zondag 11 oktober 2015

de week van de borstvoeding

... die was vorige week. En door providerperikelen schrijf ik er nu pas over. Ter ere van die "internationale borstvoedingsweek" roept de FOD Volksgezondheid moeders op tot twee jaar borstvoeding te geven. Dat zorgde voor heel wat beroering. Eén van de Gentlemoms is van haar melk omdat borstvoeding bij haar niet lukte en vindt dat daarom de overheid het ook niet moet aanraden. Roeline van Boobs'n'Burps reageert dat het de verdomde plicht is van de overheid om het aan te raden. Catherine Ongenae vraagt zich ondermeer af hoe je aan die best wel hoge eis kan voldoen als je ook nog wil (moet) werken.

Ik heb er eigenlijk niet meer zo veel aan toe te voegen. Alleen dit:

Bij mij lukte het wel. Dat was een beetje een keuze maar vooral een toevalstreffer. Efficiënt drinkende baby's en een goed functionerend melkfabriek, maar vooral een stel vroedvrouwen aan mijn zijde die een enorm hoge succesratio hebben wat betreft geslaagde borstvoedingsverhalen. En dat laatste is niet toevallig. Ze zijn gewoon steengoed en weten écht waarover ze praten. Ze weten echt hoe het moet en wat er allemaal kan fout gaan. En hoe dat kan opgelost worden. Dus ja, het is een kwestie van goede begeleiding. Helaas is goed advies eerder schaars, en moeten heel veel gemotiveerde jonge moeders het doen met niet meer dan goedbedoeld advies.

foto An Van Daele photography
Dus beste FOD: aanraden alleen is niet genoeg.  Maar het is wel een mooie start om te laten zien dat die vrouwen die lang voeden niet zo'n rare kwasten zijn. Want lieve Gentlemom, wie zou er de meeste vreemde blikken krijgen: de moeder die haar tweejarige peuter zoogt, of de moeder die haar baby een flesje poedermelk geeft?

Gespreksstof te over voor de volgende "Moedermelk en Boterhammen" denk ik. Elke dinsdag babbelen borstvoedende moeders bij een stapeltje gratis boterhammen en een kopje thee met elkaar en met een vroedvrouw met kennis van zaken. Weest welgekomen. Breng uw baby en uw borsten mee.

5 opmerkingen:

 1. Yup, yup, yup, yup. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Spijtig dat Brussel wat uit de richting is, ik probeer mijn Antwerpense vroedvrouwen ook te overtuigen voor zo'n 'moedermelk en boterhammen'-festijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jammer dat borstvoeding zo'n gevoelig thema blijft.
  Soms wil ik schreeuwen hoe magisch het is, maar uit angst om alle gevoelige tenen pijn te doen durf ik het alleen als ik me 'veilig' voel - voor eigen publiek, eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blijf er ook maar over nadenken hoe dat dan komt. En volgens mij is dat door dat schuldgevoel. Wie er vrede mee heeft dat ze geen borstvoeding geeft / gaf, heeft ook geen problemen met het onderwerp denk ik. Maar er zijn te veel mensen die het hadden willen doen maar het niet of niet lang gedaan hebben. En dus: er is te weinig goede begeleiding! En dat is niet de verantwoordelijkheid van die moeders. Het is niet oké dat je zelf op zoek moet gaan naar goede begeleiding. Die goede begeleiding zou als een toverfee aan je kraambed moeten staan (vroedvrouwen in het ziekenhuis, pediater, K&G ... waarom schieten zij zo vaak tekort op dat vlak?)

   Verwijderen