Doorgaan naar hoofdcontent

Het boek dat mijn leven veranderde

Valt uw kind moeilijk in slaap? Wanhoop niet langer, er is iets dat écht werkt.

Dat Jackie niet zo gemakkelijk gaat slapen is zowat het understatement van de eeuw. Ze is kampioen in het rekken van avondrituelen en de reeks uitkleden - wassen - pyjama aan - flesje melk - tanden poetsen kan echt veel langer dan een uur duren. En dan moeten we nog aan de verhaaltjes beginnen. Een gezellig moment waar ik veel belang aan hecht, maar vermoeiend omdat het lijkt alsof Jackie steevast vecht tegen de slaap. Er zijn altijd wel dingen die ze liever wil doen dan in bed liggen en het lijkt alsof haar molentje nooit stopt met draaien. Bovendien heeft ze er een hekel aan alleen in slaap te moeten vallen... je begrijpt: Jackie in bed leggen is een arbeidsintensief proces en wij zijn eigenlijk al blij als ze voor tien uur slaapt. Dat is heel laat als je nog maar drie jaar bent.

Maar. Onlangs hoorde ik over een voorleesboek waarbij alle kinderen in slaap zouden vallen. Whoehahahahahahaha. "Alle kinderen behalve die van mij", daar ging ik alvast van uit. Maar ik was wel nieuwsgierig. "Het konijn dat in slaap wil vallen" is blijkbaar wetenschappelijk ontworpen. Het verhaal, de zinsconstructies, herhalingen, voorleestechnieken... alles draagt bij tot het tot rust brengen van het kind. Ik geloofde nooit dat het zou werken, maar nieuwsgierig was ik wel.




Gekocht dus.

Mijn oordeel: het is een saai verhaal, de kromme zinsconstructies zijn huiveringwekkend en bovendien vind ik de tekeningen niet mooi.

Maar het werkt. Het werkt, het werkt, het werkt. Zo goed als elke keer valt ze na een paar bladzijden in slaap. En anders kort na het einde van het verhaal. Soms al na een paar zinnen. We kunnen het nog steeds niet geloven. Bovendien vraagt Jackie nu zelf rond acht om te mogen gaan slapen.


Dus, wie net als wij een kind heeft dat moeilijk afscheid kan nemen van de dag, koop dat boek. Niet volgende week maar vandaag nog. U mag het mijne niet lenen.

Reacties

 1. echt???? ik heb er al veel over gehoord, misschien moet ik het toch maar kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't Is echt straf! Ik wou dat ik het vorig jaar al gekocht had :-)

   Verwijderen
 2. Moh! Ik vind je hoogst betrouwbaar, maar toch ga ik bij zoveel mirakel twijfelen ;-). Nu valt het bij ons best nog mee met dat in slaap krijgen, al begint ie het wel stelselmatig te verlengen. Misschien ga ik het toch ook eens in huis halen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nieuwe wending vanavond: "ik wil dat verhaal van het konijn niet horen want dan val ik in slaap!"

   Verwijderen
  2. En? hoe liep het af? (misschien is ze ondertussen voldoende geconditioneerd om bij een ander boek ook in slaap te vallen ;-)

   Verwijderen
  3. Je gelooft het niet: Johan is tegen haar zin beginnen voorlezen en ze viel na één bladzijde in slaap :-D

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. straf hè. Jij geen moeilijke slaper in huis? Hier na een paar weken nog steeds een succes. Dus dat van dat veranderde leven is echt gene zever.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …