Doorgaan naar hoofdcontent

Temperamentvolle kinderen

Het temperament van mijn dochter levert mij tegenwoordig wel wat gespreksstof op (niet dat ik al klachten heb gehad, voorlopig ben ik de enige die klaagt). Na één van die gesprekken raadde een vriendin, wier kroost qua pit zeker niet moet onderdoen voor de mijne, me het boek "Temperamentvolle Kinderen" van Eva Bronsveld aan.


Een ware aha-erlebnis.  "Temperamentvolle kinderen zijn opvliegender, koppiger en gevoeliger dan andere kinderen. Ze hebben meer nood aan verbinding, ontspanning, voorspelbaarheid en inspraak." Deze paar zinnen, die ongeveer op de achterflap van het boek staan, vatten eigenlijk het hele idee samen. Ongeacht het feit of een kind al dan niet temperamentvol is, staat dit boek voor een respectvolle manier van opvoeden, die wel bij ons en Jackie lijkt te passen. Het boek bulkt ook van de concrete, praktische tips. Ik wou voor mezelf een lijst maken van wat ik absoluut niet wou vergeten uit dit boek, en bedacht dat als ik hem hier zou maken, er misschien nog meer mensen zijn die er iets aan kunnen hebben. 

Komt-ie:

- temperamentvolle kinderen hebben meer nog dan anderen genoeg slaap nodig. Voor een kind van bijna drie gaat het om 12 à 14u per etmaal. Structureel slaaptekort kan mede aan de oorzaak liggen van een hoop driftbuien. 

- zorg dat je altijd water bijhebt. Dorst is voor een temperamentvol kind vaak écht iets om chagrijnig van te worden. 

- Laat het kind zelf dingen ervaren (dus dat het te koud is zonder jas, dat te laat komen op school niet leuk is ...) / laat ook reacties als "ik zei het toch" achterwege als je je gelijk haalt tegenover je kind. 

- Temperamentvolle kinderen zijn erg gebaat bij vaste routines. Het kost moeite om dit soort routines te introduceren maar eenmaal gewend hoef je er nog weinig aan te doen. 

- Vertel van tevoren precies wat je kind kan verwachten (als je naar een feestje gaat, op restaurant, naar de tandarts...)

- Plan voldoende tijd voor ontspanning in, dus veel tijd om gewoon te spelen. Ook leuk: na school eventjes echt laten relaxen op de bank, met een boekje en een drankje...

- Observeer! Houd een dagboekje bij en noteer wanneer je kind echt goed in zijn vel zit. 

- Doe samen ademhalingsoefeningen. 

- Temperamentvolle kinderen kunnen slecht tegen macht. Probeer je kind zo min mogelijk het gevoel te geven dat je macht over hem wil uitoefenen. Met een goede benadering kan je een hoop weerstand voorkomen. Als je iets wil zeggen, loop dan naar je kind toe en zorg dat je echt contact hebt. Dan weet je zeker dat hij je van de eerste keer gehoord heeft. Je toon is dan vriendelijker dan wanneer je iets vijf keer na mekaar moet vragen.

- Vermijd machtswoorden en gebiedende wijs. Maar: als je een vraag stelt ("Wil jij de tafel dekken"?) moet je "neen" als antwoord ook accepteren. 

- Probeer altijd met je kind samen te werken. Samen oplossingen bedenken voor problemen.

- Neem elkaars behoefte serieus. Toon begrip. 

- Temperamenvolle kinderen vertonen vaak ongewenst gedrag omdat ze overprikkeld zijn of barstensvol emotie zitten. Straf versterkt dat alleen maar. 

- Luister écht naar je kind, geef het echte aandacht. 

- Praat veel over emoties. Benoem zelf regelmatig wat je voelt en geef ook je kind die kans door er naar te vragen. 

- Ontspanning en ontlading is belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld heel goed door te lachen. Zorg regelmatig voor een onbedaarlijke lachbui. Let op: niet kietelen! Daarvan raak je net erg gestresseerd. 

- Zorg dat je zelf goed in je vel zit. Jij bent het belangrijkste dat je je kind kunt geven. 

- Als je zelf weet wat werkt voor je kind, vertrouw daar dan op. Jij weet vaak het best wat hij nodig heeft. 

- probeer te vermijden dat je in woede uitbarst.



Een droog lijstje misschien, maar bij ons komt het van pas. Ik heb nog een pak te leren. Fijn vooruitzicht: schoonzusje en ik schreven ons in voor een workshop van Eva Bronsveld, over temperamentvolle peuters (wat onze kleuters volgens de noorderburen nog zijn).


Trouwens: wie dit een interessante lijst vindt, raad ik ten stelligste het boek aan. Dan krijgt die lijst wat meer context, en allicht haal je er andere tips uit die voor jullie nog meer van toepassing zijn.





Reacties

  1. ik hoop hier van harte dat het omgekeerd is. Tot nu toe lijkt Lucille rustiger, maar ik denk eigenlijk dat Jackie dat toen ook nog was. Maar ik vind de manier van opvoeden die in het boek wordt voorgesteld, niet specifiek voor 'temperamentvol', volgens mij gaat het op voor alle kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit boek heeft mij echt gered. Mijn zoontje en ik hadden alleen maar ruzie en gedoe. Na het lezen van dit boek is er amper nog ruzie en gaat het 200% beter. De workshop ben ik ook al heen geweest echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn om te horen. De workshop is nu vrijdag, ik kijk er geweldig naar uit. Het boek heeft al goed geholpen maar de gemoederen lopen hier toch nog best vaak hoog op. Bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
  3. Is echt een Super boek. Mijn zoontje is nog maar 8 maanden maar het was 1 en al herkenning om te lezen. Alsof ik zijn handleiding las ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. op acht maanden al? De onze was echt een schatje tot ze twee werd. En dat is ze nog steeds (bijna 3) maar van tijd tot stond lijkt ze in een soort van kidzilla te veranderen... En van onze tweede (9 maanden nu) kan ik me niet voorstellen dat dat ooit een stout kind zou kunnen worden. We zullen zien! Succes nog met je zoontje!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie