Doorgaan naar hoofdcontent

Mademoiselle kijkt een film: Captain Fantastic

In Diest sloot een paar jaar geleden de cinema de deuren. Toch kan je hier nog elke week een filmpareltje meepikken. Uitgezocht door Zebracinema, in samenwerking met sociaal-cultureel collectief d'Oranje Giraffen. In het prachtige Begijnhof dan nog, dat ziet er al een pak beter uit dan Studio Diest ooit deed.

Nu vrijdag staat daar Captain Fantastic op het programma, met Viggo Mortensen. Dat op zich is al een pro voor de film, en dan sprak de trailer me ook nog aan.


Een film over een andere kijk op opvoeding, met een behoorlijk hoog hippie-gehalte. Dan ga ik al gauw overstag. Omdat ik vrijdagavond andere plannen heb, heb ik de film nu al bekeken, via iTunes. En ik heb genoten. Het is in de verste verte niet een héél goeie film. Maar ik vond hem wel fijn. Mijn wederhelft vond hem tenenkrullend slecht (kwestie van hier even een recensie te schrijven waar u nu eens werkelijk nièts aan hebt).

Té Hollywood, té voorspelbaar, té banaal. Zegt hij. Voor mijn part: Viggo Mortensen, meisjes met lange rosse krullen, kleurrijke kleren, alternatief opvoeden en wonen in het woud. What's not to like? Ik ben niet echt een heel kritische filmkijker. Maar er zijn niet zo heel veel films die ik niet saai vind. Dat is dan ook mijn enige criterium: is hij saai of niet? Ik vind van niet.

Maar dus: neen, we zijn het niet eens over deze film. Voor hem een gedrocht, voor mij een aangename avond. Met een opvallende passage die ons meningsverschil over deze film volledig illustreert.


Voor hem dus het absolute dieptepunt van deze prent, but I LOVE IT! Gezongen passages zijn al-tijd een goed idee in films! (toch?)

Beslis vooral zelf of je Captain Fantastic moet zien of niet. Bent u een frivole Fresita of eerder een rationele rakker als meneer? En voor twijfelende buurtbewoners: ga gewoon vrijdag naar 't Begijnhof.

Wie heeft hem al gezien? En, en? In welk kamp zit je?

Reacties

 1. Oh ja: kleine spoiler alert voor het laatste clipje. Maar zoals Meneer zegt: die film is zo voorspelbaar, dat je de dingen die onthuld worden in dit fragment al wel van bij het begin van de film in de lijn van de verwachtingen liggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat ik in jouw kamp zit, moet hem eerst nog zien...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik denk dat ook ;-) Laat zeker iets weten als je hem gezien hebt, ben benieuwd naar wat jij ervan vindt!

   Verwijderen
 3. Man en ik gingen samen naar die film. We zijn al jaren lid van de FilmLiga en daar werd hij vertoont. Het is geen hoogdravende film maar toch genoten we ervan. Er zitten leermomentjes in, humor en sommige dingen in hun manier van leven zetten je wel aan tot nadenken. Het was in elk geval een film ( voor ons dan hè ) om over na te praten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja h!è, zoiets vond ik ook wel. Niet fantastisch, maar best leuk. En een toffe kijk op opvoeding. Dankjewel voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …