dinsdag 13 september 2016

Het boek dat mijn leven veranderde

Valt uw kind moeilijk in slaap? Wanhoop niet langer, er is iets dat écht werkt.

Dat Jackie niet zo gemakkelijk gaat slapen is zowat het understatement van de eeuw. Ze is kampioen in het rekken van avondrituelen en de reeks uitkleden - wassen - pyjama aan - flesje melk - tanden poetsen kan echt veel langer dan een uur duren. En dan moeten we nog aan de verhaaltjes beginnen. Een gezellig moment waar ik veel belang aan hecht, maar vermoeiend omdat het lijkt alsof Jackie steevast vecht tegen de slaap. Er zijn altijd wel dingen die ze liever wil doen dan in bed liggen en het lijkt alsof haar molentje nooit stopt met draaien. Bovendien heeft ze er een hekel aan alleen in slaap te moeten vallen... je begrijpt: Jackie in bed leggen is een arbeidsintensief proces en wij zijn eigenlijk al blij als ze voor tien uur slaapt. Dat is heel laat als je nog maar drie jaar bent.

Maar. Onlangs hoorde ik over een voorleesboek waarbij alle kinderen in slaap zouden vallen. Whoehahahahahahaha. "Alle kinderen behalve die van mij", daar ging ik alvast van uit. Maar ik was wel nieuwsgierig. "Het konijn dat in slaap wil vallen" is blijkbaar wetenschappelijk ontworpen. Het verhaal, de zinsconstructies, herhalingen, voorleestechnieken... alles draagt bij tot het tot rust brengen van het kind. Ik geloofde nooit dat het zou werken, maar nieuwsgierig was ik wel.
Gekocht dus.

Mijn oordeel: het is een saai verhaal, de kromme zinsconstructies zijn huiveringwekkend en bovendien vind ik de tekeningen niet mooi.

Maar het werkt. Het werkt, het werkt, het werkt. Zo goed als elke keer valt ze na een paar bladzijden in slaap. En anders kort na het einde van het verhaal. Soms al na een paar zinnen. We kunnen het nog steeds niet geloven. Bovendien vraagt Jackie nu zelf rond acht om te mogen gaan slapen.


Dus, wie net als wij een kind heeft dat moeilijk afscheid kan nemen van de dag, koop dat boek. Niet volgende week maar vandaag nog. U mag het mijne niet lenen.

8 opmerkingen:

 1. echt???? ik heb er al veel over gehoord, misschien moet ik het toch maar kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't Is echt straf! Ik wou dat ik het vorig jaar al gekocht had :-)

   Verwijderen
 2. Moh! Ik vind je hoogst betrouwbaar, maar toch ga ik bij zoveel mirakel twijfelen ;-). Nu valt het bij ons best nog mee met dat in slaap krijgen, al begint ie het wel stelselmatig te verlengen. Misschien ga ik het toch ook eens in huis halen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nieuwe wending vanavond: "ik wil dat verhaal van het konijn niet horen want dan val ik in slaap!"

   Verwijderen
  2. En? hoe liep het af? (misschien is ze ondertussen voldoende geconditioneerd om bij een ander boek ook in slaap te vallen ;-)

   Verwijderen
  3. Je gelooft het niet: Johan is tegen haar zin beginnen voorlezen en ze viel na één bladzijde in slaap :-D

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. straf hè. Jij geen moeilijke slaper in huis? Hier na een paar weken nog steeds een succes. Dus dat van dat veranderde leven is echt gene zever.

   Verwijderen