donderdag 17 juli 2014

een lijstje op vrijdag: 10 boeken die ik de afgelopen maanden las

Ik ben een leesbeest. Een lui, langzaam leesbeest. Ik verslind geen boeken, maar neem ze langzaam tot mij. Misschien is dat een beetje een bewuste keuze, maar ik ben vooral een trage, verstrooide en dus snel afgeleide lezer. Bovendien zeul ik liever geen dikke kleppers mee in mijn tas, dus die lees ik alleen thuis. Meer nog: die lees ik vooral 's avonds in bed, net voor het slapengaan, als mijn ogen al een beetje toe vallen. Dus a rato van een bladzijde of vier per dag. Dan kan je al eens een tijdje zoet zijn met een dik boek.

En toch. Sinds wij in het begin van vorig jaar de televisie uit ons huis banden, wordt er hier toch wel een pak meer gelezen. Een paar maanden na die wijze beslissing kwam er echter een nieuwe bewoner in het appartement die toch ook wel wat tijd in beslag nam (ik heb het over het kind, voor de slechte verstaander). Maar desalniettemin werd er wel wat gelezen. (die nieuwe bewoner bracht ook zes werkvrije maanden met zich mee). Ik vond ook de weg weer naar de bib en ontdekte het gemak van de dwarsligger, ideaal voor in de handtas.

Ik las dus wel wat, de afgelopen maanden. Hier en daar brol, maar ook toch een aanzienlijke selectie steengoede boeken. Mijn lijstje van deze week: allemaal in meer of mindere mate aanraders.

1. Suikerspin van Erik Vlaminck.
Waarover gaat het? Een siamese tweeling als kermisattractie
Wat vind ik ervan? Hartverscheurend. Fictie, maar wel gebaseerd op historische documenten. En daarom nog een tikkeltje gruwelijker. Bovendien speelt het zich voor een stukje af in mijn Diest.

2. De boekendief van Markus Zusak
Waarover gaat het? De tweede wereldoorlog vanuit het standpunt van een Duits, negenjarig meisje. Die bovendien een Joodse onderduiker in haar kelder heeft.
Wat vind ik ervan? Ik moest er even inkomen. De verteller in dit verhaal is "de dood". Dit vergde wat doorzettingsvermogen want de vertelvorm kon me niet helemaal bekoren. Maar het verhaal is prachtig. Het boek wordt vaak beschouwd als jeugdroman. Ik weet niet zeker of het ook zo bedoeld is, maar ik heb het niet echt ervaren als te 'jong'. Tenzij dat vertelperspectief dan misschien, als ik er zo op terugkijk. Dit boek is onlangs verfilmd. Daar ben ik wel erg benieuwd naar.

3. Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer
Waarover gaat het? Bijzonder jongetje verliest zijn vader bij de aanslagen van 9/11 en onderneemt een onwaarschijnlijke zoektocht.
Wat vind ik ervan? Alweer een ramp van wereldformaat door de ogen van een kind. En alweer stoorde me dat niet. Het hoofdpersonage Oskar is zo gelaagd, zo heerlijk fantasierijk, intelligent en anders dan wie ook dat ik onmiddellijk verkocht was. Ik herinner me dat ik al moest lachen op de eerste bladzijde. Want hoewel het een droevig onderwerp is, is dit boek grappig. Ook verfilmd trouwens. Ik zag net de trailer. Met Tom Hanks. Ik zou zeggen: niet kijken voor je het boek leest. De Oskar in de film lijkt in niets op de Oskar uit mijn verbeelding.

4. Stoner van John Williams
Waarover gaat het? Het behoorlijk gewone leven van een behoorlijk gewone man in het Amerika van de vorige eeuw.
Wat vind ik ervan? Geniaal. Echt waar: het op zich niet erg bijzondere levensverhaal van een gewone man. Weliswaar een erg integere man die wel wat contactgestoord is, maar dat klasseren we nog steeds onder de noemer 'normaal'. Er gebeurt vanalles in zijn leven, maar niets wereldschokkends. En toch is dit een weergaloos boek. Zo mooi geschreven. Kippenvel en tranen. Meermaals.

5. Calamiteitenleer voor gevorderden van Marisha Pessl
Waarover gaat het? Een groepje jonge studenten en een moordzaak. Ik weet eigenlijk niet meer precies hoe de vork in de steel zit (en ik vermoed dat ik het nooit helemaal heb geweten maar dat schijnt zo'n beetje de bedoeling van het boek te zijn).
Wat vind ik ervan? Ik koos het boek uit omdat de cover prachtig is en de titel me erg aansprak. Ik heb best wel van het boek genoten, het verhaal deed me meer dan eens denken aan "De verborgen geschiedenis" van Donna Tartt dat ik een half leven geleden las en dat me zo hard van m'n sokken blies als niet veel boeken sindsdien nog gedaan hebben. (vermoedelijk omdat ik het op precies het juiste moment in mijn leven las). De plot is dan ook erg gelijkaardig: een groep studenten en een mysterieuze moordzaak. Maar er stoorde me ook wel één en ander aan dit boek. Die tekeningen, om maar iets te zeggen. Tekeningen? In een roman? Inderdaad. Afgrijselijk lelijke tekeningen dan nog. En toch.

6. Inferno van Dan Brown
Waarover gaat het? De hoogleraar kunstgeschiedenis Robert Langdon lost een mysterie op in Firenze.
Wat vind ik ervan? Ja, ik lees dat graag hè. Misschien geen hoogstaande literatuur, maar ik vind het heerlijk om me onder te dompelen in weetjes over Dante, over Firenze. Om het hoofd te breken over de overbevolking en me af te vragen wat ìk zou doen.

7. Het bezoek van de lijfarts van Per Olov Enquist
Waarover gaat het? Verlichtingsperikelen aan het Deense hof van de achttiende eeuw
Wat vind ik ervan? Een heerlijke vlucht want dit boek neemt je mee naar een heel andere tijd en een heel andere plaats. Een fictief verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten. Ik heb een grote voorliefde voor historische romans. En voor het Verlichtingsdenken, wat in dit boek een centrale rol speelt. Nog niet overtuigd? Er komt ook seks in.

8. Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett
Waarover gaat het? Het leven van zwarte huishoudsters in het zuiden van de VS in de jaren zestig.
Wat vind ik ervan? Leest als een trein. Onthutsend.

9. De Engelenmaker van Stefan Brijs
Waarover gaat het? Mmmm. Moeilijk om dit in één zin uit te leggen zonder het leesgenot te verknallen. Het onwaarschijnlijke verhaal van een geniale maar wereldvreemde dokter en zijn drieling.
Wat vind ik ervan? Het beste boek van dit lijstje. Zo eentje dat aan je vel blijft plakken. Een boek dat een beetje vies voelt. Ik moest er even van bekomen na het lezen.

10. Various Pets alive and dead van Marina Lewycka
Waarover gaat het? Opgroeien in een commune en wat dat met je doet.
Wat vind ik ervan? Ik kocht het boek omdat ik ooit zo enorm had moeten lachen bij het lezen van "Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne" van dezelfde auteur. Ook dit boek is grappig, maar minder. En toch. Ik genoot van de passages die zich afspeelden in de commune. Ongetwijfeld omdat ik diep in mijn hart een beetje een hippie ben. (In het Nederlands vertaald als "Diverse dieren, levend en dood".)

2 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor het lijstje! Met jouw advies erbovenop ben ik over de streep getrokken om er zeker een paar van te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. laat me dan zeker weten wat je ervan vond. En nieuwe tips zijn altijd welkom!

    BeantwoordenVerwijderen