Doorgaan naar hoofdcontent

de beste tomatensoep

Aangezien een recept voor wortelsoep de post is die op dit blog de meeste hits genereert, valt er iets voor te zeggen nog eens over soep te schrijven. Een simpele maar heerlijke tomatensoep. Zoals ze in de Flow beschreven stond.

Ik ben eigenlijk eerlijk gezegd niet zo'n enorme soepfanaat. Dat komt ongetwijfeld door de goede gewoonte uit mijn ouderlijk huis om élke warme maaltijd te beginnen met soep, zoals dat in vele huizen de gewoonte is veronderstel ik. De rijk gevulde moestuin van mijn vader leverde elke week een gigantische pot groentensoep op, al naargelang het seizoen met meer tomaten, courgetten, selder ... Mijn moeder is een geweldige soepmaakster, maar ik at mijn dagelijkse soep vooral omdat het moest. En nu nog. Omdat het zo gezond is.

Maar tegenwoordig lijk ik wel mijn moeder in mijn poging om altijd een pot verse soep in huis te hebben. Omdat dat dé manier is om het kind haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te verschaffen. (Onze ooit zo enthousiaste rapley-baby haalt tegenwoordig steeds vaker haar neus op voor groenten die niet in soep of stoemp zitten).

Ik ben helaas niet zo'n goddelijke huisvrouw als mijn moeder: er is eigenlijk geen enkel gerecht dat ik uit de losse pols kan maken. Gelukkig bestaan er kookboeken, recepten in tijdschriften en het internet.

Het recept voor tomatensoep, een paar weken geleden in Flow Weekly is een schot in de roos.


Voor wie net als ik een recept kan gebruiken voor iets simpels als tomatensoep: volgens mij kan je het aflezen van de foto. Op de rechtste bladzijde staan mogelijke smaakmakers, naar eigen smaak en voorradigheid te gebruiken: verse kruiden, ketchup, Worcestershiresauce, paprikapoeder, bouillonblokjes, witte wijn, balsamico-azijn, roomkaas ...

Een toppertje! (En, alsof wij zelf een moestuin hebben, gooide ik er gisteren nog een courgette bij die in de frigo lag te verpieteren).

Reacties

  1. goed gezien Bambivogel! 1 cm fijngesneden gember. Mag meer zijn denk ik als je erg van gember houdt want je proeft het amper.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie