: een kom wortelsoep op een ondergrond van mooie ruitjes-toile-cirée van het merk Lola, die ze nu niet meer hebben bij de Chien Vert)

Het recept? In het boekje heet de soep "Wortelsoep met room en honing", maar aangezien er in deze versie geen room aan te pas kwam, is ook die naam voor herziening vatbaar. Ik dacht aan "wortelsoep met honing." 


Men neme 600g wortelen, een grote ui, 1 l groentebouillon (dat zijn dus twee blokjes in 1 liter heet water), boter, 2 à 3 koffielepels vloeibare honing, 2 à 3 koffielepels citroensap (lap, dat ben ik zelf vergeten!), zout, zwarte peper en eventueel wat verse peterselie.

- smelt de boter en stoof hierin de fijngesnipperde ui. Als de ui glazig is, voeg je stukjes wortel toe. Goed omroeren en overgieten met bouillon. Laat een half uurtje zachtjes koken. Zeer fijn mixen en naar smaak aanlengen met water of bouillon. Voeg de honing toe, goed mengen en nog 2 à 3 minuutjes op het vuur zetten (niet meer koken!). Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Werk af met fijngehakte peterselie.

In het boek staat dat deze soep ook koud lekker is, en dat klopt! Maar wie heeft er in deze tijden in godsnaam behoefte aan koude soep? Ik niet alvast.

Geniet ervan.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie