woensdag 23 mei 2012

Brusselse horeca

Aha! Het is eindelijk lente! Zomer zelfs bijkanst. En doordat die zo lang op zich heeft laten wachten, genieten wij van elk moment om in de zon te zitten. Terrassen zijn in Brussel toch wel een beetje schaars goed - gelukkig kan je bij het pas geopende "Au Fond" in de Dansaertstraat ook buiten eten. Op de stoep. Wij konden eerlijk gezegd niet wachten tot "Au Fond" openging. Dat zit namelijk zo: het afgelopen half jaar sloten twee van onze favoriete restaurants de deuren: La Cigogne hier om de hoek, en La Cantina del Coronel in Leuven. Groot was onze verbazing toen wij begrepen dat het één met het ander te maken had: de mensen van La Cantina zouden een nieuwe zaak openen, op de plaats van La Cigogne.

Vorige week gingen ze dan eindelijk open en gisteren gingen we eens testen. Een originele maar beperkte kaart (een pluspunt voor mensen met keuzestress), zéér vriendelijke bediening en lekker eten. Niet te veel poespas, geen ingewikkelde recepten maar met zorg en goede ingrediënten bereid. Chiquer dan La Cigogne, maar helaas minder hemels dan de solettes meunières die wij daar om de paar weken gingen nuttigen. De zaak is ook mooi opgeknapt, met genoeg gevoel voor authenticiteit - de mooie vloer en de lambrizering zijn er nog. De inrichting is ook wel aangepast aan de chiquere kaart: netjes wit geschilderd, gesteven tafellakens - heel properkes allemaal maar jammer genoeg is dat wat La Cigogne zo mooi maakte (de eindeloze citaten op de muren, staatsieportretten van ons vorige vorstenpaar...) ook wel allemaal weg.

Conclusie: Au Fond is zeker een aanwinst voor de buurt, maar 't is nog altijd wel spijtig dat La Cigogne weg is. En 't is ook nog altijd spijtig dat La Cantina dicht is.

Voor koffie trokken wij naar een andere onlangs heropende zaak: op de stoep voor de Greenwich in de Kartuizerstraat zijn eindelijk de container en de heras-hekken weg en de zaak is prachtig opgeknapt. Het terras zat uiteraard stampvol maar wij wilden toch graag de binnenkant zien. Het is geen schaakcafé meer, maar een 'gewone' brasserie, waar je dus ook gewoon iets kan drinken. Doen. Vergaap je aan het schitterende interieur en als je daarmee klaar bent, kan je je storten op de uitgebreide kranten- en tijdschriftencollectie. Toch wel een pluspunt. Ik ga zeker nog eens terug. Alleen, om te lezen.


2 opmerkingen:

  1. aha, wat 'n vreemd toeval inderdaad - La Cicogne was 'k nooit geweest maar de Cantina hadden wij ook al een paar keer gemist; zund wel dat het nu met gesteven tafellakens is - maar we doen toch 'ns een poging! Maar een uitgebreide kranten- en tijdschriftencollectie en een tas koffie dat klinkt zo mogelijk nog beter, ik zou er bijna 'n dag verlof voor nemen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. doen! En laat dan iets weten, dan ga ik mee. Dan gaan we gewoon naast elkaar zitten lezen.

    BeantwoordenVerwijderen