Doorgaan naar hoofdcontent

de beste tomatensoep

Aangezien een recept voor wortelsoep de post is die op dit blog de meeste hits genereert, valt er iets voor te zeggen nog eens over soep te schrijven. Een simpele maar heerlijke tomatensoep. Zoals ze in de Flow beschreven stond.

Ik ben eigenlijk eerlijk gezegd niet zo'n enorme soepfanaat. Dat komt ongetwijfeld door de goede gewoonte uit mijn ouderlijk huis om élke warme maaltijd te beginnen met soep, zoals dat in vele huizen de gewoonte is veronderstel ik. De rijk gevulde moestuin van mijn vader leverde elke week een gigantische pot groentensoep op, al naargelang het seizoen met meer tomaten, courgetten, selder ... Mijn moeder is een geweldige soepmaakster, maar ik at mijn dagelijkse soep vooral omdat het moest. En nu nog. Omdat het zo gezond is.

Maar tegenwoordig lijk ik wel mijn moeder in mijn poging om altijd een pot verse soep in huis te hebben. Omdat dat dé manier is om het kind haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te verschaffen. (Onze ooit zo enthousiaste rapley-baby haalt tegenwoordig steeds vaker haar neus op voor groenten die niet in soep of stoemp zitten).

Ik ben helaas niet zo'n goddelijke huisvrouw als mijn moeder: er is eigenlijk geen enkel gerecht dat ik uit de losse pols kan maken. Gelukkig bestaan er kookboeken, recepten in tijdschriften en het internet.

Het recept voor tomatensoep, een paar weken geleden in Flow Weekly is een schot in de roos.


Voor wie net als ik een recept kan gebruiken voor iets simpels als tomatensoep: volgens mij kan je het aflezen van de foto. Op de rechtste bladzijde staan mogelijke smaakmakers, naar eigen smaak en voorradigheid te gebruiken: verse kruiden, ketchup, Worcestershiresauce, paprikapoeder, bouillonblokjes, witte wijn, balsamico-azijn, roomkaas ...

Een toppertje! (En, alsof wij zelf een moestuin hebben, gooide ik er gisteren nog een courgette bij die in de frigo lag te verpieteren).

Reacties

  1. Zie ik dat goed dat er gember in die soep gaat? Daar wil ik dan ook wel eens mee experimenteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goed gezien Bambivogel! 1 cm fijngesneden gember. Mag meer zijn denk ik als je erg van gember houdt want je proeft het amper.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)



Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.



Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…