zaterdag 24 september 2011

tapas en scones

Ik zei het al eerder: de vivaboxen gaan vervallen. Daarom was het gisteravond weer tapas voor twee. In de Comocomo in de Dansaertstraat. We waren daar al eens geweest, en 't is er niet reuzelekker maar 't is wel eens tof om daar te eten, vooral als 't van de verniet is. Voor wie de Comocomo niet kent: het is daar een beetje zoals bij de Jetsons. Toen ik vroeger naar de Jetsons keek dacht ik dat na 2000 alles via transportbanden zou gaan. Dat valt nogal tegen, maar er zijn toch een paar plekken waar de Jetsons dichtbij komen. In de luchthaven of in het Brouckère-station bijvoorbeeld, waar je niet moet stappen maar gewoon op een 'rolpad' mag gaan staan. En bij de Comocomo dus. In een open keuken maken twee koks daar massa's tapas die ze op een transportband zetten die het hele restaurant doorkruist. Als je iets ziet wat je lekker vindt, kan je het nemen. Ik denk dat het een aanrader is om vlakbij de keuken te gaan zitten. Dan kan je de koks aan het werk zien - wat handig is want dan weet je toch ongeveer wat je op je bord krijgt en dan kan je ook meteen de tapas pakken waar je zin in hebt, alvorens vijftig andere restaurantgangers ze afkeurden.


Met de vivabox hadden we recht op 8 tapas per man - en dat is echt wel meer dan genoeg. Een kleine indigestie nabij strompelden we naar huis.

En 's morgens maakte ik scones - heerlijk.


Niet zo moeilijk om te maken ook, eigenlijk:

Ingrediënten

225 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
2 el fijne tafelsuiker
50 g roomboter, koud, in blokjes
1 ei
5 el melk


Bereidingswijze:
Meng bloem met bakpoeder en suiker. Voeg boter toe en kneed tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.

Klop in een andere kom het ei en de melk los. Giet het grootste hiervan in het bloemmengsel en meng alles losjes met een vork tot een zacht deeg. Voeg wat vocht toe als er nog droog kruim in zit. Doe het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het snel glad. Meng er nog wat bloem door als het mengsel plakkerig is. Druk of rol het deeg zachtjes uit tot een lap van ongeveer 2,5 cm dik. Steek er met een koekjessteker of een glas cirkels uit en gebruik de afsnijdsels om er nog meer scones van te steken.


Leg de scones met wat tussenruimte op de ingevette bakplaat. Kwast de bovenkant in met het apart gehouden ei-melkmengsel. Bak ongeveer 8 minuten in een op 220 C voorverwarmde oven tot de scones goudgeel en gerezen zijn. Laat ze iets afkoelen op een metalen rooster. Dien de scones warm op met clotted cream en aardbeienjam.
 
Ik at het met viervruchtenconfituur, meneer met sinaasappelmarmelade. Zonder clotted cream dus. Kan je dat hier eigenlijk wel kopen? Volgens mij ook super met slagroom of van die heerlijke dikke vette romige Brabantse plattekaas. Mmmm. Volgend weekend.
 

1 opmerking:

  1. allez dat wij mekaar niet vaker tegen het lijf lopen - ik zat gisterenavond ook tapas te eten, maar dan wel bij Tapas Locas. Ik vind die van comocomo wel megalekker trouwens, maar wel 'n beetje wisselvallig (die gele kaasbordjes maken ze in Brussel precies heel weinig en die vind 'k het lekkerst - die en de churros :)

    BeantwoordenVerwijderen