maandag 11 april 2016

Ikea groener en bewuster

Ik was eigenlijk niet de grootste Ikea-fan van de wereld. Ze hebben mooie producten maar ik houd niet zo van eenheidsworst, en ik heb al een paar Billy's en Poangs te veel gezien. Maar ze hebben er wel degelijk mooie dingen. En als er niet te veel volk is, is het eigenlijk best aangenaam toeven in zo'n Ikea. De opening van de nieuwe winkel in Hasselt viel mooi samen met het inrichten van ons nieuwe huis, en ik ben er dan ook al een paar keer geweest.

En misschien moet ik binnenkort nog eens gaan. Want de ANVÄNDBAR-collectie, die was er nog niet toen ik de laatste keer daar was. ANVÄNDBAR betekent "bruikbaar" en staat voor spullen die groener en bewuster leven in de hand werken. Zoals herbruikbare stoffen zakjes voor fruit en groenten. Vaasjes om planten te stekken. Kleien potten om in te koken. Een kweekschaaltje voor sojascheuten. Een handige vuilnisbak om afval te sorteren.

Allemaal heel eenvoudige producten met een sober design. In natuurlijke materialen, zoals terracotta, porselein en katoen. Op mijn verlanglijst:

Een kweekschaaltje in terracotta en porselein. Voor bijvoorbeeld sojascheuten. Geen verpakking = geen verspilling! De poreuze terracotta houdt alle niveaus even vochtig om de scheuten te doen groeien en in de geglazuurde onderste schaal blijft het water staan.


Terracotta bloempotten met waterreservoir. Omdat planten zelf wel kunnen beslissen wanneer ze dorst hebben. De terracotta absorbeert het water en de planten drinken wanneer het nodig is. Zoals in de natuur.

Boter is hier altijd een probleem. Te hard in de koelkast, te zacht er buiten. Deze botervloot zou de oplossing zijn. Als je de poreuze klei eerst weekt, neemt het verdampende water de energie op van de inhoud van het vlootje. De boter dus. En die blijft op de juiste temperatuur. Smeerbaar heet dat. Ingenieus in al zijn eenvoud. 

Schattige zakjes om mee naar de groentekraam te nemen. Geen plastic zakjes en bakjes meer. Minder troep en meer mooie kleurtjes. Uiteraard poepsimpel om zelf te maken, maar ze zijn zo leuk meneer.


Wat intrigeert mij het meest aan deze nieuwe collectie? Er zijn ook enkele boeken bij en die lijken helemaal in mijn kraam te passen. Ik hoop ze gauw te kunnen bekijken en dan hebben we het er nog eens over.

In "Vriendelijkheid in huis" vind je eenvoudige tips en creatieve ideeën om water en energie te sparen, minder afval te produceren en spullen te hergebruiken. 
"Samen grooien" geeft inspiratie over planten en voeding en zelf je ingrediënten kweken, en hoe je dat samen met je kinderen kan doen. 
4 opmerkingen:

 1. Ze zijn goed bezig, he, IKEA, het viel mij ook al op. Positief!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar eigenlijk zou zo'n groot bedrijf nog zo veel meer kunnen betekenen hè. Als ze maar zouden willen. Maar toch! Het is een positieve stap.

   Verwijderen
 2. Bekijk dan zeker dit project eens www.ikea.be/samengroener

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. interessant! Helaas pas een beetje te laat gezien (om de één of andere reden kom ik deze reactie nu pas tegen).

   Verwijderen