Doorgaan naar hoofdcontent

Ikea groener en bewuster

Ik was eigenlijk niet de grootste Ikea-fan van de wereld. Ze hebben mooie producten maar ik houd niet zo van eenheidsworst, en ik heb al een paar Billy's en Poangs te veel gezien. Maar ze hebben er wel degelijk mooie dingen. En als er niet te veel volk is, is het eigenlijk best aangenaam toeven in zo'n Ikea. De opening van de nieuwe winkel in Hasselt viel mooi samen met het inrichten van ons nieuwe huis, en ik ben er dan ook al een paar keer geweest.

En misschien moet ik binnenkort nog eens gaan. Want de ANVÄNDBAR-collectie, die was er nog niet toen ik de laatste keer daar was. ANVÄNDBAR betekent "bruikbaar" en staat voor spullen die groener en bewuster leven in de hand werken. Zoals herbruikbare stoffen zakjes voor fruit en groenten. Vaasjes om planten te stekken. Kleien potten om in te koken. Een kweekschaaltje voor sojascheuten. Een handige vuilnisbak om afval te sorteren.

Allemaal heel eenvoudige producten met een sober design. In natuurlijke materialen, zoals terracotta, porselein en katoen. Op mijn verlanglijst:

Een kweekschaaltje in terracotta en porselein. Voor bijvoorbeeld sojascheuten. Geen verpakking = geen verspilling! De poreuze terracotta houdt alle niveaus even vochtig om de scheuten te doen groeien en in de geglazuurde onderste schaal blijft het water staan.


Terracotta bloempotten met waterreservoir. Omdat planten zelf wel kunnen beslissen wanneer ze dorst hebben. De terracotta absorbeert het water en de planten drinken wanneer het nodig is. Zoals in de natuur.

Boter is hier altijd een probleem. Te hard in de koelkast, te zacht er buiten. Deze botervloot zou de oplossing zijn. Als je de poreuze klei eerst weekt, neemt het verdampende water de energie op van de inhoud van het vlootje. De boter dus. En die blijft op de juiste temperatuur. Smeerbaar heet dat. Ingenieus in al zijn eenvoud. 

Schattige zakjes om mee naar de groentekraam te nemen. Geen plastic zakjes en bakjes meer. Minder troep en meer mooie kleurtjes. Uiteraard poepsimpel om zelf te maken, maar ze zijn zo leuk meneer.


Wat intrigeert mij het meest aan deze nieuwe collectie? Er zijn ook enkele boeken bij en die lijken helemaal in mijn kraam te passen. Ik hoop ze gauw te kunnen bekijken en dan hebben we het er nog eens over.

In "Vriendelijkheid in huis" vind je eenvoudige tips en creatieve ideeën om water en energie te sparen, minder afval te produceren en spullen te hergebruiken. 
"Samen grooien" geeft inspiratie over planten en voeding en zelf je ingrediënten kweken, en hoe je dat samen met je kinderen kan doen. 
Reacties

 1. Ze zijn goed bezig, he, IKEA, het viel mij ook al op. Positief!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar eigenlijk zou zo'n groot bedrijf nog zo veel meer kunnen betekenen hè. Als ze maar zouden willen. Maar toch! Het is een positieve stap.

   Verwijderen
 2. Bekijk dan zeker dit project eens www.ikea.be/samengroener

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. interessant! Helaas pas een beetje te laat gezien (om de één of andere reden kom ik deze reactie nu pas tegen).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …