Doorgaan naar hoofdcontent

Ikea groener en bewuster

Ik was eigenlijk niet de grootste Ikea-fan van de wereld. Ze hebben mooie producten maar ik houd niet zo van eenheidsworst, en ik heb al een paar Billy's en Poangs te veel gezien. Maar ze hebben er wel degelijk mooie dingen. En als er niet te veel volk is, is het eigenlijk best aangenaam toeven in zo'n Ikea. De opening van de nieuwe winkel in Hasselt viel mooi samen met het inrichten van ons nieuwe huis, en ik ben er dan ook al een paar keer geweest.

En misschien moet ik binnenkort nog eens gaan. Want de ANVÄNDBAR-collectie, die was er nog niet toen ik de laatste keer daar was. ANVÄNDBAR betekent "bruikbaar" en staat voor spullen die groener en bewuster leven in de hand werken. Zoals herbruikbare stoffen zakjes voor fruit en groenten. Vaasjes om planten te stekken. Kleien potten om in te koken. Een kweekschaaltje voor sojascheuten. Een handige vuilnisbak om afval te sorteren.

Allemaal heel eenvoudige producten met een sober design. In natuurlijke materialen, zoals terracotta, porselein en katoen. Op mijn verlanglijst:

Een kweekschaaltje in terracotta en porselein. Voor bijvoorbeeld sojascheuten. Geen verpakking = geen verspilling! De poreuze terracotta houdt alle niveaus even vochtig om de scheuten te doen groeien en in de geglazuurde onderste schaal blijft het water staan.


Terracotta bloempotten met waterreservoir. Omdat planten zelf wel kunnen beslissen wanneer ze dorst hebben. De terracotta absorbeert het water en de planten drinken wanneer het nodig is. Zoals in de natuur.

Boter is hier altijd een probleem. Te hard in de koelkast, te zacht er buiten. Deze botervloot zou de oplossing zijn. Als je de poreuze klei eerst weekt, neemt het verdampende water de energie op van de inhoud van het vlootje. De boter dus. En die blijft op de juiste temperatuur. Smeerbaar heet dat. Ingenieus in al zijn eenvoud. 

Schattige zakjes om mee naar de groentekraam te nemen. Geen plastic zakjes en bakjes meer. Minder troep en meer mooie kleurtjes. Uiteraard poepsimpel om zelf te maken, maar ze zijn zo leuk meneer.


Wat intrigeert mij het meest aan deze nieuwe collectie? Er zijn ook enkele boeken bij en die lijken helemaal in mijn kraam te passen. Ik hoop ze gauw te kunnen bekijken en dan hebben we het er nog eens over.

In "Vriendelijkheid in huis" vind je eenvoudige tips en creatieve ideeën om water en energie te sparen, minder afval te produceren en spullen te hergebruiken. 
"Samen grooien" geeft inspiratie over planten en voeding en zelf je ingrediënten kweken, en hoe je dat samen met je kinderen kan doen. 




Reacties

  1. Ze zijn goed bezig, he, IKEA, het viel mij ook al op. Positief!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. maar eigenlijk zou zo'n groot bedrijf nog zo veel meer kunnen betekenen hè. Als ze maar zouden willen. Maar toch! Het is een positieve stap.

      Verwijderen
  2. Bekijk dan zeker dit project eens www.ikea.be/samengroener

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. interessant! Helaas pas een beetje te laat gezien (om de één of andere reden kom ik deze reactie nu pas tegen).

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie