Doorgaan naar hoofdcontent

de beste tomatensoep

Aangezien een recept voor wortelsoep de post is die op dit blog de meeste hits genereert, valt er iets voor te zeggen nog eens over soep te schrijven. Een simpele maar heerlijke tomatensoep. Zoals ze in de Flow beschreven stond.

Ik ben eigenlijk eerlijk gezegd niet zo'n enorme soepfanaat. Dat komt ongetwijfeld door de goede gewoonte uit mijn ouderlijk huis om élke warme maaltijd te beginnen met soep, zoals dat in vele huizen de gewoonte is veronderstel ik. De rijk gevulde moestuin van mijn vader leverde elke week een gigantische pot groentensoep op, al naargelang het seizoen met meer tomaten, courgetten, selder ... Mijn moeder is een geweldige soepmaakster, maar ik at mijn dagelijkse soep vooral omdat het moest. En nu nog. Omdat het zo gezond is.

Maar tegenwoordig lijk ik wel mijn moeder in mijn poging om altijd een pot verse soep in huis te hebben. Omdat dat dé manier is om het kind haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te verschaffen. (Onze ooit zo enthousiaste rapley-baby haalt tegenwoordig steeds vaker haar neus op voor groenten die niet in soep of stoemp zitten).

Ik ben helaas niet zo'n goddelijke huisvrouw als mijn moeder: er is eigenlijk geen enkel gerecht dat ik uit de losse pols kan maken. Gelukkig bestaan er kookboeken, recepten in tijdschriften en het internet.

Het recept voor tomatensoep, een paar weken geleden in Flow Weekly is een schot in de roos.


Voor wie net als ik een recept kan gebruiken voor iets simpels als tomatensoep: volgens mij kan je het aflezen van de foto. Op de rechtste bladzijde staan mogelijke smaakmakers, naar eigen smaak en voorradigheid te gebruiken: verse kruiden, ketchup, Worcestershiresauce, paprikapoeder, bouillonblokjes, witte wijn, balsamico-azijn, roomkaas ...

Een toppertje! (En, alsof wij zelf een moestuin hebben, gooide ik er gisteren nog een courgette bij die in de frigo lag te verpieteren).

Reacties

  1. Zie ik dat goed dat er gember in die soep gaat? Daar wil ik dan ook wel eens mee experimenteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goed gezien Bambivogel! 1 cm fijngesneden gember. Mag meer zijn denk ik als je erg van gember houdt want je proeft het amper.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)



Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.




Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…