Doorgaan naar hoofdcontent

Ikea groener en bewuster

Ik was eigenlijk niet de grootste Ikea-fan van de wereld. Ze hebben mooie producten maar ik houd niet zo van eenheidsworst, en ik heb al een paar Billy's en Poangs te veel gezien. Maar ze hebben er wel degelijk mooie dingen. En als er niet te veel volk is, is het eigenlijk best aangenaam toeven in zo'n Ikea. De opening van de nieuwe winkel in Hasselt viel mooi samen met het inrichten van ons nieuwe huis, en ik ben er dan ook al een paar keer geweest.

En misschien moet ik binnenkort nog eens gaan. Want de ANVÄNDBAR-collectie, die was er nog niet toen ik de laatste keer daar was. ANVÄNDBAR betekent "bruikbaar" en staat voor spullen die groener en bewuster leven in de hand werken. Zoals herbruikbare stoffen zakjes voor fruit en groenten. Vaasjes om planten te stekken. Kleien potten om in te koken. Een kweekschaaltje voor sojascheuten. Een handige vuilnisbak om afval te sorteren.

Allemaal heel eenvoudige producten met een sober design. In natuurlijke materialen, zoals terracotta, porselein en katoen. Op mijn verlanglijst:

Een kweekschaaltje in terracotta en porselein. Voor bijvoorbeeld sojascheuten. Geen verpakking = geen verspilling! De poreuze terracotta houdt alle niveaus even vochtig om de scheuten te doen groeien en in de geglazuurde onderste schaal blijft het water staan.


Terracotta bloempotten met waterreservoir. Omdat planten zelf wel kunnen beslissen wanneer ze dorst hebben. De terracotta absorbeert het water en de planten drinken wanneer het nodig is. Zoals in de natuur.

Boter is hier altijd een probleem. Te hard in de koelkast, te zacht er buiten. Deze botervloot zou de oplossing zijn. Als je de poreuze klei eerst weekt, neemt het verdampende water de energie op van de inhoud van het vlootje. De boter dus. En die blijft op de juiste temperatuur. Smeerbaar heet dat. Ingenieus in al zijn eenvoud. 

Schattige zakjes om mee naar de groentekraam te nemen. Geen plastic zakjes en bakjes meer. Minder troep en meer mooie kleurtjes. Uiteraard poepsimpel om zelf te maken, maar ze zijn zo leuk meneer.


Wat intrigeert mij het meest aan deze nieuwe collectie? Er zijn ook enkele boeken bij en die lijken helemaal in mijn kraam te passen. Ik hoop ze gauw te kunnen bekijken en dan hebben we het er nog eens over.

In "Vriendelijkheid in huis" vind je eenvoudige tips en creatieve ideeën om water en energie te sparen, minder afval te produceren en spullen te hergebruiken. 
"Samen grooien" geeft inspiratie over planten en voeding en zelf je ingrediënten kweken, en hoe je dat samen met je kinderen kan doen. 
Reacties

 1. Ze zijn goed bezig, he, IKEA, het viel mij ook al op. Positief!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar eigenlijk zou zo'n groot bedrijf nog zo veel meer kunnen betekenen hè. Als ze maar zouden willen. Maar toch! Het is een positieve stap.

   Verwijderen
 2. Bekijk dan zeker dit project eens www.ikea.be/samengroener

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. interessant! Helaas pas een beetje te laat gezien (om de één of andere reden kom ik deze reactie nu pas tegen).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…