woensdag 25 februari 2015

gezonde kinderen

Gezond eten voor kinderen. Het was vorig weekend al een topic in de Nederlandse pers en nu haalde het maandag ook het Nieuws bij ons. Waar het op neerkomt, is dat er kinderen zijn die niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen omdat hun ouders bepaalde producten bannen omdat ze denken dat die ongezond zijn. De titels lijken echter te suggereren is dat "gezond" eten niet zo gezond is. Onzin natuurlijk.

Kiind slaat alweer spijkers met koppen. Te gezond bestaat niet. Wie ondervoed is, heeft duidelijk niet zo gezond gegeten. Het zal vast wel zo zijn dat er kinderen ondervoed zijn terwijl hun ouders net hun best doen om hen zo gezond mogelijk te laten eten. Maar dan zijn die ouders blijkbaar niet zo goed op de hoogte. Die ouders denken vast - zoals zovelen - dat vet slecht is. En neen, ik zet hier niet bij 'voor kinderen', want ik ben ervan overtuigd dat vet voor niemand slecht is, ook niet voor volwassenen. Veel heeft te maken met verzadigd en niet-verzadigd en met dingen als "transvetten". Maar de meeste plantaardige oliën zijn volgens mij een goed idee, als je ze goed gebruikt tenminste en ook échte boter is verrassend genoeg gezond. Ik ben geen pediater, noch diëtist maar ik heb uit interesse best wel veel gelezen over gezonde voeding. Die interesse is toegenomen sinds wij hier een mee-eter hebben. Dat zij tot ze een half jaar oud was uitsluitend borstvoeding kreeg, vertelde ik al eerder. De rapley-methode waar wij toen net mee begonnen, heeft intussen zijn vruchten afgeworpen: Jackie heeft hier thuis nooit groentepap of fruitpap gekregen maar altijd stukjes eten. Borstvoeding bleef de hoofdvoeding, tot zij pakweg één jaar werd. Geleidelijk evolueerde ze naar meer vaste voeding en minder melk. Op de crèche heeft ze wel een tijdje papjes gekregen.

Intussen hebben wij hier dus een peuter van 21 maanden die doorgaans goed eet. Soms heeft ze ergens geen zin in, maar dat is niet erg - omdat ze doorgaans goed eet. Jackie eet grosso modo mee met ons, wat de pot schaft dus.


Jackie at sushi 'california roll' op haar eerste verjaardag

Meer over rapley lees je in het boek van Stefan Kleintjes.

Wij proberen hier nogal gezond en gevarieerd te eten, zonder al te grote veranderingen door te voeren. Ik ken mensen die de betwiste "voedselzandloper" lazen en zeggen: "ik eet alleen nog maar havermout als ontbijt, elke dag". Niet nodig volgens mij, zelfs niet echt verstandig denk ik. Net zoals het niet verstandig is om elke ochtend een witte boterham met Nutella te eten met een glas sinaasappelsap erbij. Variatie is belangrijk. Ik probeer elke dag te ontbijten met fruit, graan en zuivel. En met zuivel bedoel ik heel vaak: plantaardige melk. Sinds ze geen borstvoeding meer drinkt, krijgt Jackie soms koemelk, soms geitenmelk maar heel vaak plantaardige melk. Rijstmelk, havermelk, speltmelk, quinoamelk ...

Een voorbeeld van hoe een week er ontbijtgewijs kan uitzien:


  • maandag: een peer, een kom volle yoghurt met granola (Jackie krijgt een klein beetje granola en vooral havermout omdat ze de granola te hard vindt)
  • dinsdag: een smoothie van volle yoghurt, banaan en kiwi en een handje havermout
  • woensdag: een gekookt eitje, een volkorenboterham met roomboter en een mandarijntje
  • donderdag: een volkorenboterham met kaas, roomboter en een appel
  • vrijdag: havermoutpap gemaakt met ongezoete hazelnootmelk, een handje rozijntjes
  • zaterdag: fruitsalade, een stukje broodpudding, een glas rijstmelk
  • zondag: een glas vers fruitsap, een croissant, een gebakken eitje, volle yoghurt met volkorenflakes en druiven


Dat is dus wat zowel Jackie als ik eten (over meneer zijn ontbijtgewoontes kunnen we het hier beter niet hebben). Best wel wat variatie dus, en af en toe een zelfs doodzonde volgens sommigen (een croissant!!!).

De belangrijkste voedingsregels die hier in huis in acht worden genomen, zijn verrassend eenvoudig:

deze poster kan je ook kopen op Etsy!

Meneer hoorde onlangs een razend interessante podcast van Michael Pollan, over gezond eten. Vooral regel één is heilig: Eat food. Eet voedsel. Voor de hand liggend? Wat zouden we anders eten? "Edible foodlike substances", of "eetbare voedselachtige substanties". Nutella bijvoorbeeld. Smeerkaas. Soep uit een brikpak. Petit Gervais. "Processed foods" met andere woorden, bewerkt voedsel. Het is absoluut handig dat het bestaat. En aan een voorverpakte lasagne om de zoveel weken zal je niet meteen een hart- en vaatziekte overhouden. Maar het is toch belangrijk om vooral te kiezen voor producten met korte ingrediëntenlijsten. Om vooral zelf eten proberen te maken, met pure ingrediënten. Dat hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.


2 opmerkingen: